Äganderätt till hunden

Inom juridiken ses ett djur som lös egendom. Rent krasst så innebär detta att hunden ska betraktas som en ägodel, på samma sätt som en soffa eller en bil. När ägaren har avlidit så ingår hunden i dödsboet och kommer att fördelas enligt arvsrätten, detta betyder i första hand att den avlidnas barn får ärva hunden. Har personen inga barn går hunden till föräldrar eller syskon, det finns särskilda bestämmelser för vem som är näst på tur i arvsrätten.

Om den avlidna ägaren har andra önskemål om hundens ägandeskap behöver detta framgå i ett testamente, exempelvis en önskan om att sambon har rätt till ägandeskap över hunden. För att få klarhet i situationen är det bäst att rådgöra med en jurist som kan hjälpa till med att förklara arvsrätten eller tolka testamentet.

  • Om den som ärver hunden har möjlighet att ta hand om hunden behöver endast ett ägarbyte registreras hos Jordbruksverket och eventuellt hos Svenska Kennelklubben om hunden finns registrerad där.
  • Om personen som ärver hunden däremot inte har möjlighet att ta hand om den behöver hunden omplaceras.

Planering inför att omplacera en hund

Vid omplacering av hund är det viktigt att prioritera hundens välmående för att göra processen så smidig som möjligt för alla inblandade. Sök hjälp från en pålitlig organisation som exempelvis hundstallet. De har lång erfarenhet av att hitta det perfekta hemmet för varje individ. För att underlätta processen vid omplacering är det bra om du har en inblick i följande tre delar:

Hundens hälsa

Undersök noga hundens hälsa och ta reda på så mycket information som möjligt genom journaler, vaccinationsintyg och vänner/familj till den tidigare ägaren för att få en inblick i hunden hälsotillstånd. Var även uppmärksam på eventuella tecken på sjukdom eller obehag hos hunden. Kom däremot ihåg att hunden har varit med om ett trauma i och med ägarens bortgång och kan upplevas som nedstämd och förvirrad över sin nya situation. Hunden kommer behöva både tid och kärlek innan den kan vara fullt sig själv igen. Är du orolig för hundens hälsa och behöver råd? Som kund hos Agria har du tillgång till digital sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Försäkra hunden

Kontrollera om hunden är försäkrad och kontakta i detta fall försäkringsbolaget för att ta över hundens försäkring. Genom att ta över försäkringen undviker du ett avbrott i skyddet. En försäkring som tecknas för hunden senare i livet kan innebära undantag i ersättning för skador och sjukdomar som uppkommit innan försäkringen tecknades. Om hunden inte är försäkrad så se till att teckna en försäkring för din och hundens trygghet.

Kunskap om rasen

Läs på om hundens ras eller raser för att bättre kunna förstå vilka behov som hunden har, exempelvis motion och pälsvård men även rasens typiska personlighetsdrag. Genom att ha en god förståelse för rasen och dess behov är det lättare för hunden att placeras i ett trivsamt hem för både hunden och den nya ägaren.

Hundens vardagsrutiner

Genom att följa de rutiner som hunden är van vid kan du bidra till att den känner sig tryggare i en ny miljö. Skapa dig en uppfattning om hundens rutiner kring:

  • Matvanor
  • Sömn
  • Rastning
  • Aktiviteter

Att ta med hundens leksaker, filtar och bäddar kan också ge en känsla av trygghet, oavsett om det är till hundstallet eller till den nya familjen. Att omplacera hunden måste få ta sin tid och vi rekommenderar att gradvis introducera hunden till sitt nya hem, på så vis kan du minska stressen och göra övergången mer naturlig för hunden.

För dig som är intresserad av en omplaceringshund från ett dödsbo

Är du intresserad av att köpa en omplaceringshund är det viktigt att du noga har tänkt igenom ditt beslut. Vänd dig till en seriös organisation som hundstallet eller en uppfödare som du har valt ut med omsorg, ibland får uppfödare tillbaka hundar som söker nya hem. Du kan även söka på olika begravningsbyråers hemsidor, de kan ha initiativ för att omplacera hundar som har blivit änklingar.

Läs mer i denna artikel om att välja en omplaceringshund istället för valp.