Pudel

Pudeln är en av de mest älskade hundraserna runt om i världen. Rasen finns i fyra storlekar och fem färger vilket gör valmöjligheterna stora om du funderar på en pudel. Med sin charmiga personlighet och intelligens är pudeln en utmärkt sällskapshund för den aktiva och engagerade familjen. I denna artikel kommer vi att utforska pudelns egenskaper, ursprung och hur man bäst tar hand om denna underbara ras.
Brun pudel på agilitybana.

Kort fakta om pudel

Storlek: Finns i fyra storlekar: storpudel – 45-60 cm i mankhöjd, mellanpudel - 35-45 cm i mankhöjd, dvärgpudel - 28-35 cm i mankhöjd, toypudel - under 28 cm i mankhöjd
Medellivslängd: 12-15 år
Vikt: I förhållande till storlek. Cirka vikt för respektive storlek:
Storpudel - 17-32 kg, Mellanpudel – 7-12 kg, Dvärgpudel – 4-7 kg, Toypudel – max 2,5 kg
Färg: Finns i fem färger: Svart, vit, brun, silverfärgad (grå), aprikos.
Egenskaper: Intelligent, mångsidig, aktiv
Vanliga sjukdomar och skador: Ögon- hud- och ledproblem
Rasgrupp: Sällskapshundar (grupp 9 SKK)
Hemland: Frankrike

Var kommer pudeln ifrån?

Rasen har funnits så länge att ursprungsland är ovisst. Avmålningar av hundar som är väldigt lika dagens pudlar har hittats ända tillbaka från 1400-talet runt om i Europa. Frankrike räknas dock som rasens hemland och pudeln är utnämnd till landets nationalras.

Ursprungligen användes pudeln som en vattenhund för att apportera fåglar under jakt. Rasen är känd för sin förmåga att simma och dess vattentåliga päls. Med sin mångsidighet så har rasen även använts för vakt, räddning, sök, ledar- och assistanshund. Pudeln var även populär som cirkushund på grund av sin intelligens och förmåga att lära sig konster. Du hör ju, med en pudel kan du ta dig an nästan vad du vill!

Pudelns temperament

Pudeln är känd för sin intelligens och snabbhet i inlärning. Det innebär också att de är snabba på att lära sig bus och annat vi inte vill att de ska lära sig. Därför är det viktigt att du som ägare ligger steget före. De är mycket lyhörda för träning och kan lära sig en mängd olika kommandon och tricks. Dess entusiasm och nyfikenhet kan dock ibland störa koncentrationen om något nytt spännande dyker upp och fångar dess intresse.

Pudeln är också en mycket aktiv ras och behöver regelbunden motion och mental stimulans för att må bra. De är vänliga och sociala hundar som trivs i sällskap av människor och andra djur. Pudeln är också känd för sin lojalitet.

Samtidigt har rasen och kanske specifikt storpudeln en stor dos självkänsla och kräver respekt och accepterar inte att bli behandlad som något annat än den intelligenta, sociala problemlösare den är. Om du inte ger den relevanta uppgifter att göra kommer den att börja ignorera dig och göra upp sin egen "arbetslista" där ni kanske inte är överens om alla uppgifter. Om pudeln, oavsett storlek, känner sig illa bemött kan den i stället sluta samarbeta.

Pudelns utseende och storlek

Har du gått och blivit kär i rasen har du många val att göra då pudeln kommer i hela fyra storlekar och fem färger. Rasen kommer i allt från storpudel (även kallad kungspudel) som är den största till toypudel som är den minsta. Storlek och vikt varierar beroende på vilken variant av pudel man väljer.

Oavsett storlek är pudeln är känd för sin karakteristiska päls som är lockig och tjock. Pälsen kräver regelbunden pälsvård för att hålla den i gott skick och förhindra tovor. Många känner till de karaktäristiska frisyrerna som pudeln har och modet har förändrats över tid. Den vanligaste klippningen både nu och då är dock lejonklippning. Syftet med klippningen har varit att skydda mot att hunden blir nedkyld när den jobbar i vatten.

