Den berömda hundblicken
Du kanske har sett att din hund ibland vinklar ner nosen, sänker huvudet en aning samtidigt som den tittar upp på dig eller någon annan, som under lugg. Ögonvitorna under iris är väl synliga som stora vita halvmånar. I sociala medier florerar mängder av dessa “söta” storögda hundar som ser ut att vädja om nåd. Och ja, syftet är att visa sig liten och vänlig inställd. Vi kan få blicken om vi är stressade eller lite upprörda kring hunden eller på hunden, men även om hunden hemskt gärna skulle vilja ha en bit av frukostmackan. Blicken är inget vargar sysslar med, detta är en effekt av domesticeringen av våra kära husdjurshundar. För denna blick är en de allra oftast använder i kommunikation med oss tvåbenta.
Hur visar en hund att den vill vara ifred?
Har du någonsin sträckt fram din hand mot en hund för att klappa bara för att mötas av att hunden tittar bort? Gensvaret på din invit är ett “nej tack”. En hund som viker bort sin blick eller sitt huvud vill helst inte att du kommer närmare. Det är en språklig signal hundar använder sig av när de pratar med varandra, men även med oss. Ett förtydligande av budskapet är att vända bort hela kroppen, gå iväg och nosa på något annat. Det där sista är en rätt smart avledande manöver med hopp om att få vara ifred.
Om din hund är närgången när du inte riktigt känner för det kan du, innan du fräser ifrån, testa att vika undan blicken, vända kinden till eller vrida undan kroppen ifrån hunden. Jag är säker på att din hund kommer att tagga ner, ge dig utrymme och vänta på att du blir sugen på gos. Om inte, res dig och gå därifrån. Det skulle en klok gammal tik som tröttnat på sina valpar ha gjort.
Viftande svansar är inte alltid glada
I pekböcker får vi tidigt lära oss om hundens viftande glada svans. Men… matas vi med osanningar måhända? För alla viftande svansar signalerar inte glädje. Hur och i linje med vad svansen viftar påverkar budskapet. En avslappnad, nöjd och glad hund viftar med långa och stora drag, svansen är avslappnat buren och svajande. Ökar hundens glädje eller vill hunden bjuda in till lek kan viftandet intensifieras i samband med att hunden gör lekinviter eller börjar steppa runt sin mottagare av signalerna.
Om svansen däremot är stelare hållen, viftas i korta och stötigare drag lågt, i linje med hundens haser eller lägre in under hundens mage, är hunden mer sannolikt rädd eller osäker. En rädd hund kan snabbt växla till ilska. En målinriktad hund, som antingen vill visa sig allvarlig, fokuserad eller hotfull, har ofta en stel och kort svansviftning i linje med ryggen eller högre än så. Är svansen rest i högsta läget pekar ofta svanstippen mot det hunden riktat in sig på. Om svanstippen viftar likt en skallerorms stjärt, korta, vift bara i svanstippen, är en kraftfull varningssignal. Ett sätt att avleda motståndarens uppmärksamhet inför en attack.
Vetenskapliga studier har även visat att hundar viftar med svansen i högre grad åt höger när de möter något eller någon de känner positivitet kring. Vänster viftande å andra sidan är vanligare när hunden står inför något som känns olustigt och som vill undvikas.
Få koll på blinkningar och andningsfrekvens
Våra och hundars ögon ljuger inte. Blinkningar är något som kan avslöja både oss och hundar. En hund som blinkar lugnt, långsamt och regelbundet kommer ofta att andas lugnt, långsamt och från buken, det är en avslappnad hund. Om blinkningarna däremot blir snabbare, färre och blicken fästs på något/någon, så brukar även andningen kortas och området kring diafragman utvidgas vid andningen istället för buken, hunden andas ytligare. En sådan hund är uppspelt alert, kanske på grund av en ökad vaksamhet, eller förväntan på obehag. Om blinkningarna däremot blir snabbare och hunden börjar andas mer stötigt och kort, eller om skiftningen i blinkfrekvens och andning sker plötsligt indikerar det stress, möjligen på grund av rädsla, oro eller ilska. Andning och blinkningar är viktiga signaler att hålla koll på när man tolkar hundars känsloyttringar.
Tecken på stress och osäkerhet
- Hunden smackar
- Slickar sig om munnen
- Gäspar
- Vifta på svansen åt vänster
- Andas ytligt
- Blinkar med hög frekvens
- Tittar bort
- Kliar eller skakar sig
Givetvis gäspar hundar om de är trötta och sträcker på sig när de nyss vaknat, men om så sker på ett konstlat eller repetitivt sätt i scenarion stress kan spela in, så är det sannolikt en stressrespons. När hundar yttrar dessa subtila signaler är det deras sätt att tala om att något känns jobbigt. Det är då vår uppgift som hundföräldrar att lyssna, förstå och sedan hjälpa hunden. Ge hunden utrymme, mota bort andra eller förklara för andra vad hunden säger och behöver.
