Vad är överstimulering hos hundar? Och hur yttrar det sig?

Överstimulering sker när en hund upplever för mycket intryck utan möjlighet eller tid för återhämtning innan nästa sak sker. Det kan handla om intensiv aktivering, träning, för mycket motion eller för hög emotionell belastning, en stressande vardag eller vildsint lek. Hundens belastas utöver sin förmåga helt enkelt, vilket kan leda till att hunden får svårt att varva ner överlag och jagar nästa kick, kräver aktivering, är lättstressad. En överstimulerad hund kan även bli lättretlig, reaktiv och får svårt att lägga band på sig, samt slappna av. En överstimulerad hund kan även skälla mer än vanligt, ha svårt att fokusera och till och med utveckla tvångsmässiga beteenden som att jaga sin egen svans eller bita på tassarna.

Många tror att en hyperaktiv hund behöver ännu mer motion och aktivering, men i själva verket kommer mer aktivering leda till att hunden får ännu svårare att reglera sitt känslotillstånd och risk för kronisk stress råder. Balansen mellan aktivitet och vila, återhämtning och reflektion och emotionella processer, är avgörande för en hunds välmående.

Tecken på understimulering hos hundar: Hur känner man igen det?

Understimulans innebär att hunden inte får tillräckligt med mental eller fysisk aktivering i relation till sina behov och förmågor. Det kan snabbt resultera i frustration, destruktivt beteende och stress. En understimulerad hund kan exempelvis börja tugga på oönskade saker, omrikta vall-, jakt- och vaktdrifter mot det mesta som rör sig, skälla på allt den hör eller ser, gräva frenetiskt i trädgården, bli överdrivet energisk inför aktiviteter eller promenader, ökad vaksamhet och reaktivitet, eller uppvisa stereotypa beteenden som att vanka av och an stor del av sin vakna tid. En understimulerad hund kan även bli lågmäld, avstängd och deprimerad.

Fel stimulans: Vad är det och hur påverkar det din hund?

Fel stimulans innebär att hunden får en typ av aktivering eller utsätts för stimuli i sin vardag som inte passar dess behov eller personlighet, vilket kan leda till stress, frustration och oönskade beteenden. Exempel på fel stimulans kan vara att en rädd eller osäker hund utsätts för för mycket social interaktion, att en hund som behöver lugn och trygghet istället tränas med för mycket hetsig lek eller att en högenergisk hund enbart får fysisk motion utan mental aktivering. Repetitiv boll-/pinnkastning till en högenergi hund är ett klassiskt exempel på fel stimulans, vilket triggar jaktinstinkten och höjer stressnivåerna istället för att lugna. En balanserad hund behöver en kombination av fysisk motion, mental aktivering och vila – allt anpassat efter individens behov.

"Många beteendeproblem grundar sig i just fel-, över- eller understimulans, där hunden försöker skapa egen sysselsättning för att få utlopp för sitt behov av aktivitet eller få utlopp för en uppdämd stress."

Tecken på om din hund är över- eller understimulerad?

Hundar visar som nämnt snarlika tecken på både fel-, över- och understimulering:

  1. Ökad agitation och rastlöshet: Om din hund är fel-, över- eller understimulerad kan den visa tecken på agitation och rastlöshet. Hunden kan vara överdrivet aktiv, ranta runt och ha svårt att koppla av, både utomhus och inomhus.
  2. Överdriven vokalisering: Hunden kan bli överdrivet vokal; skälla, yla eller gnälla mer än vanligt. De kan även ”tomskälla”, stå och gapa utan synbar orsak.
  3. Ökad impulsivitet: Hundar kan bli mer impulsiva och ha svårt att kontrollera sina begär och drifter när de är över- eller understimulerade. De kan bli mer benägna att hoppa upp, bita, jaga, gräva och när de leker med andra hundar, läser de inte av den andras behov och har svårt att anpassa sig.
  4. Svårigheter att fokusera: De kan ha svårt att behålla fokus och uppmärksamhet på en uppgift eller träning. Hunden kan framstå som oträningsbar, omotiverad och väldigt ofokuserad.
  5. Problembeteenden: En hund som varit över- eller understimulerad under en längre tid kan utveckla olika stressrelaterade beteenden som utfall i koppel, separationsproblem, rädslor och fobier.
  6. Distraktion och destruktivt beteende: Hunden kan även bli lätt distraherad och ha svårt att hålla sig sysselsatt. Det kan leda till destruktivt beteende som att tugga på möbler eller skor.
  7. Ökad vilja att jaga eller rymma: Hundar som inte får tillräcklig stimulans eller för mycket av den, kan visa ökad vilja att jaga eller att rymma.

Hur bedömer du om din hund är över- eller understimulerad?

Vad behöver just din hund?

Skriv ner hur mycket och vilken sorts motion din hund får, samt mängd utevistelse, hårdare arbete i form av klurigare uppgifter att lösa som sök eller spår, lättare daglig aktivering, intryck i vardagen och emotionell belastning. Notera även mängden sömn och vila per dygn, samt stunder av närvaro, lugn och avslappning. Skriv upp ett snitt av ovanstående – hur ser en vanlig vecka ut? Titta sedan på din hund som ras, individ och lägg på ett filter av din hunds ålder. Får din hund regelbundet den rätta nivån och karaktären av motion och aktivering som lämpar sig för just din ras, din hunds individuella behov och vad som förespråkas för dess ålder? Känner du dig osäker, fråga din uppfödare, hör med andra som har samma ras i samma ålder, eller kontakta en välutbildad hundtränare för råd.

