
Förstå resursförsvar hos hundar
Att hundar värnar om sina saker, precis som vi gör, är helt naturligt. Mat, tuggben, liggplatser och leksaker kan vara viktiga resurser för en hund. Här går vi igenom orsaker och effektiva lösningar!

Över- och understimulering hos hundar
Är din hund en virvelvind, far runt i kopplet på promenaden och skäller oavbrutet i tid och otid? Har den svårt att varva ner och är konstant redo för nästa äventyr? Då kan din hund mycket väl vara under-, över- eller felstimulerad. Att kunna ge sin hund optimala nivåer av fysisk, mental och emotionell stimulans är avgörande för hundars känsloliv och förmåga att agera som vi önskar. Symtomen på över- och understimulans är snarlika, så ibland kan det vara oerhört svårt att som hundägare veta vad som är vad. Låt oss nosa närmare på ämnet.

Hjälp! – Min hund morrar
Orsaker, lösningar och hur du hanterar det på rätt sätt.

Passivitetsträning - för en lugnare hund
På de flesta hundkurser lärs passivitetsträning ut till hundägare. Hundar begränsas och belönas för att vara stilla och passiva i olika sammanhang och miljöer. Men är det verkligen rätt sätt att lotsa en hund till ro? Nja, det beror på hur, när och varför man gör det. Låt oss djupdyka i ämnet och belysa andra, effektivare metoder som tar hänsyn till hundens perspektiv.

Unghundar och deras perspektiv
Känns det som att de gråa håren blir fler och fler? Som om du stundvis försöker tygla en orkan och andra gånger sitter i främsta publikraden på en cirkus du inte kan få stopp på? Då kan du mycket väl vara mitt i unghundstiden. Grattis och håll i dig. Du står inför ett skede i hundlivet som är underbart, kaotiskt, tålamodsprövande och övergående. Låt mig hjälpa dig att inte tappa det helt under denna viktiga och voltande livsfas.

Varför hundar bits och vad du kan göra åt saken
Det är tyvärr vanligt att hundbett uppstår; i Sverige registreras ungefär 3 800 människor att de blivit hundbitna eller angripna av hund varje år*. De flesta som blir bitna är barn eller unga vuxna som har interagerat med en hund de inte känner. Men hundar kan även bita människor inom familjen. Sällan sker det av illvilja, utan orsak eller förvarning. Som matte eller husse är det viktigt att lära sig läsa sin hunds signaler och förstå vilka scenarier som kan leda till att en hund biter. Det är alltid vi som bär ansvaret om vår hund biter någon.

Hundar som drar i kopplet
Hundar som ångar fram i sträckt koppel och stretar mot doftfläckar kan vara en ren pina. Stressen hos hunden är märkbar och dragandet kan resultera i förslitningsskador. Och för din del är nog frustrationen lika hög, för att inte tala om statusen på dina axlar. Om så är fallet, misströsta inte, du har hamnat helt rätt. Här får du tips som kan vända dragkampen till harmoniska promenader i slakt koppel.

Hundens språk och signaler
Hundar är riktiga pratkvarnar. De kommunicerar konstant, med oss, andra och varandra. Ibland hörs det högt och ljudligt, gesterna är yviga och skallen ekar. Andra gånger förs samtalen i tystare ton och inget mer än kroppsspråk och subtila signaler används. Det är kanske just de här subtila signalerna som vi människor ofta missar. Samtidigt är det dessa som är av störst vikt att notera och förstå, om vi inte vill att våra hundar ska behöva använda STORA BOKSTÄVER alltför ofta.

Reaktiva hundar
På senare år har etiketten “reaktiv” florerat flitigt i hundvärlden. Men vad är egentligen en reaktiv hund och varför blir hundar sådana? Låt oss ge dig svaren samtidigt som vi nosar på vad man kan göra för att hjälpa en reaktiv hund till ro.

Aggressiva hundar
Aggression är ingen etikett, ingen mental egenskap eller något man bör påstå att en hund är, som person. Delvis kan aggressivitet vara en rasegenskap som människor faktiskt har avlat på, men oftast spårar hundars humör ut på grund av fysisk eller psykisk ohälsa.