Varför morrar hundar?
Det är individuellt i vilka situationer hundar morrar. Det kan bero på att hunden vill vara i fred, att den vaktar något som den ser som en resurs exempelvis mat, leksaker, en plats, bilen, soffan eller kanske en person. En hund kan morra för att den mår dåligt, att den lider av en sjukdom eller smärta. En annan orsak kan vara att den har dåliga erfarenheter av en viss situation där den blev osäker, rädd eller kände sig trängd.
Vad gör man när hunden plötsligt morrar?
Många gånger blir man som hundägare väldigt förvånad eller osäker om hunden plötsligt morrar, speciellt om den inte har gjort så tidigare. Det är inte ovanligt att det väcker starka känslor och man kanske blir rädd.
Ofta har hunden talat om att den är osäker innan den morrar, men det sker med subtila signaler och det kan också gå snabbt. Nästa steg i hundens språk är att tala med större bokstäver och det gör den genom att morra. Det är ett sätt för hunden att tala om att det är obekväm i situationen och att den vill ha avstånd. Då är det viktigt att den får just det! För om man i det här läget blir arg och tillrättavisar sin hund finns det en stor risk att man istället förstärker beteendet. Det är därför viktigt att man tar situationen på allvar och tränar på rätt sätt.
När hunden morrar ofta – mot främlingar eller barn
Om man har en hund som morrar ofta och mot främlingar eller barn behöver man träna för att förändra beteendet. Här är det väldigt viktigt att man tänker på säkerheten och läser sin hund så att man inte går för fort fram. För att komma till rätta med problemet krävs att man hela tiden tar lagom stora steg och det är hunden som avgör vad som är lagom. Innan man börjar träna är det viktigt att man funderar på varför hunden morrar mot just främlingar eller barn! Kan det bero på att hunden har varit med om en händelse där den blev obekväm? Ibland har man som hundägare svårt att hitta en tydlig koppling.
Säkerheten – A och O
När man tränar en hund som morrar är det viktigt att tänka på säkerheten, speciellt när det gäller barn. Det bästa är att träna utomhus där man kan anpassa avståndet. Om man behöver träna inomhus eller lever ett liv där det är svårt att helt undvika situationer där hunden kan morra är det viktigt att skärma av med grindar eller kompostgaller. Då har hunden en egen plats där den kan vara ostörd under träningsperioden och under de stunder i vardagen då man inte kan träna och har svårt att ha full uppsikt över sin hund.
Förändra hundens känsla
För att effektivt träna sin hund att inte morra krävs att man skapar en annan känsla i de situationerna hunden morrar. Tanken är att ändra känslan från osäkerhet till att hunden känner sig trygg och bekväm. Det tar olika lång tid och resultaten av träningen varierar beroende på individ och livssituation. Det som är positivt är att man kan komma väldigt långt med träning! Det som är viktigt att komma ihåg är att det är hunden som avgör takten.
Har du en hund som tycker om mat och godis är det bra att använda i träning, det går också att belöna sin hund med exempelvis en rolig leksak. Tanken är att använda det som hunden tycker mycket om och ge hunden det i de situationer då den brukar bli osäker. På sikt har man då möjlighet att skapa en ny positiv association. Det är viktigt att verkligen anpassa avståndet så att man inte försöker att träna för nära eller börjar direkt i den situation hunden tenderar att morra. Hunden ska ha rätt förutsättningar att lyckas och då får det inte vara för svårt. Extra viktigt är det om man har en hund som tenderar att morra för att den försvarar godis eller leksaker.
Se upp med att locka hunden
Om man har en hund som visar osäkerhet och kan morra kring främlingar kan det kännas som en god idé att låta den främmande personen ge hunden en godisbit för att visa att personen är snäll. Om man har en matglad hund kan det leda till att hunden går fram för att den så gärna vill smaka godisbiten, men egentligen inte vågar. Den hamnar i en för svår situation och man påverkar inte hundens känsla positiv. Ett bättre alternativ är därför att rulla iväg en godisbit bort ifrån den eller det hunden visar osäkerhet gentemot. Hunden får då en paus, den lockas inte fram för att ta godis ur handen och framförallt kan hunden själv välja om den vill ta kontakt när den har ätit upp godisbiten. Genom att ge hunden valmöjligheten skapar man trygghet.