Utgå inte från att din hund alltid håller trevlig ton mot andra, om din hund umgås med en annan hund som visar stressdämpande signaler din hund inte tar hänsyn till, gå emellan, styr upp läget och pausa din hund från umgänget. Med kunskap om hundars språk kommer ett ansvar, som bör omfamna alla hundar. Så låt inte din hund ta till hårda ord eller ignorera andra hundars signaler.
Göra sig liten
Föreställ dig en blyg och reserverad hund som möter en framfusig besökare i hallen. Besökaren tjoar “Åh vilken liten sötnos du var!”, hukar sig ner över hunden och sträcker fram händerna för att klappa. Som svar sänker hunden huvudet, smackar med munnen, sänker svansen och stillnar i sin energi. Besökarens händer kommer ändå närmare, hunden får inga svar på sin kommunikation. Så för att förtydliga lägger hon sig ner på sidan, drar in svansen mellan benen, höjer ett bakben och visar buken. Hon är osäker och rädd, lägger sig i total underkastelse. Besökaren utbrister 'åh, vill du bli kliad på magen?!' men inväntar inget svar. För det var egentligen ingen fråga, direkt börjar han klia hunden på magen och sedan blöder han. För hundar vars signaler ignoreras eller missförstås höjer volymen. Och det kan leda till att besökare i hallar blir bitna.
Så var din hunds tolk, informera andra om vad din hunds signaler betyder och vad din hund behöver för att känna sig trygg. Att vara matte och husse innebär att du ibland behöver säga till barn som vuxna, och även andra hundar och djur. Allt för din hunds och andras trygghets skull. Om vi kan lära oss se dessa små signaler, och använda oss av dem, vågar jag påstå att bitstatistiken skulle dala.
Snicksnack med låg volym
I helgen studerade jag två hundar som lekte i en hundrastgård. En energisk unghund som var lite väl gåpåig, intensiv och leksugen. Den andra var en äldre tik som mest liknade en bibliotekarier som gått vilse. Hon var inte alls sugen på kapplöpning och brottning i lerpölar. Så vad gjorde hon för att lösa läget?
När ynglingen kom nära nosade hon förstrött i marken, fnös till några gånger som för att poängtera att det hon nosade på var så intressant att hon behövde rensa snoken ett par gånger. Och vet du var, då gjorde vilden detsamma, nosade och släppte fokus på tiken. Det fungerade ett tag, för därefter skuttade han runt henne i en vid cirkel och gläfste glatt. Då kunde man istället höra lågmälda smaskningar från tikens mun, det fick honom att lugna sig direkt. När han senare körde upp nosen alltför nära hennes ansikte gäspande hon stort och ljudligt vilket resulterade i att han hittade en pinne och tog ett eget ärevarv.
Helt utan att kröka ett hår på hans huvud lyckades tiken få honom att förstå att hon var en bibliotekarie som absolut inte ville stöka runt som på något högstadiedisco. Dessa subtila signaler som hundar använder när de känner sig trängda eller önskar avstånd, är signaler vi människor ofta missar. Risken är då att hunden behöver trappa upp sin kommunikation, vilket ofta leder till morrningar, bett eller flykt.
Bågar och barriärer
Lady är en trygg och språksäker hund som är ute och strosar i kvarteret med matte. På håll dyker ett hundmöte upp. Den andra hunden börjar dra i kopplet, skäller och far runt. Så vad gör Lady för att dämpa situationen? Hon nosar i backen, vänder bort blicken från hunden, och börjar sedan gå ut i en vid båge förbi mötet. Att gå i en båge är artigt och det förmedlar att intentionen är att passera, inte interagera. Den mötande hunden skulle behöva träna på just det förhållningssättet och det häftiga är att det är fullt möjligt.
På kvällsrundan följer Trassel med på Ladys promenad. Trassel är grannhunden och han är lite osäker kring andra hundar. Ekipaget möter samma hund Lady hanterat tidigare på dagen. Mötet agerar som sist, men inte Lady, eller inte helt och hållet. För hon har samtidigt koll på Trassel och ser till att hela tiden förhålla sig mellan mötet och Trassel, som en skyddande barriär. Trassel som själv brukar skälla på andra hundar på promenaden går tyst och lugnt förbi, trygg i Ladys skugga. Efter mötet skakar Trassel av sig, en stressmekanism som hjälper hundar att släppa på uppdämda spänningar. Lady skakar sig inte, hon har koll på läget.
