Välj rätt hund
Att bestämma sig för att köpa hund är ett stort beslut som kräver noggrann planering. Det svåraste och viktigaste är att bestämma sig för vilken ras som passar dig och din familj allra bäst. Det första du bör göra är att samla hela familjen för att diskutera rasvalet. Det största felet du kan göra är att välja hund enbart efter utseende! Tänk på att hunden förhoppningsvis ska leva med er i familjen i tio år eller mer.
Fråga dig själv: Vad vill du eller din familj ha hunden till? Varje ras är från början avlad för ett speciellt syfte. En del raser har mycket jakt i sig och behöver jaga för att må bra medan andra raser mår alldeles utmärkt av en långpromenad och lite bus i trädgården.
Tik eller hane?
När du vet vilken ras du vill ha är nästa fråga om du ska köpa en tik eller en hane. Det kan vara en svår fråga, om du inte redan har en speciell smakinriktning.
Tikar blir oftast mindre än hanarna. En hanhund kan ibland ha svårt att umgås med andra hanhundar medan tikar i regel fungerar tillsammans med såväl tikar som hanar. Det finns dock tikar som inte alls tycker om andra tikar och det är precis lika besvärligt som att ha en hanhundsilsk hane.
En fördel med hanarna är att de är lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna. Men det finns också hanar som blir extremt intresserade av tikar och svåra att hantera när löptikar befinner sig i närheten.
En tik löper oftast två gånger om året och varje löpperiod sträcker sig över cirka tre veckor. Innan och under löpet kan tiken bli irriterad och nedstämd och även den vanligtvis snälla tiken kan säga ifrån till andra närgångna hundar. Efter löp kan det hända att tiken uppvisar tecken på skendräktighet, vilket kan vara besvärligt för både hunden och ägaren.
Om du är tävlingsintresserad kan löpet bli ett bekymmer. Inom vissa grenar får du inte tävla när tiken löper och om tiken är starkt påverkad av sina hormoner kan hon vara svårmotiverad under några månaders tid.
Ge hunden ett namn
När du bestämt dig för vilken ras som passar dig eller din familj bäst är det dags att ge hunden ett namn. Men att bestämma vad valpen ska heta kan vara svårt. Kanske vet du redan med dig sedan innan vilket namn du vill ge din vän. Kanske har du inga idéer och behöver inspiration. Agria tipsar dig om de 50 populäraste hundnamnen för tikar och hanar så att du kan få lite inspiration till ditt beslut.
Omplaceringshund
Om du funderar på att ta dig en an en omplaceringshund ska du tänka på att ge den tid att bo in sig hos dig. Att komma till ett nytt hem kan jämföras med att flytta till ett nytt land där alla talar ett främmande språk. Hundens vardag och vanor förändras när den måste anpassa sig efter sin nya flock.
Fodervärd
En del väljer att vara fodervärd till en hund istället för att köpa en själv. Att vara fodervärd är ganska likt att vara hundägare, men inte riktigt. Här kan du läsa mer om vad som gäller som fodervärd.
Fodervärd hund – vad innebär det?
Köp aldrig en smuggelhund
Det förekommer att valpar smugglas till Sverige och registreras som avkommor till svenska tikar och på så sätt får falska stamtavlor. Valparna säljs dyrt och kan bära på sjukdomar som riskerar att spridas i Sverige. Agria vill därför uppmana alla som går i valpköpartankar att vara noggranna i sitt val av uppfödare och valp. Ha alltid som krav att få träffa tiken som är mamma till valpen på platsen där valpen är uppfödd.
En hund som smugglats hit från utlandet kan aldrig få en lika bra försäkring som en svensk-uppfödd. Försäkringen gäller aldrig för fel som fanns innan försäkringen tecknades oavsett om felen är medfödda eller ej. En svensk uppfödare har dock möjlighet att försäkra sig mot så kallade ”dolda fel”, det vill säga om en valp under de tre första åren visar sig ha en sjukdom eller defekt som bevisligen fanns vid leveransen men som inte upptäcktes då.
Tips för att minska risken att bli lurad
Hitta rätt hundförsäkring
Att försäkra sin hund är viktigt. Även om det är tråkigt att tänka på sjukdomar och skador när du just bestämt dig för att köpa hund så är det bra att ha i åtanke att din framtida kamrat faktiskt kan bli sjuk eller råka ut för en olycka. Då är det tryggt att ha en försäkring som täcker kostnader för dyra veterinärbesök och som gäller hela hundens liv.
Fråga dig själv: Vilken försäkring behöver din hund? Räcker det med en grundförsäkring som täcker kostnader för undersökning och behandling hos veterinär? Eller vill du kanske också ha en tilläggsförsäkring som ersätter exempelvis medicin, rehabilitering eller kostnader för inackordering på hundpensionat om du skulle bli sjuk eller omförmögen att ta hand om din hund.
För dig som funderar på att skaffa en omplaceringshund är det viktigt att se över hundens försäkring. Har den en försäkring som du kan överta är det den bästa lösningen. Skaffar du en ny försäkring kan du behöva ett veterinärintyg.
Hundförsäkring
Vad kostar det att försäkra min hund?
5 viktiga råd inför ditt köp av hund
- Fundera över om du har tid, råd och möjlighet att skaffa en hund.
- Kontakta en uppfödare, annonsör eller besök SKK:s webbplats för att köpa hunden. Se till att en veterinärbesiktning är gjord.
- Åk till en hundbutik och köp alla tillbehör som en hund behöver (foder, mat- och vattenskål, halsband, koppel, leksaker och reflexer).
- Fundera över vilken försäkring hunden ska ha och teckna en.
- Se till att din hund blir id-märkt och regelbundet vaccinerad.
Vi önskar dig stort lycka till i ditt val av hund och hoppas att du och din framtida vän får en fin tid tillsammans!