Hur gammal blir en pudel?

En pudel har en förväntad livslängd på cirka 12-15 år, men detta kan variera beroende på individ och dess hälsa.

Skötsel av pudel

Även om pudeln inte fäller, vilket många uppskattar, behöver den en hel del pälsvård. Pudelns päls kräver regelbunden borstning, tvätt och klippning för att hålla den i gott skick. Det är viktigt att borsta pudeln dagligen för att undvika tovor och hålla pälsen ren. Pudeln behöver också besöka hundfrisören med jämna mellanrum (om du inte kan och föredrar att klippa själv). Har du en utställningshund får du dessutom plussa på ett antal timmar för frisering, putsning och föning.

Var extra noga att kolla och borsta tänderna på din pudel då de är mer benägna att få problem med tänderna än många andra raser. Med regelbunden tandvård så minskar risken avsevärt för parodontit och andra tandbesvär.

Utöver pälsvård behöver pudeln regelbunden motion och mental stimulans för att må bra. En grundregel kan vara att ju större pudel desto mer motion. Men tänk på att även små hundar behöver få komma ut och springa och busa i all möjlig terräng.

De tycker om att följa med dig överallt, så om du ser till att din pudel från tidig ålder är van vid att resa och vistas i olika miljöer kommer den lätt att anpassa sig och bli en lugn följeslagare när du besöker vänner och familj eller åker på resor. De behöver omväxling i livet och kan bli uttråkade om du går samma väg varje dag. Se till att den har lämpliga hundkompisar att leka med, som har samma energiska löpmönster och tycker om att ha en snabb cirkushund som lekkamrat.

Träning av pudel

Som vi redan nämnt i denna artikeln så kan du använda din pudel till nästan vad som helst. Dess mångsidighet gör att ni kan testa på de allra flesta hundsporter och se vilken ni fastnar för. Vanliga hundsporter som pudlar ofta gillar är vattenapportering, agility och att få jobba med nosen. Oavsett vad ni väljer så är pudeln en intelligent ras som älskar att lära sig nya saker. De är mycket lyhörda för träning och kan lära sig en mängd olika kommandon och tricks. Positiv förstärkning och belöningsbaserad träning fungerar bäst för pudeln. Pudeln kan dessutom bli rejält förnärmad om du inte behandlar den med respekt, du märker snabbt om din pudel känner sig rätt behandlad för då kommer den samarbeta med dig i ur och skur.

Tänk på att lika snabbt som pudeln lär sig nya tricks kan den också lära sig bus. Blir träningen för enformig och tråkig så kommer pudeln snabbt att tröttna. Träna korta pass, variera din träning och jobba med belöning så kommer du och din pudel långt!

Pudelns hälsostatus

På Agria samlar vi in statistik över alla hundraser som är försäkrade hos oss. Det ger oss en unik skade- och sjukdomsstatistik som ger insikt i vilka sjukdomar och skador som drabbar specifika raser. Statistiken, Agria Rasprofiler, bygger på Agrias skadestatistik och materialet baseras på mer än 1 500 000 svenska hundar.

Precis som alla andra hundar kan pudeln drabbas av olika sjukdomar och skador. Det är viktigt att regelbundet hålla koll på din hund oavsett ras för att upptäcka problem i tid och förebygga sjukdom och skada. Tre vanliga problemområden för pudeln:

  • Ögon
  • Hud
  • Leder

Det är viktigt att regelbundet hålla koll på din hund oavsett ras för att upptäcka problem i tid och förebygga sjukdom och skada.

Vill du veta mer om Agria Breed Profile och pudel?

Är du medlem i Agria Breeders Club har du tillgång till alla rasers skadestatistik.