Vi kan vara Lady för våra hundar och för andras hundar. Får du ett möte på promenaden så passera i en vid båge och se till att du är barriären mellan din hund och mötet. Och möter du ett hundekipage som verkar ha svårt att ta sig förbi er, var artig, ta ut en båge och ge dem utrymme.
Studera din hunds små signaler
Studera din hunds signaler i olika sammanhang för att lära dig mer om just din hunds kommunikationsmetoder. Förmågan att tolka signalerna ger dig värdefull information om vad din hund känner. Nedan följer några vanliga vardagssituationer där hundens signaler ofta ignoreras eller misstolkas:
- Du kanske är stressad inför ett möte på jobbet, det spiller över på din hund som är dig hack i häl och stress-gäspar gång på gång.
- Om du exempelvis noterar att din hund smackar med munnen och tittar bort när du klipper klorna på vänster tass, men inte vid klipp av den högra tassens klor. Det finns information i det din veterinär kan vara intresserad av, smärta kan ju råda.
- Din hund kanske har börjat sträcka eller skaka på sig inför inhopp i bilen, om så inte varit fallet tidigare kan det indikera att något med bilen blivit läskigt, eller så är själva inhoppet fysiskt obehagligt av skäl veterinären kan utreda vidare.
- Om din hund vänder bort blicken och blir lågmäld när en viss granne kommer för att dricka kaffe, det är ett tecken på att du behöver hålla koll så att osäkerheten kring den personen inte ökar, på grund av erfarenheter du kan förebygga (som interaktioner din hund inte tagit initiativ till).
- Nästa gång du och din hund återförenas efter att du varit borta ett tag, observera din hunds signaler. Om din hund gäspar lite forcerat när den hälsar på dig kan ensamheten ha varit påfrestande.
- Säg att din hund inte kommer på din inkallningssignal, så du tar i och ropar högre och lite arg “Kooom hit sa jag ju!!!!”. Som svar tar hunden ut avstånd, tittar bort, gäspar, går iväg och nosar och kissar. Nonchalant värre kan man ju tycka, men det är bara svar på din frustration, syftet är att dämpa dig.
- Ponera att du och din hund träffar barn i parken som vill klappa. När barnen stannar till och frågar, studera din hunds respons. Din hund kanske tittar bort, nosar i marken eller vänder kinden till. Då är det läget att säga “tack men nej tack” till barnen. Om du däremot låter barnen klappa kanske din hund är stilla för stunden med när barnen gått skakar den sig eller sätter den sig ner och kliar sig, även det är tecken på att mötet var påfrestande för din hund.
Tips på hur du kan snacka hund
Du kan använda dig av hundens kommunikativa signaler för att prata med din hund eller andras hundar på hundspråk. Du kanske kommer bryta i början, särskriva och blanda ihop grammatiken, men de flesta hundar har tålamod med sådant och är bara glada över att du försöker. Fundera över vilka signaler du vill använda, vissa indikerar ju att du är stressad, medan andra att du vill dämpa någon annan. Få koll på grundläggande betydelser så kommer du långt. Låt oss kika på några exempel:
Om du möts av en hund som har en intensiv blick och spänd kroppshållning, vänd bort din blick och blinka långsamt, håll kroppen i lite lätt rörelse, undvik att bli för stilla eller stel. Du vill utstråla ett lugn, släta ut ansiktet och vänd sidan till hunden för att undvika duellkänslan som uppstår om du står med fronten mot hunden. Du behöver inte nosa i gräset, men du kan pilla med foten och visa intresse för något på marken.
Om din hund är en virvelvind av energi, testa att sätta dig ner, ta några djupa och ljudliga andetag, sänk din energi, föreställ dig att du är en 300 årig gammal ek. Din hund kommer att svara med samma mynt.
Säg att du ska närma dig en hund som ligger och gnager på ett tuggben. Förbered hunden på din ankomst “hej Ludde” och vänd sidan till, närma dig hunden i en båge. Du vill undvika att stirra på, luta dig över eller gå rakt emot. Förhållningssättet minskar risken för att hundens resursförsvar ska väckas.
Det är klokt att prata hund, om det är hundar man kommunicerar med. Särskilt signaler som visar att vi är vänligt inställda, eller förtydligar om vi önskar ett avstånd eller vill främja ett lugn hos hunden. Men undvik att använda stress- eller osäkerhetssignaler, som att gäspa eller slicka sig om munnen, för att lugna en hund då du snarare förmedlar att du själv är stressad.
Hundar älskar när vi snackar hundspråk. De lyser upp, blir harmoniska, kommunikativa och lyhördheten boostas. Kommunikation är en viktig del av alla relationer så strössla din och din hunds vardag med riktiga samtal ni båda förstår.