*Statistiken kommer från socialstyrelsen, där det framgått att totalt 49575 patienter med ICD-10-diagnoskoden W54 (biten/angripen av hund) vårdades inom sluten/öppenvård mellan 2008-2021.

Varför hundar biter

Alla hundar kan bita; det handlar inte om att vara snäll eller pålitlig. Det beror snarare på att hunden i pressade situationer kan känna sig utan annan utväg än att hugga. Situationer som upplevs hotfulla, tvingande eller överraskande kan leda till ett bett. Ibland riktas bettet mot någon annan än det ursprungliga målet, vilket kallas omriktad aggression – vanligt när en hund biter sin ägare. Orsakerna bakom hundbett är oftast bristande socialisering, rädslor, smärta, sjukdom eller frustration som till sist övergår i aggression.

Sociala krockar, oavsett om de uppstår mellan hundar eller mellan hund och människa, kan leda till att rädslor, frustration eller att ilska kokar över. Risken ökar om hunden har ont, är stressad, övertrött eller känner sig hotad. Hundar kan också bita för att vakta resurser, försvara flocken eller sitt revir, men de biter sällan utan förvarning; oftast signalerar de behovet av avstånd innan de tar till tänderna.

Ibland kan bett även ske av predatoriska skäl, där syftet är att riva omkull och döda. Detta kan olyckligtvis riktas mot både människor och andra djur i vissa situationer, som när någon skriker, faller eller springer iväg framför hunden. Här styrs hunden av instinkt och inte av aggression.

Det är skillnad på bett och bett

Lufthugg:

En varning där hunden hugger i luften mot en person eller annan hund utan avsikt att skada, bara skrämma.

Markeringsbett:

Hunden nafsar till med låg kraft; syftet är att säga ifrån snarare än att skada. Vid markeringsbett släpper hunden direkt efter och fortsätter inte om hotet inte förblir. Dock markerar hundar som biter barn oftast mot ansiktet, det är så de hade sagt till en valp. Men när hundtänder möter ett barnansikte kan skada ändå uppstå.

Kraftfulla bett:

Dessa har syfte att skada, hunden tar ett rejält tag med stor kraft, skadan blir därmed stor. Hunden släpper vanligtvis först när det andra djuret eller personen “ger sig”.

Greppa och ruska: 

Hunden biter fast och sliter eller ruskar för att riva omkull, skada eller döda. Vanligtvis måttas betten mot halsen, insida lår eller buk. Detta är ett allvarligt bett.

Vanliga scenarion hundar bits i:

Låt oss nu djupdyka i de vanligaste scenarion hundar kan bita i och se över förebyggande åtgärder och lösningar.

Hund biter främlingar 

En del hundar känner sig obekväma i närheten av främlingar, vilket kan bero på bristande socialisering eller negativa erfarenheter. Vissa raser har en naturlig reservation och en skärpa, vilket gör dem mer benägna att reagera med social aggression, som exempelvis vakthundar. Om en främling närmar sig din hund på ett stelt eller konstlat sätt—genom att till exempel stirra intensivt, agera burdust eller visa nervositet—kan hunden uppfatta detta som ett hot.

Reaktionerna kan variera: vissa hundar slickar sig om nosen, gäspar, tittar bort, går undan eller till och med flyr, medan andra morrar eller lufthugger. Om dessa signaler inte leder till att främlingen backar kan situationen tyvärr eskalera till att hunden biter. Det är viktigt att komma ihåg att alla hundar inte uppskattar att bli klappade av eller interagera med främlingar; många hundar föredrar att få vara ifred, och det är okej.

Lösning:

För att minska risken för negativa hundmöten är det avgörande med tidig och regelbunden socialisering med människor. Det är viktigt att socialisera din hund med personer som kan anpassa sig efter hundens behov och som är villiga att lära sig tolka och reagera på hundens signaler. En bra vana kan vara att alltid guida in din hund till sidan, snett bakom dig, och ställa dig lite framför hunden när främlingar närmar sig.

