Funderar du på att köpa hund, varför inte skaffa en omplaceringshund? Skälen är många till att välja en omplaceringshund. Många vill slippa valptiden, en del hittar en omplaceringshund de blir förälskade i. Oavsett anledning har de flesta gemensamt är att de alla vill ge en hund ett nytt hem.

5 viktiga råd inför köp av en omplaceringshund

  1. Fundera över din livssituation och om en hund passar in i din vardag. Låt det bli sista gången hunden behöver byta hem.
  2. Ta reda på så mycket som möjligt om rasen/raserna i hunden men se också till individens egenskaper när du väljer hund.
  3. Kontakta en uppfödare, hundstall eller annonsör för att köpa en omplaceringshund.
  4. Se till att en veterinärbesiktning är gjord, att hunden är id-märkt och regelbundet vaccinerad.
  5. Undersök om du kan ta över hundens försäkring sedan tidigare, det är oftast bästa lösningen att överta den. Behöver du teckna en ny hundförsäkring kan du behöva ett veterinärintyg.

Hundförsäkring

Vad kostar det att försäkra min hund?

Få minst40%rabatt

Första tiden med en omplaceringshund

Att komma till ett nytt hem kan jämföras med att flytta till ett nytt land där alla talar ett främmande språk. Hundens vardag och vanor förändras när den måste anpassa sig efter sin nya flock. Ofta tar det mellan flera månader innan hunden ”bott in sig” och det är först då man kan börja se lite beteenden.

Ge hunden tid att bo in sig och glöm aldrig bort att den kan bära med sig minnen. Om du har flera hundar så tänk på att ge omplaceringshunden egentid så att ni lär känna varandra. Tillit och en bra relation tar tid att bygga upp.

Se till att ha kul tillsammans genom att aktivera hunden med sådant som du vet att den tycker om. Hör dig för med tidigare ägare vad hunden tyckt om för typ av aktivering eller läs på om vad rasen brukar tycka om. Spår- och nosarbete är till exempel jättebra övningar som visar att du litar på hundens kapacitet.

Aktiveringstips för hunden i hemmet

Olika hundar visar olika beteenden

Förändringen i en omplacerad hunds liv kan leda till osäkerhet som kan visa sig på olika sätt. Separationsångest är inte helt ovanligt och grundar sig i att en hund som fått lämna en tidigare flock inte vet om den kommer bli lämnad ännu en gång. Träna hunden som den vore valp och lämna den bara korta stunder även om den blivit lämnad ensam tidigare.

Tyvärr är det ganska vanligt att omplacerade hundar visar resursförsvar. De kan vakta både saker och flockmedlemmar eftersom de blivit så viktiga för dem. Att utöva byteshandel kan vara en lösning på den sortens problem så att hunden får en positiv känsla när den släpper ifrån sig något.

Aggression, rädslor och fobier som bottnar i överlevnadsinstinkt kan också förekomma. Det kan vara bra att ta hjälp av en hundpsykolog eller duktig instruktör för att få förståelse och hjälp med sådana beteenden.

Stress och återhämtning

Stress är naturligt men inte ett normalt tillstånd så tid för återhämtning är mycket viktigt. När en hund omplaceras går den ofta på helspänn hela tiden för att försöka förstå sin nya situation och då kan stressen vara skadlig.

En hund som är stressad kan visa det genom att ständigt vara uppe i varv, sluta ta godis, hässja och vara svår att få kontakt med. Men den kan tvärtom också visa det genom att bli apatisk och deprimerad vilket kan förväxlas med lugn men skillnaden syns ofta i ögonen. Aggressivitet och rädslor kan också vara tecken på stress. Hunden kan även få nedsatt immunförsvar av att gå omkring och vara stressad.

Att låta hunden vara i fred och ge den tid för återhämtning är jätteviktigt för att dämpa stressen. Det går också att träna en hund att vara passiv genom att belöna lugnet.

Hundar som fått ett nytt hem

För dig som funderar på att skaffa en omplaceringshund men vill veta lite mer rekommenderar vi dig att besöka Hundstallet. Där hittar du all information du kan tänkas behöva inför en framtida omplacering. Du kan även läsa om stora och små hundar som omplacerats och fått ett nytt hem.

Hundar som fått ett andra hem via Hundstallet

Att omplacera en hund 

En förändrad livssituation, skilsmässa eller sjukdom kan leda till att man behöver ta det mycket svåra beslutet att omplacera sin egen hund. Vi rekommenderar dig då att ta hjälp av en seriös organisation som hjälper dig att hitta ett nytt tryggt hem som uppfyller de behov som just din hund har.

Läs också: Omplacering av hund vid dödsbo. 

Tänk på att försäkra din omplaceringshund

Om hunden har en försäkring sedan tidigare är den bästa lösningen att ta över den för att få ett obrutet skydd. Ju tidigare och längre hunden varit försäkrad – ju bättre. Om du tecknar en ny hundförsäkring vid en senare ålder kan det bli begränsningar i skyddet samt att det kan tillkomma extra undantag om hunden varit sjuk eller skadad tidigare. Det innebär att försäkringen inte gäller för sjukdomar och skador som påbörjats innan hunden försäkrades. Saknar din omplaceringshund en försäkring? Se då till att teckna en ny försäkring så snart som möjligt.