Kort fakta om labradoodle
Ursprungsland: Australien
Förväntad livslängd: 12-14 år
Längd: över 53 cm (standard), 43-53 cm (medium), under 43 cm (mini)
Vikt: 23-30 kg (standard), 13-23 kg (medium), 7-13 kg (mini)
Färg: Labradoodles finns i många olika färger såsom creme, aprikos, röd, cream karamell, karamell, röd karamell, brun, café au lait, parchment, svart, blå och silver samt flerfärgade
Rasgrupp: Ej officiellt erkänd av SKK
Varifrån kommer labradoodle?
Labradoodle föddes upp av australiensaren Wally Conron i slutet av 1980-talet. Han var uppfödare hos Royal Guide Dogs Association of Australia, och målet var att skapa en allergivänlig servicehund som kunde användas av en kund vars man var allergisk mot hundhår.
Genom att korsa en pudel med en labrador retriever hoppades Conron kunna kombinera pudelns päls med labradorens goda egenskaper som servicehund. Resultatet blev en labradoodle som snabbt blev populär och banade väg för många andra "doodle"-korsningar under årtiondena som följde.
Hur är temperamentet hos en labradoodle?
Labradoodles är kända för sitt vänliga, sociala och tillgivna temperament, men särskilt de stora varianterna kan vara ganska tuffa i sin lek med andra hundar. De är fantastiska familjehundar som älskar att vara med sin familj och kan lära sig att leva med andra djur relativt enkelt. Men som med alla andra hundar handlar det om vilken uppfostran valpen har haft och vilket liv du erbjuder din nya lurviga vän.
Deras intelligens gör dem väldigt träningsbara. Det är ingen hemlighet att pudeln är en av de mest intelligenta hundraserna och detta märks hos de flesta labradoodles. Har du turen att få tag på en av valparna där pudelmentaliteten slår igenom, då finns det verkligen möjligheter på det planet. De flesta besitter retrieverns iver att behaga dig och kombinationen av pudelns glada sinne och labradorens lekfulla humör ger dig en fantastiskt underhållande hund som kan lära sig det mesta.
När unghundsperioden är över och din labradoodle har funnit ro i livet har du en energisk hund som älskar att vara aktiv både inne och ute, men som också är riktigt bra på att koppla av och ha kul med sin familj. Om de behandlas respektfullt är de i allmänhet bra med barn och älskar att vara i centrum. Och för att vara helt ärlig blir de snabbt epicentrum för kärleksfulla kramar och roliga lekar.
Älska hela hunden
Det är värt att komma ihåg att bara för att du blandar en aktiv ras (pudel) med en lugnare (labrador) betyder det inte nödvändigtvis att du kommer att få något däremellan. Du kan lika gärna hamna i den ena eller den andra ytterligheten. Det finns alltid variationer i en valpkull (detta gäller även renrasiga hundar), men det är inte en jämn blandning av allt du får i slutändan. Så det är alltid en bra utgångspunkt att ha kärlek till båda raserna, för du vet inte säkert vad som kommer att bryta igenom i just din hund. Därför måste man kunna älska HELA hunden.
Labradoodles utseende och storlek
Labradoodles kommer i olika storlek beroende på föräldrarnas storlek. En labrador retriever blir vanligtvis 54-57 cm hög, där pudlarna finns i fyra storleksvarianter: stor, medium, dvärg och toy. Därför kan en labradoodle variera ganska mycket i storlek, beroende på vilken storlek pudel man blandar i.
Pälsen kan vara vågig, lockig och vissa kan även bli lite mer strävhåriga. Du kan inte alltid se på valpen vilken typ av päls den får, så det är ytterligare en av de små överraskningarna du får med rasen. Pälsen delas in i fleecepäls (mjukare och luftigare päls) samt ullpäls (lockigare och tätare). Pälsens indelning får man se som en flytande skala då vissa har en väldigt tydlig pälstyp, medan andra är mer svårbedömda. Det brukar sägas att pälstypen men större säkerhet kan avgöras runt två års ålder. Labradoodles med ullpäls fäller i regel mindre än de med fleecepäls.
Skötsel av en labradoodle
När du korsar en pudel med en labrador retriever blandar du en hund som inte fäller så mycket med en hund som fäller mycket. Faktum är att du blandar två hundar med inkompatibla pälsegenskaper. Detta innebär att vissa labradoodles kommer att få pälsproblem om de inte borstas ofta. Hundfrisörer över hela landet har gjort informationskampanjer, eftersom de ofta får in hundar i salongen som måste klippas ner helt med maskin, eftersom denna pälsblandning kan ge ägarna en hel del pälsvårdsproblem. De bör därför borstas flera gånger i veckan för att undvika tovor och trassel.
Om din labradoodle har en lockig eller vågig päls bör den klippas, om du får en variant som är mer strävhårig behöver den inte klippas. Regelbunden pälsvård är avgörande för hundens välbefinnande, eftersom den annars blir tovig. Det gör inte bara ont, utan kan också orsaka sår och hudproblem.
Köp därför bara en valp från en uppfödare som kan vägleda dig om hur du ska ta hand om hundens päls. Om du inte vill klippa själv behöver du ta din hund till salongen 3-4 gånger om året.
Doodles är kända som allergivänliga, men det finns inget sådant som en 100% allergivänlig hund. Om du inte tål en hund finns det många alternativ för att hitta raser som är "allergivänliga" just för dig, men det finns absolut inga garantier, oavsett om det är med eller utan stamtavla. Du kan därför med fördel erbjuda dig att ta hand om hundar åt andra, så att ni kan vara nära varandra i några dagar, och du kan testa om din näsa rinner och dina ögon kliar. Det ligger varken i en ny valps intresse eller i ditt intresse att den ska vara försökskanin.
