Pomeranian

Pomeranian är en av de mest älskade hundraserna, inte bara i Sverige utan i hela världen. Rasen är känd för sin charmiga personlighet och sitt söta utseende. Det är en intelligent, livlig och modig ras, som kan vara en utmärkt sällskapshund för den aktiva och engagerade familjen.
Pomeranian springer mot kameran.

Kort fakta om Pomeranian

Storlek: 18-24 cm i mankhöjd

Medellivslängd: 12-16 år

Vikt: 1,5-3 kg

Färg: Finns i färgerna: orange, creme, vit, svart och brun, samt kombinationer som sobel, parti color och tanteckning.

Egenskaper: Livlig, intelligent, modig

Vanliga sjukdomar och skador: Patella luxation (knäskålsproblem), trakealkollaps (andningsproblem) och tandproblem

Rasgrupp: Spetsar och urhundar (grupp 5 SKK)

Ursprungsland: Tyskland

Var kommer Pomeranian ifrån?

Pomeranian, även känd som "Pom", härstammar från Pommern, en region i norra Tyskland och Polen. Rasen är en av de minsta i spetsfamiljen som består av fem olika varianter: pomeranian, kleinspitz, mittelspitz, keeshond och grosspitz. De tre förstnämnda har liknande standarder och samma godkända färger. Grosspitz finns endast ett fåtal i Sverige och ingen avel för tillfället. Gemensamt för de tyska spetsarna är att de användes som larm- eller vakthundar.

Pomeranians var ursprungligen mycket större (cirka 9-13 kilo) och användes för att valla får. På 1800-talet blev de populära bland kungligheter, särskilt drottning Victoria av England, som hade en väldigt liten pomeranian (dåtidens mått mätt). Detta ledde till en trend att föda upp mindre Pomeranians, vilket resulterade i den storlek vi ser idag.

Temperament hos Pomeranian

Pomeranians är kända för sitt livliga och modiga sätt. De är mycket intelligenta och lär sig snabbt, vilket gör dem lätta att träna. Trots sin lilla storlek har de en stor personlighet och är inte rädda för att stå upp mot större hundar. De är mycket lojala mot sina ägare och kan vara skyddande, vilket gör dem till utmärkta vakthundar. Dock kan de vara lite reserverade mot främlingar och andra hundar, så tidig socialisering är viktig.

Pomeranians utseende och storlek

Pomeranians är mest kända för sin tjocka, fluffiga päls. De har en dubbel päls, med en kort, tät underull och en längre, rak ytterpäls. Deras korta svans som ligger över ryggen, ger dem ett unikt "puffigt" utseende. De har också mörka, mandelformade ögon och små, spetsiga öron. Pomeranians väger vanligen mellan 1,5-3 kg och har en mankhöjd på cirka 18-24 cm. Vikt och mankhöjd gäller för både tikar och hanhundar.

Hur gammal blir en Pomeranian?

En Pomeranian har en förväntad livslängd på cirka 12-16 år, men detta varierar alltid från individ till individ och påverkas naturligtvis också av hälsa och livsstil.

Skötsel av pomeranian

Pomeranians päls kräver regelbunden borstning för att hålla den tovfri och fri från besvär. Borstar igenom pälsen dagligen. De fäller mycket två gånger per år, samt vid löp och valpning, då är det extra viktigt att borsta noga. Ett bad eller två i samband med fällning är också att rekommendera. När hunden inte fäller är det bra att bada en pomeranian med jämna mellanrum, men inte för ofta.

Pomeranians har precis som många mindre hundar problem med sina tänder, så regelbunden tandborstning är ett måste!

Trots sin storlek har de mycket energi och behöver många regelbundna promenader, lekstunder och träning för att må bra.

Träning av Pomeranian

Pomeranians är intelligenta och lär sig snabbt, men de kan också vara envisa. Positiv förstärkning och belöningsbaserad träning fungerar bäst! Inom både agility och freestyle är det vanligt att se pomeranians, så vill du testa en hundsport kan dessa två vara bra alternativ. Även sökövningar kan passa en pomeranian.

Sin storlek till trots så orkar en pomeranian mer än vad man kan tro, så ta med den på promenad i skog och mark, den kommer att älska det. Dessutom, med lite träning såklart, är de enkla att ha lösa då de inte har jaktlust och är trogna följeslagare som inte springer bort i tid och otid. En pomeranian kommer även att trivas att ha lite lugnare dagar med mys och häng på tomten, men se till att variera för att din pomeranian inte ska bli understimulerad och uttråkad.

Pomeranians kan vara benägna att skälla, så tidig träning för att det inte ska gå överstyr kan vara nödvändigt. Bor du i lägenhet och din pomeranian är av den skälligare sorten kan det vara bra att begränsa tillgång till dörren när den är ensam hemma då förbipasserande kan trigga skällandet.

Pomeranians hälsostatus

På Agria samlar vi in statistik över alla hundraser som är försäkrade hos oss. Det ger oss en unik skade- och sjukdomsstatistik som ger insikt i vilka sjukdomar och skador som drabbar specifika raser. Statistiken, Agria Rasprofiler, bygger på Agrias skadestatistik och materialet baseras på mer än 1 500 000 svenska hundar.

Precis som alla andra hundar kan en pomeranian hamna i trubbel eller bli sjuk. Därför har vi inte tagit med de saker som generellt drabbar hundar oavsett ras. Istället har vi hittat de tre vanligaste rasspecifika diagnoserna:

  • Patella luxation (knäskålsproblem)
  • Trakealkollaps (andningsproblem)
  • Tandproblem

Vill du veta mer om Agria Breed Profile och rasen Pomeranian?

Är du medlem i Agria Breeders Club har du tillgång till alla rasers skadestatistik.

