Vad är en fodervärd?

Som fodervärd tar du hand om en hund åt en uppfödare. Du köper inte hunden, men den bor, lever och tas om hand av dig. Först när är alla delar i fodervärdsavtalet är uppfyllt blir du hundens ägare.

Ofta blir man fodervärd åt en uppfödare som vill kunna ta valpar på hunden i framtiden men inte själv har möjlighet att ha hunden hemma. Det kan också handla om att vara fodervärd åt exempelvis Försvarsmaktens och polisens blivande tjänstehundar.

Fodervärdsavtal

I fodervärdsavtalet skrivs villkoren som ska gälla för er överenskommelse in. Det kan skilja sig åt lite mellan olika fodervärdsavtal. Men det som bestäms är bland annat:

  • Vem uppfödaren (överlåtaren) och fodervärden är
  • Hur många kullar hunden ska få innan äganderätten går över till fodervärden
  • Bestämmelser för vem som har rätt att ställa ut eller tävla med hunden
  • Vem som står på och betalar för försäkringen

Läs mer om vad som gäller i Svenska Kennelklubbens fodervärdsavtal: SKKs fodervärdsavtal. Uppfödare som är medlemmar i Svenska Kennelklubben är bundna att använda detta avtal.

Vad innebär det att vara fodervärd?

Att vara fodervärd är nästan som att äga en egen hund, men inte riktigt. Likheterna är många, men det finns också en hel del viktiga skillnader.

Som fodervärd behöver du:

  • Följa de villkor och regler som du och uppfödaren kommit överens om i fodervärdsavtalet.
  • Låta uppfödaren bestämma när hunden ska paras och få valpkullar.
  • Se till att hunden är tillgänglig när uppfödaren behöver hunden för parning, veterinärundersökningar eller andra avtalade aktiviteter.
  • Lämna bort hunden inför valpning (senast 2 veckor innan valpning) samt under valpperioden (8-10 veckor) om det är en tik. I vissa fall kan tiken ha sina valpar hemma hos fodervärden, om det är överenskommet med uppfödaren.
  • Hålla uppfödaren informerad om hundens hälsa, beteende och utveckling, samt meddela när tiken börjar löpa.
  • Ge hunden den dagliga vård, träning och omsorg som krävs för att den ska må bra och utvecklas på bästa sätt.

Är du fodervärd till en tik kan du räkna med mellan 10-13 veckor extra per kull (utöver parning) där hunden är hos uppfödaren.

För att ett fodervärdsavtal ska fungera bra för både dig och uppfödaren är det viktigt att ni båda förstår vilka rättigheter och skyldigheter avtalet innebär. En bra relation och regelbunden kontakt med uppfödaren är viktigt, eftersom ni ofta behöver samarbeta mer intensivt än vid ett vanligt hundköp.

Försäkring – vad gäller?

Vem som står på och betalar för hundens försäkring kan variera, men bestäms och skrivs in i ert fodervärdsavtal.

Hunden ska vara liv- och veterinärvårdsförsäkrad, och det bestäms i avtalet om det är uppfödaren (överlåtaren) eller fodervärden som tecknar och betalar dessa försäkringar. Båda parter är skyldiga att teckna ansvarsförsäkring (hem- eller företagsförsäkring) för att täcka eventuella skador eller kostnader när hunden vistas hos dem.

I SKKs fodervärdsavtal kan du se exempel på vad som gäller försäkringsmässigt, samt fylla i vem som står för hundens försäkring.

Hundförsäkring

Kostnader

Uppfödaren (överlåtaren) ansvarar för alla kostnader som rör parning, valpning och uppfödning, inklusive nödvändiga veterinärundersökningar. Exempel på såna kostnader är röntgen, ögonlysning, DNA-test, mentaltest, samt transport till och från parning. Om tiken behöver specialfoder under dräktigheten eller om komplikationer uppstår relaterade till parningen eller valpningen, står uppfödaren för dessa kostnader.

Köpeavtal med bibehållen avelsrätt

Utöver denna typ av avtal (fodervärdsavtal) finns också möjligheten att köpa en hund där uppfödaren behåller avelsrätten. Köpeavtal med bibehållen avelsrätt innebär att du betalar halva det ordinarie priset för hunden vid köpet. Den resterande delen av hundens värde betalas genom att uppfödaren behåller rätten att ta en valpkull (med minst en valp som uppnår fem veckors ålder) om det är en tik, eller tre valpkullar om det är en hanhund.

Äganderätten för hunden övergår till dig direkt vid överlämnandet, vilket skiljer sig från fodervärdsavtal där äganderätten övergår först när avtalets villkor är uppfyllda eller när avtalets giltighetstid löpt ut.

Tänk på!

Hunden ska vara veterinärbesiktigad inom 7 dagar före leverans, även om det är en hund du tar hem som fodervärd.