Visste du att din hunds ålder beror på mer än bara levnadsår? Utvecklingen hos hundar är utan tvekan snabbare än hos människor. Speciellt om man tittar på de första levnadsåren, då hunden betraktas som vuxen efter bara två år.

Ett människoår är lika med 7 hundår?

En gammal regel för åldersbestämning är att multiplicera hundens ålder i människoår med 7. Detta är inte helt korrekt. Nyare forskning visar på att det går att åldersbestämma en hunds ålder i människoår baserat på de förändringar som sker i vårat DNAn under en livstid. 

Studien menar att det finns en överensstämmelse mellan tidpunkter då hundar och människor upplever gemensamma fysiologiska milstolpar för både utveckling och livstidsåldrande (spädbarn, ungdom, vuxen och senior).

Vissa raser växer och åldras snabbare än andra och mentalt kan det variera ganska mycket. Många hanar behöver ofta längre tid för att mogna mentalt. Generellt är hunden fysiskt och mentalt mogen från 24 månader och framåt.

I studien kan man läsa att även om den genomsnittliga livslängden skiljer sig mycket mellan olika raser så följer alla hundar, oavsett ras, en liknande utvecklingskurva där de når puberteten runt 10 månader och dör före 20 års ålder. 

Läs mer om forskningen här

Så räknar du hundår till människoår

Uträkningen är baserat på formeln 16ln (hundålder) + 31 = människoår. Läs mer om denna formel och forskningen bakom det ovan. Forskningen gjordes enbart på rasen labrador retriever.

Ålder hundår Ålder människoår
8 veckor 9 månader
6 månader 20
1 31
2 42
3 49
4 53
5 57
6 60
7 62
8 64
9 66
10 68
11 69
12 71
13 72
14 73
15 74
16 75
17 76
18 77
19 78
20 79

Så gammal är valpen och unghunden i människoår

För att förstå sin hund bättre kan det vara intressant att jämföra hundens mentala ålder med människoår. På så vis kan man få grepp om vilka fysiska och mentala behov den har och vilka krav som är rimliga att ha på hundens beteende.

En liten valp växer fort och innan du vet ordet av är den en bångstyrig unghund. Men när blir hunden egentligen vuxen? Ibland kan det vara lätt att glömma att unghunden, trots sin stora kropp, inte är vuxen mentalt sett. För att förstå vilka förväntningar som är rimliga att ha på hunden i olika åldrar kan man ha hjälp av att jämföra hundens mentala ålder med människoår.

Valpen

När en valp på 8 veckor flyttar till sitt nya hem är den på ungefär samma nivå i utvecklingen som en bebis. På samma sätt som en bebis är den att betrakta som ett litet barn, som behöver omvårdnad under dygnets alla vakna timmar. 

Läs också: Valpskolan 

Unghunden

Hundens ”tonår” brukar vara mellan sex månader till två år. I denna ålder brukar man kunna se hundens rasspecifika egenskaper tydligare och vad hunden gillar och inte gillar. Även problem brukar dyka upp i denna tid. Se det som en utmärkt tidpunkt att hitta aktiviteter som passar er och även att jobba med egenskaper som inte är lika önskvärda. I denna ålder är det bra att underhålla det du redan lärt valpen, även de enklaste sakerna. Det kan vara en utmanande tid, men ge inte upp, det finns ljus i tunneln!

Läs också: Unghundsskolan 

Den vuxna hunden

Från två års ålder räknas de flesta hundar som vuxna. Här brukar du börja se och kunna njuta av all träning och allt du lärt din hund. Grunden är lagd, ni har lärt känna varandra väl och det brukar ofta vara en lite lugnare period än unghundstiden!

En del brukar säga att en hund är i sin fulla blomning runt tre till fem år.

Medelåldern för hunden

Ju äldre hunden blir desto mer skiljer det sig åt mellan hundraser och storlekar. Men runt sex till sju år så räknas hunden som medelålders. Det går fortfarande att lära den gamla hunden att sitta, men här har hunden utvecklat sina vanor och kan vara svårare att bryta. Med det sagt så betyder det inte att du ska sluta aktivera din hund fysiskt eller mentalt. Den medelålders hunden är fortfarande väldigt träningsbar och förmodligen bättre på att hålla fokus än i dess yngre dagar.

När hunden går i pension

Här varierar det som allra mest beroende på ras och individ. 10+ räknas de allra flesta som pensionärer, men det finns en hel del raser som inte ”går i pension” fören runt 13-14 år. Tumregeln säger att ju större hund desto tidigare.

Här brukar både hörsel och syn försämras och en och annan ålderskrämpa dyka upp. Dra ner på tempot och förväntningarna och gör allt du kan för att tillgodose din pensionärs behov som kan förändras ganska mycket när de kommer upp i ålder.

Läs också: Så tar du hand om den gamla hunden