Till Agria Breeders Club

Vad vi älskar Pomeranian för

Pomeranian är älskvärd på många sätt, vilket gör det svårt att endast välja saker, men vi har gjort ett försök:

  1. Deras fantastiska sätt: De är livliga, modiga och en fantastisk följeslagare. De är mycket sällan aggressiva och de älskar sällskap. Det är helt enkelt en sann vän som kommer att gå igenom eld och vatten för dig.
  2. Deras intelligens: Pomeranian är en intelligent och lättlärd ras, vilket gör dem populära bland hundägare. Lär din pomeranian allt från enstaka cirkustricks till showiga freestyle program, både du och din pom kommer att älska det!
  3. Deras charm: En Pomeranian är ett riktigt charmtroll och blir lätt din allra bästa vän! Om du lyckas aktivera dem på rätt sätt har du verkligen en fantastisk hund som du kan använda till allt.

Vad du behöver veta när du väljer en Pomeranian

Pomeranian är en fantastisk ras, men det finns (naturligtvis) utmaningar som följer med att ha en. Vi har sammanfattat några av de saker du behöver vara beredd på:

  1. Energinivåer: Pomeranian är en aktiv ras som kräver mycket motion och stimulans för att hålla sig glad och frisk. Om de inte får tillräckligt med motion och mental stimulans kan de bli uttråkade och utveckla oönskade beteenden. Så bli inte lurad av dess storlek, även om en pomeranian gillar soffhäng så behöver den mer aktivering än vad många tror.
  2. Pälsvård: Pomeranian har en tjock, fluffig päls som kräver regelbunden borstning. Om du inte är beredd att lägga tid på detta, kanske en pomeranian inte är rätt ras för dig.
  3. Skällande: Pomeranian är kända för att vara ganska vokala. Om du bor i lägenhet eller själv är känslig för detta bör du tänka igenom detta noggrant innan du skaffar en pomeranian.

Populära namn på pomeranians

10 vanligaste namnen på pomeranians

  1. Milo
  2. Teddy
  3. Simba
  4. Leo
  5. Bella
  6. Charlie
  7. Molly
  8. Kenzo
  9. Bamse
  10. Enzo

Listan gäller vanligaste namnen på pomeranians försäkrade i Agria Djurförsäkring under 2023-2024.

Vill du veta mer om andra populära raser?

Vi har sammanställt en lista över de mest populära hundraserna så att du kan lära dig mer om deras behov, styrkor och utmaningar och hitta din bästa fyrbenta vän!

Läs mer om fler hundraser här

Vanliga frågor om pomeranians

Priset på en pomeranian kan variera mycket beroende på var du köper den, ålder på hunden och om den har en stamtavla eller inte. Men du kan förvänta dig att betala mellan 10 000 och 30 000 SEK.

Det varierar hur många valpar en pomeranian får, men rasen får ofta små kullar med ungefär 2-3 valpar.

Det finns ingen allmän regel för hur mycket en pomeranian ska äta. Hundar varierar mycket i storlek, aktivitetsnivå och tillstånd, det kan också finnas skillnader beroende på vilket foder du ger dem. Bekanta dig med tillverkarens rekommendationer och rådfråga din veterinär om du är osäker.

En tumregel är att en valp kan gå i cirka 5 minuter per månad tills den är fullvuxen, vilket vanligtvis är cirka 12-18 månader. En 3 månader gammal valp kan alltså gå i cirka 15 minuter åt gången, medan en 6 månader gammal valp kan gå i upp till 30 minuter åt gången.

När en pomeranian är ca 1-2 år gammal är den på väg att bli fullvuxen fysiskt. Det är dock inte alltid så att den mentala mognaden följer efter. Därför kan du förvänta dig att din pomeranian är mentalt mogen först när den är 3 år gammal.

Ja, pomeranians kan vara bra för förstagångsägaren. De är lätta att träna och mycket lojala. Men glöm inte bort att de kräver mycket uppmärksamhet och regelbunden pälsvård.

Pomeranians har en tjock, dubbel päls som bör borstas regelbundet för att förhindra tovor.

Pomeranians kan vara bra med barn, men på grund av sin lilla storlek bör de hanteras varsamt. Det är viktigt att lära barn att vara försiktiga och respektfulla mot hunden oavsett ras, men lite extra försiktiga med små raser som pomeranians.

Trots sin lilla storlek är pomeranians ganska aktiva. De behöver dagliga promenader, lekstunder och aktivering för att hålla sig nöjda och friska.

Pomeranians kan absolut vara utmärkta lägenhetshundar. De är små i storlek och inte överdrivet aktiva. Men de kan vara ganska vokala, så lägg lite extra träning på just skällandet så ska det nog gå bra!

Pomeranians är mycket sociala hundar och bör inte lämnas ensamma för många eller långa stunder.

Nej, pomeranians är faktiskt ganska lätta att träna i och med att de både är intelligenta och ivriga att behaga. Men de kan vara envisa ibland, så var konsekvent i din träning och använd dig av positiv förstärkning.

Nej, pomeranians är inte kända för att vara allergivänliga. De har en tjock, dubbel päls och fäller ganska mycket.

Pomeranians kan vara bra med andra hundar om de är socialiserade från en ung ålder. De kan dock vara lite territoriella, så det är bra att vara förberedd när de introduceras för nya hundar.

Godkänd av

Lotte Evers

Hundexpert

Lotte Evers har fött upp hundar i över 15 år och är utbildad i hundkunskap, klickerträning, aktivering och problemhundsträning, beteendeterapeut och hundinstruktör. Lotte har också skrivit böckerna "Spanielboken" och "Retrieverboken".

Gillar?