Ursprungsland: Australien
Förväntad livslängd: 12-15 år
Höjd: 23-35 cm
Vikt: 5-10 kg
Färg: Finns i flera färger, inklusive svart, vit, aprikos, röd, brun och flerfärgad.
FCI-gruppen: Inte officiellt erkänd av SKK

Var kommer cavapoo ifrån?

Liksom flera av de populära pudelblandningarna har cavapoo rötter i Australien. Där uppfödare på 1990-talet ville kombinera den kärleksfulla och lugna naturen hos cavalier king charles spaniel med pudelns intelligens och allergivänliga päls. Målet var att skapa en sällskapshund som kunde passa in i de flesta familjer och samtidigt vara ett alternativ för allergiker.

Tyvärr finns det inga garantier för att rasen ska vara allergivänlig, men kombinationen av cavalierens vänliga sinne och pudelns vakenhet och mod att aktivera sig har ändå resulterat i en hund som snabbt blivit populär över hela världen.

Hur är temperamentet hos en cavapoo?

Cavapoos är kända för sitt vänliga och sociala temperament. De är fantastiska familjehundar som älskar att vara med sina ägare. Rasen är också bra med barn, förutsatt att de behandlas med respekt och har en uppfostran där de får en positiv introduktion till barn. De kommer vanligtvis bra överens med andra hundar och husdjur också. Pudelns intelligens i kombination med cavalierens milda natur ger dig en hund som är mycket sällskaplig och träningsbar, vilket är en av anledningarna till att denna blandning blivit så populär så snabbt.

Eftersom att det är en social hund brukar den inte gilla att vara ensam hemma för mycket. Därför behöver du lägga lite tid på att träna detta – helst från tidig ålder. Den kommer dock aldrig att trivas att vara ensam ofta och mycket, så det är något du måste överväga om du fallit för rasen. Lyckligtvis är storleken idealisk för att kunna ta med sig på alla möjliga äventyr.

När unghundsperioden är över kommer du att ha en hund som älskar både aktivitet och avkoppling. Cavapoos trivs med dagliga promenader och hjärngympa, men de säger absolut inte nej till att krypa upp i soffan med sin familj efter dagens strapatser. De älskar att vara familjens centrum och ha nära fysisk kontakt. De är ofta livliga, vänliga och välkomnande mot främlingar, även om vissa kan vara mer vaksamma och skällande. Men de är inte fientliga – de påpekar bara att det nu finns några nya människor som de inte känner.

Deras mångsidighet och förmåga att anpassa sig gör dem till en mycket populär sällskapshund. En cavapoo passar de flesta hundägare och anpassar sig lätt till livet som lägenhetshund i stan eller som gårdshund på landet. De är också lämpliga för dem som är lite äldre men fortfarande aktiv, som liksom de själva uppskattar raska promenader.

Älska hela hunden

Det är viktigt att förstå att när du blandar två raser kan du få egenskaper från båda föräldrarna och det kommer alltid att finnas variationer inom en kull valpar. Du måste därför vara redo att älska hela hunden, oavsett vilka egenskaper som dominerar i ditt exemplar.

Cavapoo kan få cavalierens lugna natur eller pudelns livliga temperament. Vissa har en jämn blandning av allt, medan andra är mer pudel än cavalier och vice versa. 

Utseende och storleken på cavapoo

Cavapoos varierar i storlek beroende på deras föräldrar. Cavalier king charles spaniel är en liten ras, medan pudlar finns i olika storlekar. Det är vanligtvis toy- eller dvärgpudlar som används för denna blandning. Därför varierar en cavapoo vanligtvis mellan 23 till 35 cm i höjd och väger allt från 5 till 10 kg. Pälsen kan vara helt lockig, men det är också möjligt att få en som har mer vågig päls.

Skötsel av en cavapoo

Cavapoos har en päls som kombinerar pudelns lockar med cavalierens silkeslena päls. När man korsar en hund som fäller mycket med en hund som inte fäller lika mycket krävs det extra fokus på pälsvård, då vissa hundar kan ha en ökad tendens för att få tovor och trassel i pälsen. Det kan vara riktigt obehagligt för hunden, eftersom det kan hindra den från att röra sig fritt. Detta innebär därför att de behöver borstas flera gånger i veckan för att undvika att detta händer.

Regelbunden klippning är också nödvändigt för att behålla pälsens kvalitet och för hundens välbefinnande. Du kan räkna med att ta din cavapoo till hundfrisören 3-4 gånger om året, om du inte är sugen på att klippa dig själv. Det är inte så svårt om du investerar i en bra sax och en maskin. Och om det ser lite roligt ut växer det ut igen och nästa gång är du lite bättre på att klippa.

Är en cavapoo allergivänlig?

Även om cavapoos ofta beskrivs som allergivänliga på grund av pudelns gener, finns det inget som heter 100% allergivänlig hund - allt beror på vad du är allergisk mot. Det är därför en bra idé att tillbringa tid med en cavapoo innan du bestämmer dig för om rasen funkar för dig och din allergi eller inte. Erbjud dig att vara hundvakt åt cavapoos och se till att träffa och umgås ordentligt med rasen innan du skaffar en om du är osäker. Det ligger inte i någons intresse att hämta hem en valp i ditt liv, som du sedan måste göra dig av med. Ta det på allvar och gör en grundlig utvärdering.