Träna en labradoodle
Labradoodles är intelligenta och kända för att vara lätta att träna. De är också kända för att dra mycket i kopplet, så detta är ett viktigt område att fokusera på när du får hem valpen. Tänk också på att pudeln är lite av en cirkushund som är driftig och snabbt blir uttråkad om inget nytt eller spännande händer. Det är därför labradoodles älskar att lära sig nya saker. Det är viktigt att börja träna tidigt för att säkerställa att ni inte bara får en bra start, utan också kommer bra överens i livet tillsammans.
Eftersom denna blandning kan vara ganska social kan vissa av dem tendera att bli lite för våldsamma när de leker med andra hundar. Kanske beror det på att de har pudelns atletiska och lite livliga sinne, kombinerat med en lite tyngre labradorkropp? Vissa individer har en ganska hög energinivå, medan andra är mer lugna. Det går inte att säga i vilken ände av skalan din valp befinner sig, men du måste förbereda dig på flera dagliga promenader, där minst en är okopplad och i varierad terräng och att din hund får leka med sina hundkompisar.
Dessutom kommer din labradoodle att älska att göra sökuppgifter och apportera på land och i vatten. Apportering – varför är det så, kanske du tänker? Ja, eftersom pudeln ursprungligen är en vattenapporterande jakthund, och det är en labrador retriever också, så din labradoodle kommer att älska att hämta saker åt dig, och den kommer att bli riktigt bra på det.
Labradoodles hälsostatus
Förr i tiden sa man att blandrashundar var friskare än renrasiga hundar, men vi har statistik som stödjer att alla hundar kan bli sjuka och skadas, oavsett ursprung.
Precis som med renrasiga hundars temperament och egenskaper kan du inte bara para en ras som har hälsoproblem med en ras som i allmänhet är frisk och sedan tro att du kommer att få en kull friska valpar. Pudlar och labrador retrievers, som så många andra hundar, har också hälsoproblem. Dessa försvinner inte för att man korsar raserna med varandra.
Labradoodles kan därför vara benägna att drabbas av samma hälsoproblem som sina föräldraraser:
- Höft- och armbågsdysplasi
- Ögonproblem
- Allergi
Det är viktigt att välja en ansvarsfull uppfödare som har sett till att både mamma och pappa är friska och friska utan sjukdomar.
Vad vi älskar mest med en labradoodle
Labradoodlen är en underbar hund på många sätt, men här är de tre saker vi gillar bäst med dem:
- De är sociala, glada och älskar att vara runt människor: det är precis dessa egenskaper som gör dem idealiska som familjehundar. De älskar att stå i centrum för uppmärksamheten och njuta av allt sällskap de kan få.
- Lätt att träna: Om du lägger energi på träning finns det nästan inga gränser för vad din labradoodle kan lära sig. De är supersnabba att lära sig.
- Gullighetsfaktorn är hög: Även om de finns i många varianter är de helt enkelt så vackra att se på, och om du ser till att de får tillräckligt med underhållning i livet är de lätta att ta med sig överallt.
Bra att veta när du väljer labradoodle
Labradoodles har många egenskaper, men det finns naturligtvis också några saker du måste vara medveten om med denna typ av hund:
- Pälsen är krävande: Det är omöjligt att veta vilken typ av päls din labradoodle kommer att få. Vad vi däremot vet är att det definitivt kommer att krävas en hel del arbete med borstning samt trimning eller klippning.
- Snabba, aktiva hundar: Det är en smart hund som har massor av energi. Därför behöver denna typ av hund också en hel del daglig motion och hjärnträning. Om den inte stimuleras på båda parametrarna kan den börja hitta på egna upptåg.
- Det är ett kinderägg: En labradoodle är faktiskt lite som ett kinderägg. Du får definitivt ett sött och charmigt yttre och en hel del kvaliteter, men du vet inte heller exakt hur det kommer att se ut eller vara. Stort eller litet? Lockig eller strävhårig? Riktigt aktiv eller lugnare? Det är en del av charmen med blandningar.
10 vanligaste namnen på labradoodle
- Harry
- Bruno
- Zelda
- Astrid
- Dixie
- Elvis
- Enzo
- Ester
- Tage
- Bosse
Listan gäller vanligaste namnen på labradoodles försäkrade i Agria Djurförsäkring under 2023-2024.
F-typer av labradoodles
Vissa uppfödare använder sig och refererar till "F-typer" i sin uppfödning. Det hänvisar till olika generationer av korsningar som påverkar hundens genetik och utseende.
- F1 (första generationen): Korsning mellan två renrasiga raser (t.ex. en pudel och en labrador). F1 har en 50/50-blandning av gener från båda föräldrarna.
- F1B (första generationens återkorsning): Korsning mellan en F1-doodle och en av föräldraraserna, ofta en pudel. Detta ger en 75/25 blandning av gener.
- F2 (andra generationen): Korsa mellan två F1-korsningar. Genetiskt sett kan resultaten variera mer än F1 eller F1B.
- F2B (andra generationens återkorsning): Korsning mellan en F1B-doodle och en av föräldraraserna.
- Multigenerational (multigenic): Korsningar som involverar flera generationer av korsningar. Dessa hundar har en mer stabil genetisk uppsättning och liknande egenskaper.
Dessa indelningar hjälper uppfödare att hantera och förutsäga vissa egenskaper, såsom strukturen och storleken på deras päls, vilket gör det lättare att möta specifika behov och preferenser hos hundägare.
Vill du veta mer om andra populära raser?
Vi har sammanställt en lista över de mest populära hundraserna så att du kan lära dig mer om deras behov, styrkor och utmaningar och hitta din bästa fyrbenta vän!