Vad är BPH?

Under årens lopp har över 40 000 hundar genomfört det som kallas för BPH – Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund. Resultaten finns samlade hos Svenska Kennelklubben, och i sin studie har Kenth Svartberg tittat närmare på resultat från ett stort antal hundar och analyserat dem.  

Tanken med BHP är att beskriva hur hunden beter sig i olika situationer. Utmaningarna kan bland annat ge svar på hur lekfull, nyfiken och social hunden är och även visa hur den tar itu med möten med såväl okända situationer som nya människor.  

Forskning kan hjälpa valpköpare

Kenth Svartberg med hundar

I två studier har Kenth Svartberg gett en unik inblick i vilka egenskaper som bäst kan beskriva hundars personlighet. De kan också användas för att ge en bild av likheter och skillnader mellan olika hundraser – något som en valpköpare har stor nytta av att känna till.

Varför? Jo – genom att välja en hund av en ras som passar oss och det liv vi lever, blir allt mycket enklare! Typ lever du själv ett aktivt och socialt liv kan det vara en bra idé att välja en ras där det finns gott om hundar med samma personlighetsprofil.

Är det här något som fler valpköpare borde ta hänsyn till av innan de väljer hund?  

– BPH, och även den andra beskrivningsformen MH (Mentalbeskrivning Hund) ger information som man kan ha stor nytta av. Man kan leta efter en ras som passar och också kolla hur föräldrar och andra släktingar till en eventuell valp uppträdde under beskrivningen. Allt går inte i arv men det är större chans att exempelvis få en lekfull och trygg valp om dess släktingar är det. 

Men kan man inte lära hunden hur den ska bete sig – alltså bara uppfostra den ordentligt? 

– Alla hundar behöver få skolning i hur världen fungerar och hur man bör uppträda i den. Men beroende på dess grundpersonlighet har den lättare eller svårare att hantera utmaningar i livet, som att stå ut med en massa buller och andra höga ljud och att klara av möten med andra hundar och personer. Så det handlar inte om antingen en bra uppfostran eller att välja en valp med lämplig personlighet, bägge är framgångsfaktorer för att få ett bra hundliv.   

Till sist: vilka är dina bästa råd till valpköparen när det gäller att välja rätt ras och rätt valp?  

  • Var nyfiken och ta dig tid. Förutom att använda dig av information från BPH och MH ska du träffa så många hundar du kan av de raser du skulle kunna tänka dig. Prata med ägarna om hur de upplever sina hundar och försök skapa dig en bild av hur det skulle kunna vara att själv ha en vuxen hund av den rasen.  
  • Åk på tävlingar, prov och andra sammankomster där det finns många av de aktuella raserna och lär dig mer om hur hundarna fungerar. Och var uppmärksam på skillnader i en och samma ras. Det kan vara mycket stora skillnader mellan två valpkullar inom en ras, så var uppmärksam på hundar som du gärna skulle vilja ha som släktingar till din valp.
  • Prata med flera uppfödare innan du väljer varifrån din valp ska växa upp och se till att du får träffa föräldrarna och gärna flera andra släktingar. Se också till att du får träffa valparna minst en gång innan du ska hämta hem den. Då har du en chans att se hur deras första tid i livet hos uppfödaren är och kanske också lägga märke till skillnader i valparnas beteende. I bästa fall får du också, kanske i samråd med uppfödaren, vara med att välja den valp du önskar dig.  
  • Fall inte för den försiktigaste i kullen, tänk gärna tvärtom. Och kom ihåg att du alltid kan ändra dig och inte ta en valp om det inte känns bra. När du väl fått hem den härliga lilla varelsen börjar inskolningen i din flock och i det övriga livet som hunden ska få leva i. Det första året ska vikas åt relationsbyggande, uppfostran, social träning och miljöträning. Se det året som en investering för ett långt och bra liv tillsammans.