Test 1

Bedömning av stressnivå och fokusering

Gradera din hunds allmänna stressnivå till vardags och förmåga att fokusera på exempelvis träning i nya miljöer på en skala från 1 till 10, där 1 innebär att hunden är fokuserad och avslappnad, och 10 innebär att hunden är ofokuserad och uppe i varv. Skriv ner den siffra du bedömer. Under en period på cirka två veckor, öka mängden aktiviteter för din hund. Ta längre promenader, träna mer och ge mer mental stimulans. Efter den ökade stimuleringen, bedöm återigen din hunds stressnivå och förmåga att fokusera. Om du märker en positiv förändring, det vill säga att hunden verkar mer avslappnad och fokuserad, kan det tyda på att hunden var understimulerad.

Test 2

Minskning av stimulering

Om din hund inte blev mer harmonisk av Test 1, gör du nu tvärtom och minskar mängden motion, träning, emotionell och mental stimulans samt ökar vilan för din hund under en period på cirka två veckor. Observera hundens stressnivå och förmåga att fokusera under och efter denna period. Efter minskningen, bedöm återigen din hunds stressnivå och förmåga att fokusera. Om du märker en positiv förändring, det vill säga att hunden verkar mer avslappnad och fokuserad, kan det tyda på att hunden var överstimulerad. Baserat på resultaten från dina tester kan du anpassa hundens dagliga belastning för att bättre möta din hunds behov och ge bättre förutsättningar för gynnsamma beteenden. Ingen kan ju agera önskvärt under dåliga förhållanden.

Åtgärder för överstimulering hos hundar

  1. Skapa en lugn levnadsmiljö: Ge din hund möjlighet att varva ner och koppla av i en lugn levnadsmiljö utan för mycket stimulans. Se till att det finns en plats där den kan dra sig tillbaka och vila regelbundet och ostört. Djupsömn är viktigt, dag som natt, för en hund.
  2. Analysera orsak: Se över orsakerna bakom överstimuleringen. Är det för mycket motion, för hetsig motion, för mycket boll/pinn-kastning eller en för vild miljö hemma eller på hunddagiset som bidrar? Rannsaka din hunds liv och lista ut vad som är boven i dramat.
  3. Minska mängden stimulans: Minska mängden av det som belastar. Det kan handla om att dra ner på aktiviteter, motion, lek och träning för att undvika att överstimulera din hund. Du kan behöva slopa triggande pipleksaker eller eliminera ensamhet om hunden inte klarar av det, välja ett annat hunddagis om miljön inte är gynnsam, etc.
  4. Träna impulskontroll: Innan du förväntar dig att avslappningsträning har effekt, lägg tid på impulskontroll då förmågan att lägga band på sig är avgörande för att kunna slappna av.
  5. Träna avslappning: Lär din hund att koppla av och vara stilla genom att använda taktil och lugn massage, se även över ditt eget lugn då det påverkar din hund. Du kan också belöna och uppmärksamma din hund när den är lugn spontant, för att förstärka det.
  6. Dämpa emotionell belastning: Undvik situationer som triggar rädsla/stress/ilska, skapa regelbundna möjligheter till vila och återhämtning. Ta hjälp och lösa din hunds eventuella stressproblematik.
  7. Se till dig själv: Är du själv stressad bör du även hantera din egen stressituation då den speglas i våra hundar.

Åtgärder för understimulering hos hundar

  1. Öka mängden fysisk aktivitet: Ge din hund tillräckligt med fysisk aktivitet genom promenader, dogparkour, joggingpass, cykling, klättring, äventyr off-road, simning, möjlighet att vara lös och röra sig i kuperad mark, eller lek för att stimulera din hund fysiskt.
  2. Öka mängden mental stimulans: Erbjud olika typer av mental stimulans; aktiveringsleksaker, nosework, spår, sök, uppletande, apportering (inte pinn-/bollkastning), och inlärning av nya tricks exempelvis.
  3. Öka social interaktion och lek: Ge din hund möjlighet att umgås, leka med eller vistas kring andra hundar och människor om den uppskattar det.
  4. Öka mängden emotionell stimulans: Ge din hund möjlighet att utforska sitt känsloliv. Uppleva äventyr, övervinna rädslor, känna nyfikenhet, lust och glädje. Var kreativ och hitta vad som får din hund att känna.
  5. Läs på om rasen: Lär dig om just din hunds rasegenskaper och behov av motion, aktivering och arbete och tillgodose de behoven.

Utöver dessa steg bör du dessutom:

  • Håll hårt i rutinerna: Följ en regelbunden rutin för motion, mental stimulans och vila som passar din hund. Det ger din hund förutsägbarhet och trygghet när det välbehövliga utloppet kommer.
  • Identifiera stressorer: Uppmärksamma situationer, miljöer eller aktiviteter som kan vara stressande för din hund. Försök att eliminera eller minimera dessa stressorer för att undvika överstimulering.
  • Hantera trigger-stacking: Var medveten om att ansamlingen av stress över tid, känd som trigger-stacking, kan öka risken för överstimulering. Se till att din hund får tillräckligt med återhämtning och tid för avkoppling mellan aktiviteter, stimulans eller stressande händelser.

Hundens allmänna välmående påverkar deras förmåga att hantera stimulans, så se givetvis till att din hund är fullt frisk, får kvalitativ mat, utöver ovanstående tips. Och tänk på att vissa hundar behöver mer tid för återhämtning och vila, medan andra kanske kräver mer stimulans för att vara nöjda. Så analysera och testa dig fram, skapa ett veckoschema med lite av varje, som optimerar din hunds välmående!