Till Agria Breeders Club

Vad vi älskar mest med pudel

Som du förstått är pudeln, oavsett storlek, en fantastisk ras som du kommer älska i vått och torrt och få så mycket tillbaka av. Här har vi listat tre av våra favoritsaker med pudeln:

  1. Endast din fantasi sätter gränser: Med en pudel kan du ta dig an nästan vad som helst. Med sin intelligens och vilja att lära sig kommer ni kunna göra mycket roligt tillsammans.
  2. Valmöjligheternas ras: Både vad gäller utseende och livsstil. Du kommer kunna hitta en pudel i precis rätt storlek, färg och som passar in i din livstil. Valmöjligheterna är oändliga när det kommer till denna ras.
  3. En pälsfri vardag: Hatar du att dammsuga och att ha päls på alla kläder, i möbler och i bilen. Då är pudeln något för dig då den inte fäller päls.

Vad du behöver veta när du skaffar en pudel

Som med alla raser finns det några saker att ta hänsyn till när du väljer en pudel. Så att du är förberedd på de sidor som kanske inte är lika attraktiva för alla.

  1. Borsta, tvätta, föna på repeat: Även om rasen inte tappar päls så får du räkna in ett antal timmar för att sköta om pälsen. Har du en kortklippt pudel och inte ställer ut sparar du en del tid. Men även här behöver din pudel borstas, badas, klippas och trimmas regelbundet.
  2. Ligger inte på latsidan: Pudeln gillar och behöver mycket motion och aktivering för att må bra. Du märker snabbt om du inte lyckas tillgodose dess behov då pudeln inte längre vill samarbeta, hittar på rackartyg och inte längre är glad och entusiastisk.
  3. Socialisera mera: Om en pudel inte känner sig trygg med människor, djur, i situationer eller olika miljöer kan den bli rädd och till och med aggressiv. Därför är det viktigt att träna socialisering i tidig ålder.

10 vanligaste namnen på pudel

Storpudel Mellanpudel Dvärgpudel Toypudel
1. Bruno Sigge Molly

Charlie

2. Charlie Ludde Charlie Stella
3. Sally Charlie Ludde Teddy
4. Sigge Lisa Bruno Molly
5. Bosse Stella Bosse Siri
6. Elsa Doris Bella Totte
7. Molly Alice Sigge Bella
8. Ester Sally Sally Elsa
9. Harry Bella Doris Elvis
10. Stella Bosse Stella Harry

Listan gäller vanligaste namnen på pudlar försäkrade i Agria Djurförsäkring under 2023-2024.

Vill du veta mer om andra populära raser?

Vi har sammanställt en lista över de mest populära hundraserna så att du kan lära dig mer om deras behov, styrkor och utmaningar och hitta din bästa fyrbenta vän!

Läs mer om fler hundraser här

Vanliga frågor om pudeln

Nej, pudeln fäller inte.

Du har säkert hört vissa säga att pudeln är en ras som allergiker tål (en så kallad hypoallergen ras). Vad man är allergisk mot och hur känslig man är variera. Därför är rekommendationen att testa att umgås med den ras du är intresserad av innan du bestämmer dig.

Pudeln finns i följande fyra storlekar: storpudel, mellanpudel, dvärgpudel och toypudel.

Ja, pudlar är allt som oftast väldigt villiga att lära sig och samarbeta. Läs mer om hur du kan träna med din pudel ovan i artikeln.

Ja, pudlar har en ganska krävande päls även om de inte fäller. De behöver regelbundet klippas, borstas och badas.

Ja, pudlar kan vara bra med barn om de får rätt förutsättningar. Behandlas de med respekt och socialiseras tidigt ska det nog funka. Pudeln är generellt sätt en tålmodig hund.

12-15 år generellt, men det varierar mellan individer och storlek. En mindre hund blir oftast något äldre än en stor hund.

Ja, pudlar är utmärkta sällskapshundar. De är lojala, kärleksfulla och trivs bäst i närheten av sina ägare.

Godkänd av

Lotte Evers

Hundexpert

Lotte Evers har fött upp hundar i över 15 år och är utbildad i hundkunskap, klickerträning, aktivering och problemhundsträning, beteendeterapeut och hundinstruktör. Lotte har också skrivit böckerna "Spanielboken" och "Retrieverboken".

Gillar?