Hundens underull avgör behovet av kläder

Alla hundar är olika, och därför är behovet av ytterkläder inte detsamma. Du kanske frestas att tro att små hundar, på grund av sin lilla storlek, fryser mer än andra hundar, men så är inte fallet. Hundens underull är den avgörande faktorn för hur mycket kyla som hunden klarar av. Det är underullen som alstrar värmen vilket gör att korthåriga hundar som helt saknar underull löper större risk att frysa i starkt regn, blåst och kyla. Dessutom har hundens ålder och hälsotillstånd också en inverkan.

Hundar kan i allmänhet inte generera mer värme, till exempel genom att konsumera mer mat. Om hundägare vill göra skillnad för sina fyrbenta vänner i den bitande vinterkylan kan de vara klokt att sätta på hundarna varma kläder. Det är alltså inte en fråga om mode för hundägaren, utan ett verkligt behov av extra isolering.

De flesta hundarna behöver inte några tjockare kläder förrän det börjar bli minusgrader ute. Är det däremot kraftigt regn eller kall blåst kan ett vattenavvisande regn/vindtäcke vara bra att ha. Har du en nakenhund kan den behöva en värmande tröja redan i början av hösten. Det är individuellt hur mycket hunden fryser så håll alltid utkik efter tecken på om hunden verkar tycka det är för kallt. 

När fryser min hund?

Du kan tydligt se på hunden om det är kallt. Rör den sig fritt på promenaden eller skakar den? Om hunden har en krampaktig hållning och en ovilja att röra sig tyder det på att den är kall. Den kan även hålla upp tassen i luften och hoppa på tre ben framåt, detta är ett tecken på köldkramp.

När svettas min hund?

Hundar kan inte svettas utan kommer att börja hässja det vill säga flåsa kraftigt för att sänka kroppstemperaturen. Viktigt är att inte sätta på hunden kläder utifall det är för varmt för hunden, kläderna ska i första hand vara en nytta för hunden gentemot stark vind, regn och kyla.

Kläder till hundens garderob

Det finns många olika alternativ för hundkläder. När du letar efter kläder till hunden behöver du ta hänsyn till hundens pälstyp, rådande väderförhållanden men även hundens aktivitetsnivå. Här ger vi dig några tips för hundgarderoben:

  1. De mycket små hundraserna och valparna kan behöva en hel dräkt som når hela vägen ner till benen. De större hundarna får nöja sig med ett täcke som isolerar rygg och mage.
  2. Kom ihåg regntäcket på de allra ruskigaste dagarna, en hund som blivit väldigt blöt kan snabbt bli nedkyld.
  3. Äldre hundar som kan lida av artros eller andra förslitningssjukdomar kommer att ha stor nytta av ett varmt täcke som kan skydda mot stelhet i lederna och minimera smärta.
  4. Arbetande hundar (t.ex. jakthundar) bör efter aktivitet i våta miljöer ha en värmande filt eller ett täcke för att undvika att bli nedkylda under jaktpauser.
  5. Små skor eller vinterkängor kan också vara en bra idé, särskilt om din hund har problem med att trampdynorna får sprickor. Läs mer om hur du tar hand om hunden tassar under vintern.
  6. Förutom att skydda mot kyla och vind skyddar hundkläderna även mot smuts och snö, som särskilt långhåriga hundar bär med sig efter en promenad. Hundkläderna är därför också till stor nytta för hundägare, som kan spara tid på pälsvård efteråt.
  7. Glöm inte reflexerna! Under de mörkaste och kallaste månaderna behöver inte bara du utan även hunden reflexer, se till att införskaffa hundtäcken som har reflexer.
  8. Slutligen, under den varma sommaren kan solen bränna huden på våra hundar, för de allra känsligaste raserna, exempelvis nakenhundar eller vita, korthåriga hundar kan ett mycket tunt klädesplagg vara lämpligt för att skydda mot solens starka strålar.
Tips: Ull är vattenavstötande och värmer hunden bättre än syntetmaterial.

Hundar behövde inte hundkläder för 100 år sedan

Det är förvånande att hundar tidigare har levt med bästa hälsa utan mänsklig inblandning, och nu finns det ett plötsligt behov av hemstickade polotröjor i ministorlek.

Våra husdjur är idag vana vid att vistas inomhus i varma rum, vilket är anledningen till att deras päls inte är utvecklad för att tåla den bitande kylan, som deras förfäder, vargarna. Vi har avlat fram hundarna för att utvecklas på ett visst sätt, och därför är hundarnas behov av kläder konstgjort.

Dessutom importerar vi nu hundar från världens alla hörn, där de ofta lever i olika klimatförhållanden. Många av våra hundar kommer till exempel från varma länder, och de hundarna kan inte plötsligt få en underull som är anpassad till vårt kalla väder, likväl som hundar med tjocka pälsar och massa underull inte plötsligt kan anpassa sig till ett varmt klimat. Därför kan vi behöva hjälpa våra hundar på traven oavsett om det gäller att kyla ner eller värma upp.