När hunden morrar åt en familjemedlem
När en hund morrar åt en familjemedlem kan det kännas väldigt tufft och ledsamt. Speciellt för den som hunden morrar mot, det kan leda till konflikter inom familjen och ibland kan man vara oense om hur man ska hantera det. Ett första steg är att fundera över vilka situationer hunden tenderar att morra? Har det hänt något speciellt som kan vara orsaken till att hunden har utvecklat beteendet?
När man har identifierat i vilka situationer hunden morrar är det bra att se över om man kan förebygga att de uppkommer. Det är ofta svårt att träna när hunden redan har gått upp i en känsla, för att få ett bra resultat är det därför klokt att börja träna i andra situationer först. Om hunden till exempel morrar åt en specifik familjemedlem när hunden ligger i soffan är ett första steg att be hunden ligga och vila på en annan plats. Då har man möjlighet att bryta beteendet genom att starta en ny rutin. I kombination med att ändra rutiner och förebygga situationer där hunden kan morra är det viktigt att arbeta på relationen mellan hunden och familjemedlemmen.
Bygga relation kan man göra på flera sätt. Något som är bra att tänka på är att ta det lugnt och låta hunden närma sig i sin takt och respektera om den inte vill just då.
Aktiviteter som stärker relationen
- Gå en härlig skogspromenad - låt hunden välja vägen
- Vila tillsammans – ta en lugn och skön stund tillsammans
- Borttappat föremål – ta med en liten leksak eller ett föremål som tillhör dig ut på promenaden, när hunden inte ser ”tappa” föremålet och fortsätt sedan framåt en liten bit. Be sedan hunden hjälpa dig att leta. Din hund kommer bli så stolt när du överöser den med beröm när den hittar föremålet.
- Dela på något gott – packa ner något gott till hunden i fikakorgen eller dela med dig av din fika. Sätt er ner i en härlig glänta eller på en bänk och ät tillsammans. Be hunden att vänta på ”varsågod” innan den får sin bit. Genom att äta tillsammans skapar man gemenskap och närhet.
- Lek tillsammans – våra hundar är ofta ganska bra på att ta initiativ till lek. Våga vara den som startar leken ibland, det kommer hunden att älska! Locka med en rolig kamptrasa, rulla plötsligt fram en boll eller använd din kropp.
Uteslut sjukdom eller smärta
Om din hund plötsligt börjar morra i olika situationer är det viktigt att boka en tid hos veterinär för att kunna utesluta sjukdom eller smärta.
Ta hjälp
Det kan vara svårt att komma tillrätta med problemet själv och det är viktigt att man tränar på rätt sätt så att problemet inte förvärras. Det är därför klokt att ta hjälp av en hundpsykolog som kan utforma ett träningsprogram, vägleda och stötta. Via Sveriges Hundföretagare (www.sverigeshundföretagare.se) kan du söka och hitta en hundpsykolog nära dig.
Förebygg – redan när hunden är ung
Genom att aktivt träna sin hund och ge den så många positiva upplevelser som möjligt i unga år kan man förebygga att den blir osäker eller rädd. Det är viktigt att tänka på att ge hunden utrymme om den ber om det, se till att den har en egen plats hemma där den kan vila ostört, att maten äts i lugn och ro och den får tugga tuggben i fred. Tänk också på vilka situationer du försätter din hund i. Förekom genom att tillrättalägga situationer där det eventuellt skulle kunna uppstå konkurrens eller att hunden känner sig trängd.
Genom att samla på sig kunskap, gå kurser och lära sig mer om hundens språk blir det enklare att kommunicera med sin hund. Det stärker er relation, hunden blir tryggare när den märker att du förstår och lyssnar på vad den säger.
Stort lycka till!
Författare
Artikeln är skriven av Fanny Modig som är instruktör, hundpsykolog och kommunikatör. Hon har de senaste åren hållit kurser inom vardagslydnad, valpträning, aktivering samt arbetat med problemutredningar. På hennes blogg Leva med hundar skriver hon om sina egna erfarenheter och konkreta tips kring hundträning. Hon har även spelat in podcasten Hundpodden med Kicki & Fanny under fem säsonger. Fanny utbildade sig till instruktör och hundpsykolog på Hundens Hus i Stockholm och hon har en examen i Arbetslivskommunikation från Stockholms universitet.