Skaffa en till hund av rätt orsak
Se till att skaffa en till hund av rätt orsak. Om du vill köpa en till hund för att ge din nuvarande hund motion och aktivering du själv inte hinner med, kommer du troligtvis inte hinna med två. Om du tänker att en till hund kommer lösa din hunds separationsproblem, har du kanske fel – särskilt om problemet handlar om att vara utan dig snarare än att vara ensam. Tror du att din reaktiva hund behöver en flockvän för att bli trygg, kan du i stället få dubbel börda. Försök inte lösa din hunds eventuella dilemman genom att utöka flocken – det löser sällan läget och försvårar ofta.
Är alla i familjen med på tåget?
Om du bor med andra – glöm inte att prata ihop er ordentligt. En ny hund påverkar hela flocken, både två- och fyrbenta. Och glöm inte att fråga din hund! Är din hund social med andra hundar? Föredras tikar framför hanar? Väcker mindre hundar mer leklust än större? Orkas en valp med? Se verkligen till att din hund får säga sitt innan du fattar ett beslut – det kan annars leda till kaos snarare än kul.
Behoven – nu och sen
När du väljer en ny hund, fundera på hur vardagen kommer att se ut om ett par år. Passar rasens och individens behov ihop med den äldre hundens intressen och energinivå? Att matcha behoven i förväg gör vardagen mycket smidigare på sikt – för alla.
Praktiska konsekvenser
Mer jobb? Ja. Men också mer glädje!
Nej, det är inte exakt dubbelt så mycket jobb med två hundar – men det är mer. Framför allt i början. Din nya hund behöver trygghet, vägledning och träning. Och den äldre hunden behöver hjälp att landa i förändringen. Här gäller det att ha tid, tålamod och kärlek till båda. När dammet lagt sig kommer båda hundarna att behöva motion, och alla promenader kanske inte kan tas tillsammans från start. Båda kommer att behöva aktivering, berikning, träning, skötsel och vård. Så ja, det innebär mer jobb – men också dubbel glädje.
Ökad kostnad? Jajamensan. Hundar är inte gratis.
Två hundar innebär dubbla kostnader för försäkring, mat, leksaker och tuggben, utrustning, hundvakt eller dagis, trimning om så krävs, samt veterinärvård, vaccinationer och annat som en hund behöver. Två hundar kan även innebära att du behöver en annan bil – kanske större bagage eller dubbla burar i stället för en enkel – om du har bil, det vill säga (och beroende på hundarnas storlek).
Befintliga hundens perspektiv
Tänk på den äldre hunden
Har du en seniorhund som helst myser i solen och tycker att livet ska gå i makligt tempo, kan en pigg valp bli en börda – både emotionellt och fysiskt. I vissa fall kan det vara bättre att låta den äldre hunden få njuta av seniorlivet. Du känner din hund bäst – mäktar hen med en valp och sedan en unghund under de kommande 2–3 åren?
Rivalitet och resurser
Om din hund har levt som ensamhund under större delen av sitt liv, kan en ny hund i reviret vara en stor omställning. Mat, sovplatser, gos i soffan, leksaker, tuggben, vattenskålen – allt kan plötsligt kännas som resurser att försvara. Särskilt i början. Låt hundarna äta ifred, ge dem utrymme att dra sig undan, förse dem med egna liggplatser och resurser i överflöd så att de inte behöver kivas. Läs av deras signaler och guida isär dem innan smockan hänger i luften. Det är ditt jobb att förebygga konflikter – inte hundarnas att lösa dem själva.
Egentid är viktigt – för båda
Det kan kännas naturligt att alltid ta ut hundarna tillsammans, men försök skapa tillfällen där du går ut med dem en och en. Den yngre behöver knyta av, relatera till dig och lära sig ert samspel – utan sin storebror eller storasyster som trygghet. Och den äldre förtjänar egen tid med dig, precis som förr.
Låt valpen prova att åka bil ensam, hänga med till café utan din andra hund och öva på att vara hemma själv ibland. Det stärker tryggheten och självständigheten och ger dig en hund som klarar livet på egen tass den dagen de inte längre är två. Du blir en trygg punkt – inte bara människan med matskålen.
Glöm inte din första stjärna
Ingen vill bli kickad från tronen. Den äldre hunden var där först – kom ihåg det. Hen har redan format band med dig, vant sig vid rutiner och livet som ensamhund kan ha varit bekymmerslöst. När en ny liten stjärna flyttar in fokuseras ofta all uppmärksamhet på den nya. Kom ihåg att fortsätta se, lyssna och bekräfta din första fyrbenta vän – hen är fortfarande precis lika fantastisk som innan, och behöver få veta och känna det för att flocklivet inte ska sänkas i dimma.
Valpen ser upp till flocken – men du behöver göra jobbet
Många tror att den äldre hunden "fixar uppfostran". Och visst kommer valpen att ta efter sin fyrbenta kompis – på gott och ont. Men det är din relation med valpen som lägger grunden för ert samspel och de rutiner som behöver befästas inför framtiden. Lägg inte över ansvaret på den äldre hunden, och förvänta dig inte att valpen automatiskt blir lika "lydig" som din äldre hund – som du kanske lagt år på att träna. Din nya hund behöver samma dos av tid, tålamod och vägledning för att bli sitt bästa jag.
Val av ny hund
Kön och ålder – spelar det någon roll?
Om du landat i att en till hund är rätt för er, fundera då över rasval, kön och ålder på din nya hund. För sådant spelar roll för flocksammanhållningen. Två hanar kan lätt hamna i tjafs när den yngsta når könsmognad. En större åldersskillnad brukar underlätta, men det är ingen garanti.
Har du en tik och funderar på att skaffa en hane? Tänk då igenom hur du vill hantera löp och eventuell stress det kan innebära för hanen. Tjuvparningar kan ske snabbare än man tror – tikar i löp är nämligen små Houdinis ibland. Två tikar kan, likt hanar, konkurrera med varandra och hamna i konflikt, särskilt i samband med löp. Är hundarna närbesläktade är risken för bråk större.
Storleken kan också spela in. En del stora hundar blir en direkt fara för små hundar om de inte guidas i interaktionerna noga och konsekvent – bara på grund av storleksskillnaden. En del små hundar trivs inte alls med större, och vice versa. Utgå från din hunds preferenser i ditt val.
Fördela kärlek och ansvar
Är ni flera familjemedlemmar är det toppen om alla engagerar sig i både den gamla och den nya hunden – rättvist. Oavsett om det handlar om träning, promenader, skötsel eller soffmys. En hund som känner sig trygg med fler än en person blir också en mer flexibel hund i vardagen.
Att leva med två hundar kan vara alldeles underbart! Det är ljuvligt att se deras interaktioner, språkutväxlingar, lek och närheten de får till varandra – när den får växa fram i rätt takt. Men förutsättningarna behöver finnas där från start, och det är ditt jobb att rannsaka dig själv, din familj, era förutsättningar och sedan göra ett klokt val av ny hund. Bara då kan ett syskonband växa fram som är starkare än det mesta.