Hunden Salt är en av fyra sjöräddningshundar i Sverige idag. Han och hans fyrbenta kollegor avlöser varandra för att hela tiden ha beredskap oavsett dag, tid på dygnet eller plats i landet.
- Sjöräddningshunden är en vidarebearbetning på räddningshunden där hunden ska kunna söka från båt och i andra marina miljöer som på öar, berättar Rikard Kullenberg, Salts hundförare och befälhavare på Sjöräddningssällskapet.
Sjöräddningshundarna har blivit fler
Hundar som jobbar med att rädda människoliv har inte alltid funnits men blir mer och mer vanligt. Sjöräddningshundarna är till exempel ett ganska nytt fenomen. Den första certifierade hunden gick ut i tjänst för endast ett par år sedan.
Salts ägare och hundförare, Rikard Kullenberg, var sedan tidigare befälhavare på Sjöräddningssällskapet och utbildade sig vidare till hundförare.
- Att leta efter en försvunnen person är väldigt resurskrävande. Med hjälp av en sjöräddningshund så kan vi söka av större områden mycket fortare vilket är otroligt viktigt vid sök där varje sekund räknas.
Hunden överlägsen med sitt luktsinne
Hundens luktsinne gör att ett sök efter en person går fortast möjligt, då ökar även chanserna för att den försvunna personen ska hittas vid liv. En sjöräddningshund kan exempelvis markera på en sjömils avstånd, vilket är 1852 meter och kan känna lukt under vattenytan. Hundens förutsättningar är även mycket bättre än våra vid exempelvis dålig sikt.
Teamwork mellan förare och hund
Tillskillnad från människan är hunden inte beroende av sin syn vid ett sök. Det ökar förutsättningarna då hunden inte begränsas vid exempelvis dålig sikt eller stora områden att genomsöka.
- Det gör att hunden väldigt snabbt kan söka igenom stora eller svåråtkomliga områden och även snabbt eliminera exempelvis platser där den försvunna inte befinner sig.
Att rädda människor på sjön är dock inte bara ett hundgöra. Eftersom hundens sökplats är begränsad till fören på båten måste hundföraren ha en plan och ta hänsyn till yttre omständigheter.
- Den stora uppgiften är att se till att hunden får upp vittring. Det gäller att ta fram en strategi för att kunna söka av området på kortast tid vilket kan vara livsavgörande i slutändan.
Jobbar på vattnet – belönas i vattnet
Att luktsinnet är det framträdande bland sjöräddningshundarna är kanske inget man höjer på ögonbrynen åt. För sjöräddningsekipaget Salt och Rikard är det dock många andra saker som påverkar.
- Det som utmärker Salt ät att han har en otrolig arbetsvilja – han söker länge och noggrant. Han går att lita på i alla lägen och markerar BARA om det är något.
Vattnet är Salts arbetsplats och även hans belöning.
- Salt fullkomligt älskar att bada, när han utfört sitt jobb brukar han få hoppa ner i vattnet som belöning. Grisöron är även det en favorit som Salt får i lön för bra utfört arbete, säger Rikard.
Årets tjänstehundsekipage
Sjöräddningsekipaget Salt med hundförare Rikard Kullenberg tog nyligen emot ett stipendium för årets tjänstehundsekipage. Priset är ett samarbete mellan Svenska Brukshundsklubben och Agria Djurförsäkring.