Allt färre svenska hundägare plockar upp den bruna högen efter sin hund. En liknande undersökning gjordes 2019 med resultatet att 91 procent alltid plockade upp efter sin hund. Tre år senare har antalet hundar i Sverige ökat med mer än 10 procent och är idag över en miljon.
Samtidigt minskar andelen som tar ansvar och plockar upp efter sin hund till 68 procent. Drygt var fjärde hundägare menar att de plockar upp om hunden bajsar på trottoaren eller annan gångväg. Medan 5 procent aldrig plockar upp. Att inte plocka upp efter hunden är brottsligt och kan ge böter.
Plocka upp hundbajset så här:
- Använda nedbrytbara bajspåsar.
- Om hunden bajsar mer än en gång per promenad är det enkelt att använda samma påse två gånger.
- Släng alltid påsen i en papperskorg (alltför ofta ligger de på marken).
- Om du av någon anledning glömt påsen hemma, ta en pinne och peta in bajset under en buske eller ned i ett dike där risken är minimal att någon sätter sin fot.
- Kika på din kommuns hemsida för att se lokala regleringar.
Men jämfört med våra nordiska grannländer leder Sverige med att 68 procent av hundägarna alltid plockar upp efter sin hund, motsvarande siffor är i Finland 37 procent, Danmark 59 procent och i Norge 58 procent.
Av dem som plockar upp säger 68 procent att de vill vara en ansvarsfull hundägare, medan 78 procent gör det för att andra inte ska trampa på avföringen. En stor grupp, 56 procent, tycker också själva att det ser snuskigt ut på marken och vill göra rent efter sig. (Denna fråga hade flera svarsalternativ, därav de höga procentandelarna).
Hela 24 procent plockar upp eftersom de tror att bajset är smittosamt, men finns det verkligen en smittrisk? Men det är ovanligt att det finns en smittrisk eftersom majoriteten av de svenska hundarna är vaccinerade och därmed minskar smittorisken av framför allt parvovirus och andra smittsamma sjukdomar. De vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna hos hund som sprids via avföring smittar heller inte människor.
De flesta hundägare slänger påsen i en offentlig papperskorg, 70 procent. Och ungefär var tredje tar med påsen hem och lägger den i hushållsavfallet.
*Undersökningen genomfördes på Agrias initiativ av företaget Xtreme under 2022 med svar från 582 hundägare.