Ursprungsland: USA och Australien
Förväntad livslängd: 10-15 år
Höjd: 51-61 cm (standard), 43-51 cm (medium), 33-43 cm (mini)
Vikt: 20-32 kg (standard), 14-20 kg (medium), 7-14 kg (mini)
Färg: Finns i många olika färger som gyllene, röd, svart, vit, choklad och till och med flerfärgad.
FCI-gruppen: Inte officiellt erkänd av SKK
Var kommer goldendoodle ifrån?
Goldendoodle blev riktigt känd på 1990-talet, när det fanns uppfödare i USA och Australien som började arbeta målmedvetet med blandningen. Återigen var det viljan att skapa en allergivänlig servicehund som låg bakom starten – precis som med sin kusin labradoodle. Efter att labradoodlen blev populär fick den fäste med pudelblandningar i många olika varianter. Valet att blanda en av de mest populära hundraserna (golden retriever) med pudeln kom därför snabbt.
Genom att kombinera pudelns allergivänliga päls med golden retrieverns vänliga och lojala natur var planen att skapa den perfekta hundcocktailen. Resultatet blev en blandning som snabbt älskades för sin charm och mångsidighet, men som också bjuder på överraskningar, både när det gäller utseende och beteende.
Doodles är generellt sätt kända för att vara allergivänliga, men det finns inga hundar som är 100% allergivänliga. Tänk därför på att umgås mycket och nära med rasen du är intresserad av, oavsett ras, innan du köper din hund om du lider av allergi.
Hur är temperamentet hos en goldendoodle?
Goldendoodle är kända för sitt vänliga, sociala och tillgivna temperament. Men de är också kända och ökända för att ha lite svårt att tygla sin livsglädje. Vissa kan verka våldsamma fysiskt när de träffar andra hundar. De är inte aggressiva, men pudelns höga energinivå, i kombination med en mindre graciös kropp, gör goldendoodles något klumpigare. Därför behöver de hundvänner av samma storlek som delar deras glädje för fysisk lek.
De är utmärkta familjehundar som trivs med att vara en del av familjen, i allmänhet är de också bra med barn, förutsatt att de behandlas med respekt. De är ofta centrum för tillgivna kramar och roliga lekar och deras sociala natur gör dem till glädjespridare i alla hem. De stora varianterna kan dock vara en lite för stor utmaning för små barn att gå med – helt enkelt för att det är en stark och energisk hund att hålla koll på. Därför är grundträning avgörande och bra att börja med så tidigt som möjligt.
Goldendoodle kommer vanligtvis bra överens med andra hundar och husdjur. Pudelns intelligens i kombination med golden retrieverns lojalitet och vänlighet ger en hund som är både underhållande och lyhörd, men som också kräver ansträngning och tålamod på träningssidan från det att valpen flyttar in tills den är 1,5-2 år gammal.
De är mycket kontaktsökande och sociala och behöver uppmärksamhet och närhet från familjen för att trivas. De kan lätt ligga ner och koppla av med sin familj om de också uppfyller sitt behov av aktivering både mentalt och fysiskt. Pudelns mångsidighet och förmåga att anpassa sig har inkluderats i de flesta goldendoodles och gör dem så populära. Vissa kan dock vara vaksamma utan att vare sig skälla eller vara avvisande mot främlingar, men de kräver socialisering och miljöträning från tidig ålder. Se därför alltid till att välja en valp från en uppfödare som har prioriterat detta.
Älska hela hunden
Det är viktigt att komma ihåg att när du blandar en mycket aktiv ras, som pudeln, med en lugnare golden retriever kan du få en blandning av båda temperamenten. Det finns alltid variationer i en kull valpar, så det är viktigt att ha en kärlek till båda raserna, eftersom du inte kan förutsäga med säkerhet vilka egenskaper som kommer att dominera hos din hund. Man måste alltså kunna älska hela hunden, oavsett om den blir mer pudel än retriever eller tvärtom.
Utseendet och storleken på goldendoodle
Goldendoodles varierar i storlek beroende på vilken storlek på pudel som används i blandningen. Golden retrievers är vanligtvis 51-61 cm långa medan pudlar finns i flera storlekar. Pälsen kan vara vågig eller lockig och kräver mycket mer omsorg än de flesta tror. Det är inte alltid möjligt att förutsäga vilken typ av päls din valp kommer få som vuxen, så det är en av överraskningarna som hör till att äga en goldendoodle.
Skötsel av goldendoodle
När du korsar en pudel med en golden retriever kombinerar du en ras som vanligtvis inte fäller så mycket med en ras som fäller mycket. Detta innebär att goldendoodles löper en högre risk att få pälsproblem om de inte borstas ofta och noga. En del får päls som lätt tovar sig och som därför måste klippas ner, oavsett hur mycket du anstränger dig, men med de flesta räcker det med nogrann borstning ett par gånger i veckan för att undvika problem.
På grund av den lockiga eller vågiga pälsen måste din goldendoodle klippas eller trimmas regelbundet. Du kan lära dig att klippa den själv, men om du skaffar en strävhårig sort krävs det lite mer övning för att göra det själv. Regelbunden pälsvård är viktigt för din hunds välbefinnande, så du bör förvänta dig att göra en ansträngning på pälsfronten eller betala ett proffs att göra jobbet åt dig.
Är en goldendoodle allergivänlig?
Rasen anses ofta vara allergivänliga, men det finns inget som heter en 100 % allergivänlig hund. Om du är allergisk mot hundar är det en bra idé att spendera mycket tid med en eller flera för att se hur du reagerar innan du bestämmer dig för att skaffa en. Fråga om du kan vara hundvakt, umgås hemma hos någon som har rasen eller hör med uppfödaren.