Träning av en cavapoo

Cavapoos är intelligenta och lätta att träna. Även om de "bara" är sällskapshundar är de ivriga att lära sig och älskar mental aktivering. Cavapoos kan vara livliga och behöver dagliga promenader samt lek och aktivitet för att trivas. De älskar sökuppgifter och kan också lära sig apportering och roliga trick.

Beroende på hur mycket av cavalierens temperament du fått i din hund kan det vara en hund med lite jaktinstinkt. Om du inte ger varierad träning och snabba belöningar kan den bli distraherad av fåglar och andra saker som den kan jaga. Du kan också enkelt få en riktigt vattenälskande variant som älskar att bada, eftersom det är pudelns element.

Inkallning är ett av de grundläggande kommandona som är bra att prioritera från början, för om inkallningen inte fungerar kommer du ha svårt att kunna erbjuda det aktiva livet en cavapoo älskar med långa och roliga promenader i varierad terräng. Det är en hund som inte trivs med ett liv endast i koppel. Den behöver komma ut och springa lös och tycka om att träffa likasinnade lekkamrater.

Cavapoons hälsostatus

Förr i tiden sa man att blandrashundar var friskare än renrasiga hundar, men vi har statistik som stödjer att alla hundar kan bli sjuka och skadas, oavsett ursprung.

Precis som med renrasiga hundars temperament och egenskaper kan du inte bara para en ras som har hälsoproblem med en ras som generellt sett är frisk och sedan tro att du kommer att få en kull friska valpar. Pudlar och cavalier king charles spaniels har, som så många andra hundar, vissa hälsoproblem. Dessa försvinner inte för att man korsar raserna med varandra.

Cavapoos kan därför vara benägna att drabbas av några av samma hälsoproblem som sina föräldraraser:

  • Höft- och knäproblem
  • Ögonsjukdomar
  • Tandproblem
  • Hjärtsjukdom

Det är viktigt att välja en ansvarsfull uppfödare som har sett till att både mamma och pappa är friska utan sjukdomar.

Vad vi älskar mest med en cavapoo

Nedan kan du se de tre saker som vi verkligen uppskattar med cavapoos. Naturligtvis finns det många fler saker.

  1. Social med stort S: De är verkligen mysiga och älskar att vara med sin familj. Du kommer därför definitivt att få en vän som alltid kommer att vara redo för kramar och samvaro.
  2. De kan användas till det mesta: Eftersom de har pudelns höga intelligens och lätthet att lära sig, kombinerat med cavalierens stora vilja att uppfylla dina önskemål, är en cavapoo en perfekt följeslagare för de flesta aktiviteter.
  3. Charm, självförtroende och vacker päls: Det finns helt enkelt inget så bedårande som en lockig cavapoo. Deras storlek gör dem också idealiska att bära och ta med sig så att de kan uppleva världen med dig. Du kommer definitivt att få uppmärksamhet med någon sådan vid din sida.

Bra att veta när du väljer cavapoo

Även om en cavapoo har många kvaliteter finns det naturligtvis alltid några saker som du bör vara medveten om när du väljer en:

  1. Pälsen kräver skötsel: Det är inte det lätta valet när det kommer till pälsvård. Här måste du arbeta för det, pälsen behöver borstas och ses över flera gånger i veckan. Samtidigt måste de också trimmas flera gånger om året.
  2. De behöver hela paketet: Du kan inte bara ge dem massor av kramar och gos – de behöver också aktiveras mentalt och fysiskt. Det kräver därför något av dig som hundägare till en cavapoo.
  3. Man vet aldrig riktigt vad man får: Eftersom det är en blandrashund kan det vara väldigt stor skillnad mellan individerna. Därför måste du vara redo för båda ytterligheterna. Även när det gäller storleken.

10 vanligaste namnen på cavapoo

  1. Charlie
  2. Sally
  3. Bella
  4. Bosse
  5. Milo
  6. Molly
  7. Sigge
  8. Elsa
  9. Ludde
  10. Luna

Listan gäller vanligaste namnen på cavapoo försäkrade i Agria Djurförsäkring under 2023-2024.

F-typer av cavapoos

Vissa uppfödare använder sig och refererar till "F-typer" i sin uppfödning. Det hänvisar till olika generationer av korsningar som påverkar hundens genetik och utseende.

  • F1 (första generationen): Korsning mellan två renrasiga (t.ex. en pudel och en cavalier king charles spaniel). F1 har en 50/50 blandning av gener från båda föräldrarna.
  • F1B (första generationens återkorsning): Korsning mellan en F1 cavapoo och en av föräldraraserna, ofta en pudel. Detta ger en 75/25 blandning av gener.
  • F2 (andra generationen): Korsa mellan två F1 cavapoos. Genetiskt sett kan resultaten variera mer än F1 eller F1B.
  • F2B (andra generationensåterkorsning): Korsning mellan en F1B cavapoo och en av föräldraraserna.
  • Multigenerationell (multigen): Korsningar som involverar flera generationer av cavapoos. Dessa hundar har en mer stabil genetisk sammansättning och liknande egenskaper.

Dessa indelningar hjälper uppfödare att hantera och förutsäga vissa egenskaper, såsom strukturen och storleken på deras päls, vilket gör det lättare att möta specifika behov och preferenser hos hundägare.

Vill du veta mer om andra populära raser?

Vi har sammanställt en lista över de mest populära hundraserna så att du kan lära dig mer om deras behov, styrkor och utmaningar och hitta din bästa fyrbenta vän!

Läs om fler hundraser här