Om någon stirrar för intensivt på din hund kan du be dem att istället titta på dig och förklara att hunden känner sig trängd. Vi vill gärna att folk frågar om lov innan de hälsar på vår hund, och denna strategi kan få även de mest hundkära att stanna upp och interagera med dig istället för att kliva rakt fram mot hunden.

Hund som biter när den är rädd eller blir skrämd

Det är självklart att en hund kommer att försvara sig om den känner sig hotad. Det är viktigt att alltid ha hundens perspektiv i åtanke. Om en människa ryter åt hunden, tar tag i den, håller fast, slår eller trycker ner den, upplever hunden det som ett tydligt hot och aggression. Men en hund kan också reagera defensivt om en person hotar eller skrämmer någon annan i familjen, eller om någon agerar burdust mot hunden utan avsikt att straffa eller skrämma. Hunden tolkar dessa situationer utifrån sin känsla av trygghet och kan därför reagera på ett sätt som skyddar den eller dess familj.

Lösning: 

För att minska risken för händelser som dessa är det viktigt att noggrant välja vem din hund umgås med. Undvik att låta personer som lätt blir för hårdhänta, högljudda eller hotfulla interagera med din hund. Låt inte andra "säga till" din hund i syfte att uppfostra, eftersom detta inte är en uppgift för främlingar. Dessutom bör du själv undvika att använda hårda metoder; en positiv och respektfull kommunikation är alltid att föredra.

Resurser, mat och vila

En del hundar har resursförsvar, vilket kan aktiveras hos alla hundar oavsett ålder eller ras, även om vissa raser har en större benägenhet för beteendet. Det är ett naturligt instinktivt beteende, men det kan bli problematiskt om hundens resurser inte lämnas ifred, vilket kan leda till att hunden känner sig tvingad att försvara sina "skatter" med tänderna. 

Risken för en sådan reaktion ökar om någon stör din hund när den äter, leker med en leksak, tuggar på ett ben eller vilar. Det är därför viktigt att respektera hundens utrymme och behov för att förebygga potentiella konflikter.

Lösning:

Meddela andra att din hund föredrar att vara ifred i dessa situationer, och låt inte folk ta leksaker, tuggben eller mat från den, eller störa den när den vilar. Du kan också skapa träningsscenarier där en person först meddelar hunden om sin närvaro, till exempel genom att säga "Hej Ludde, här kommer jag" innan de närmar sig. 

Deras uppgift är att läsa av hundens kroppsspråk och se om den är bekväm med närheten. Om hunden verkar obekväm, ska de backa. Om hunden istället ser nöjd och trygg ut, kan de kasta en godbit till den och sedan gå därifrån. Det är viktigt att de inte strävar efter att komma närmare för varje gång, utan istället ger hunden en belöning och sedan avlägsnar sig. Detta hjälper din hund att få positiva erfarenheter av att låta andra komma nära, även när den vilar eller tuggar på ett ben.

Hund som biter barn

Det är inte ovanligt att barn blir hundbitna, ofta på grund av att många hundar som inte lever i barnfamiljer eller har barn i sin närhet inte är socialiserade med dem. Små barn kan vara ganska yviga och högljudda, och deras plötsliga rörelser, skratt eller gråt kan bli överväldigande för en hund.

Om barnet dessutom interagerar med hunden på ett vildsint, hårdhänt eller alltför närgånget sätt ökar risken för att hunden reagerar negativt. Många hundar biter när de upplever att barn rusar mot dem, pussar dem på huvudet, försöker bära eller krama dem, väcker dem när de sover, leker för vilt i närheten eller står och stirrar på dem. Det är viktigt att både hundar och barn får möjlighet att umgås på ett tryggt och respektfullt sätt för att förebygga olyckor.