Träna en goldendoodle
Goldendoodles är intelligenta och faktiskt ganska lätta att träna. Retrieverns kärlek till mat lyser igenom och om det står godsaker på spel kommer de att göra (nästan) vad som helst. Men de kräver också uppfostran, eftersom särskilt de stora modellerna ofta tenderar att dra i kopplet.
Om du har förälskat dig i den stora golden doodle-modellen, kom ihåg att både den stora pudeln och golden retrievern är vattenapporterande jakthundar och att dessa egenskaper väntar på att bli uppackade. De flesta har därför en stor passion för vatten och älskar att bära saker från valpstadiet.
Pudelns cirkushundsgener och golden retrieverns vilja att behaga gör dem både roliga och "enkla" att träna med, men det kan också ställa lite mer krav på dig, eftersom de kanske är mer intresserade av att clowna runt än att lyssna på dina instruktioner. Därför måste du undvika för många upprepningar och kunna trycka på strunt samma-knappen när det var något som var lite mer spännande än du.
Oavsett om du är en ny eller erfaren hundägare kommer du att kunna göra din goldendoodle till en väluppfostrad hund som du kan ta med dig på de flesta ställen. De älskar att lära sig nya trick och är bra på att hämta och få sökuppgifter.
Goldendoodlens hälsostatus
Förr i tiden sa man att blandrashundar var friskare än renrasiga hundar, men vi har statistik som stödjer att alla hundar kan bli sjuka och skadas, oavsett ursprung.
Precis som med renrasiga hundars temperament och egenskaper kan du inte bara para en ras som har hälsoproblem med en ras som generellt sett är frisk och sedan tro att du kommer att få en kull friska valpar. Pudlar och golden retrievers, som så många andra hundar, har vissa hälsoproblem. Dessa försvinner inte för att man korsar raserna med varandra.
Goldendoodles kan därför vara benägna att drabbas av samma hälsoproblem som sina föräldraraser:
- Höft- och armbågsdysplasi
- Ögonproblem
- Allergier
Det är viktigt att välja en ansvarsfull uppfödare som har sett till att både mamma och pappa är friska och friska utan sjukdomar.
Vad vi älskar mest med goldendoodle
Det är inte lätt att välja ut de saker vi gillar bäst med den här typen av hund, för det finns många, men vi har fått begränsa oss ändå:
- Glädjespridare: De är glada clowner som sprider glädje omkring sig var de än går. Det är mycket lek och skoj på agendan, men även en hel del mys får du med denna ras.
- Lätt att träna: Kombinationen av pudelns intelligens och golden retrieverns utpräglade pleaser-gen gör den till en extremt mottaglig hund att träna – särskilt om du har mat. Goldendoodles är därför också idealiska för den nya hundägaren.
- Bra familjehundar: En goldendoodle kommer garanterat att vinna hjärtan hos både de unga och de gamla i familjen. Kom dock ihåg att de fortfarande måste behandlas med respekt så att alla mår bra i förhållandet.
Bra att veta när du väljer en goldendoodle
Goldendoodle har som du redan läst många goda engenskaper, men som med alla andra hundar finns det naturligtvis också några saker du måste kunna förlika dig med om denna typ av hund ska bo med dig:
- Du bör tycka om att borsta: Det är viktigt att du håller din goldendoodle's päls i trim med borstning flera gånger i veckan. Samt bokar in regelbundna besök hos hundfrisören.
- På den mer aktiva sidan: Goldendoodles är något mer aktiva än de renrasiga golden retrievers. Därför bör du komma ihåg att den behöver en hel del daglig motion och mental stimulans.
- Stor variation i storlek: Storleken på en goldendoodle kan variera ganska mycket, så även om du tror att du behöver en medelstor hund kan det sluta med att den blir mindre eller större än väntat. Det är en av överraskningarna med en blandras som denna.
10 vanligaste namnen på goldendoodle
- Milo
- Doris
- Charlie
- Simba
- Bella
- Luna
- Saga
- Lovis
- Sally
- Stella
Listan gäller vanligaste namnen på goldendoodles försäkrade i Agria Djurförsäkring under 2024.
Vill du veta mer om andra populära raser?
Vi har sammanställt en lista över de mest populära hundraserna så att du kan lära dig mer om deras behov, styrkor och utmaningar och hitta din bästa fyrbenta vän!
F-typer av goldendoodle
Vissa uppfödare använder sig och refererar till "F-typer" i sin uppfödning. Det hänvisar till olika generationer av korsningar som påverkar hundens genetik och utseende.
- F1 (första generationen): Korsning mellan två renrasiga (t.ex. en pudel och en golden retriever). F1-poos har en 50/50 blandning av gener från båda föräldrarna.
- F1B (första generationens återkorsning): Korsning mellan en F1 goldendoodle och en av föräldraraserna, ofta en pudel. Detta ger en 75/25 blandning av gener.
- F2 (andra generationen): Korsa mellan två F1 goldendoodles. Genetiskt sett kan resultaten variera mer än F1 eller F1B.
- F2B (andra generationens återkorsning): Korsning mellan en F1B goldendoodle och en av föräldraraserna.
- Multigenerational (multigenic): Korsningar som involverar flera generationer av goldendoodle. Dessa hundar har en mer stabil genetisk sammansättning och liknande egenskaper.
Dessa indelningar hjälper uppfödare att hantera och förutsäga vissa egenskaper, såsom strukturen och storleken på deras päls, vilket gör det lättare att möta specifika behov och preferenser hos hundägare.