Lösning:

Den proaktiva lösningen ligger i tidig och regelbunden socialisering med barn som har en förståelse för hundars beteende och som kan kommunicera på ett sätt som respekterar hundens integritet. Det är dock viktigt att förstå att detta inte är en heltäckande lösning mot bett. Som hundägare måste du alltid övervaka umgänget mellan din hund och barn, och vara beredd att justera situationer som kan bli problematiska. Det kan innebära att öka avståndet mellan hunden och barnet, eller att be barnet anpassa sitt beteende efter hundens behov. Om din hund ser att du hanterar dessa situationer på ett effektivt sätt, kommer den att känna sig tryggare och inte behöva oroa sig för att lösa eventuella konflikter själv.

Omriktad jakt/vallning

En del hundar kan bita människor eller andra djur om deras jakt- eller vallningsinstinkter väcks och omriktas. Det kan hända när hunden ser människor, djur eller andra hundar som springer omkring. I sådana situationer går hunden ofta upp i hög stress och, om tillfälle ges, kan den försöka springa ikapp och nafsar personen i benen eller försöka greppa och fälla.

Lösning:

Lösningen ligger i att tillgodose hundens jakt- och vallningsbehov i andra sammanhang. Det är viktigt att ge hunden ett utlopp för sina instinkter mot ett accepterat stimuli. För vallhundar kan detta innebära att få valla boskap, dig, stora pilatesbollar eller andra objekt som går att runda och kontrollera. För jakthundar handlar det om att få jaga vilt under kontrollerade former.

Utöver detta kan impulskontrollsträning och avslappningsövningar i närhet av barn, andra hundar och djur vara effektiva. En hund som tenderar att omrikta sina jakt- och vallningsdrifter mot andra bör självklart hållas kopplad och inte ges möjlighet att agera självständigt i situationer där detta kan inträffa.

Omriktad aggression

Omriktad aggression inträffar när en hund känner sig trängd, provocerad eller hotad av någon eller något som den inte kan nå. I dessa situationer kan hunden vända sig om och bita det som är närmast istället. Ett vanligt scenario är en hund som har svårt med hundmöten på promenaden. Den kanske gör utfall och visar tydliga tecken på frustration, men om den mötande hunden inte går att nå, kan hunden istället vända sig om och bita sin ägare i benet.

Det är viktigt att förstå att omriktad aggression inte är något personligt. Det handlar om en hund som befinner sig i ett pressat läge och söker ett utlopp för sin uppdämd frustration. Genom att hantera hundens stress och träna på socialisering kan man minska risken för sådana situationer.

Lösning:

Där och då, när hunden omriktar och biter, finns det inte mycket annat att göra i stunden än att hålla avstånd och låta hunden lugna ner sig. På lång sikt kan du lära hunden att hantera sin frustration genom att rikta frustrationen och behovet att bita mot något tillåtet, som en kamptrasa eller en pinne. Det kan vara bra att använda en signal, som “Ta den”, för att hjälpa hunden att förstå vad som är okej att bita i.

Det viktigaste är att adressera hundens inneboende frustration och dess orsaker. Att söka hjälp från en etolog eller hundbeteendeutredare kan vara ett viktigt steg mot en hållbar lösning och hjälpa hunden att utveckla bättre sätt att hantera stress och frustration.

Hund som biter vid fotografering

Det är inte ovanligt att hundar biter människor eller andra hundar när de pressas att sitta tätt, luta sig emot, lägga tassen på eller omfamnas för en bild. Risken ökar ytterligare om hunden har resursförsvar och det dessutom involverar godis. Dessa bett inträffar oftare när hunden fotograferas med en främling eller en person som hunden redan har brustit i tillit till.

Lösning:

Undvik att ta bilder av din hund i situationer som gör den obekväm eller pressad. Respektera hundens gränser och välj istället att fånga stunder där hunden är avslappnad och trygg.

Hund som biter vid hantering/vård: 

Det är inte ovanligt att hundar nafsar eller biter sina ägare under skötsel eller när de besöker veterinären. Om hunden är sjuk eller har ont är det förståeligt att den kan reagera på detta sätt. I sådana situationer handlar hundens beteende ofta om att den vill markera sitt behov av mer avstånd eller att den agerar i självförsvar.

Även en frisk hund kan dock reagera med tänderna om den känner sig trängd eller tvingad, särskilt om den inte har fått uppleva positiv och respektfull hanteringsträning. 

Lösning:

Om hunden lider av sjukdom eller smärta är det viktigt att åtgärda detta. I sådana fall kan det vara bra att avleda hundens uppmärksamhet med hjälp av en slickmatta med gott eller ett ben att tugga på. Om detta inte räcker kan en munkorg och en förvarning om eventuell tvångshantering vara nödvändiga för att möjliggöra vård.

Långsiktigt behöver hundar som biter vid hantering, vård och skötsel genomgå frivillig hanteringsträning. Denna träning går ut på att hunden själv får bestämma vad som händer och när, och man etablerar tydliga start- och stopprutiner för hanteringen. Genom denna metod får även de mest hanteringsrädda hundarna möjlighet att gradvis känna sig tryggare, även i pressade situationer.

Hund som biter andra hundar

Hundar är hundar, och ibland kan de hamna i konflikter. Det är relativt vanligt att okastrerade hanar har svårare att umgås med andra okastrerade hanar, och detsamma kan gälla tikar. Men sammandrabbningar kan också bero på konkurrens om resurser eller tillsägelser när någon går över gränsen.

Att använda en kontrollerad aggression är inget onaturligt för hundar; det handlar om att reagera på ett sätt som är proportionerligt och inte överdrivet. Det handlar inte om regelrätta attacker med avsikt att skada. I vissa fall kan en hund bita en annan med den avsikten, vilket oftast bottnar i smärta eller sjukdom, bristande socialisering, rädslor, stress eller annan psykisk obalans.

Lösning:

Lösningen på hundens agerande grundar sig alltid i att förstå orsaken bakom beteendet. Det är avgörande att reda ut orsak och verkan. Om sjukdom eller smärta är en faktor, bör detta åtgärdas först. Därefter kan stressfaktorer i hundens liv reduceras, och man kan optimera motion och aktivering samt stärka samspelet med matte och husse.

Kontrollerad socialisering kan sedan vara till hjälp, exempelvis genom att låta hundar gå på parallellpromenader, kopplade, med inslag av träning. När man förbereder för eventuellt släpp, är det viktigt att göra detta på neutral mark, med en hund som har en balanserad energinivå, och att utesluta alla resurser. Det är också bra att vägleder hunden i umgänge med en äldre, mer erfaren hund. 

Det är dock viktigt att detta inte görs på egen hand; en etolog eller hundpsykolog bör vara med som coach för att vägleda dig och din hund.

Att ha en hunds som bits är ett stort ansvar

Hundar som visar tendens till att bita eller har bitit, vare sig det gäller människor eller andra djur, bör alltid hållas kopplade på offentliga platser eller i situationer där de kan orsaka skada. Det är också viktigt att inte släppa dem lösa på platser där man hoppas att ingen ska dyka upp, eftersom oväntade möten kan leda till kaos. Det är ett stort ansvar att ha en hund som bits. Det är avgörande att känna sin hund väl, veta dess begränsningar och undvika situationer som kan sluta illa.

För vissa hundar kan det vara nödvändigt att anpassa omgivningen och informera människor om hur de bäst interagerar med hunden, så att dess gränser respekteras. Vi får aldrig glömma att dagens sällskapshundar i grunden är domesticerade rovdjur, med instinkter för vakt och jakt, samt en naturlig integritet som inte alltid är lätt att förutse. Att förvänta sig att en hund alltid ska vara "snäll" ur vårt perspektiv är naivt.

Det är också viktigt att inte blunda för problemet om ens hund har bitit. För din, andras och hundens skull är det nödvändigt att söka hjälp från en modernt utbildad och erfaren hundpsykolog. Det är inte tillräckligt att rådfråga hundtränare eller instruktörer som fokuserar på vardagslydnad, eller att vända sig till hundfrisörer, veterinärer eller grannar. Sök rätt hjälp för att verkligen lösa situationen.