Det finns olika arbetsuppgifter för hundar, en är att hjälpa ägaren när den inte mår så bra och det finns också hundar som tillsammans med sin ägare hjälper andra.
Assistanshunden
Vi kan börja med en typ av tjänstehund som arbetar för en person dvs hundens egna ägare/förare. Hunden fungerar som ett hjälpmedel för sin ägare, den förlängda armen. Den här typen av tjänstehund kallas vanligtvis assistanshund. Det betyder att hunden utför en slags assistans till sin ägare såsom exempelvis plocka upp saker från golvet, hjälpa sin ägare att hämta saker som ägare behöver. Nedan tänkte jag förklara lite de olika varianterna av assistanshundar
Signalhund
Signalhunden hjälper människor med hörselnedsättning. Hunden har en specifik uppgift att vara ägarens extra öron och påkalla uppmärksamhet till exempel när telefonen ringer eller om det ringer på dörren. Men kanske viktigast av allt är att hunden ska kunna varna om exempelvis brandlarmet går.
Servicehund
Servicehunden finns till för den som har en fysisk funktionsnedsättning. Om en person har någon form av rörelsehinder kan man få hjälp av en hund att exempelvis klä på sig, hämta saker eller öppna en dörr. Denna typ av tjänstehund tränas också att exempelvis öppna lådor i hemmet och hämta upp om något faller på golvet. En servicehund tränas efter det behov ägaren har. Kan det vara så att ägare behöver hjälp att bära maten hem efter att denne handlat eller få hjälp att ta fram plånboken när man ska betala så kan man träna hunden till detta.
Alarmerande hund
- Diabetes - denna typ av tjänstehund hjälper sin ägare att larma om blodsockret sjunker. Hunden känner av här blodsockret blir för högt eller för lågt och kan då hjälpa ägaren med att hämta en påse med mediciner. Hunden kan också hjälpa till med att larma via trygghetslarm.
- Epilepsi - denna typ av tjänstehund är inte så vanlig än då man inte ännu kunnat skapa en kvalitetssäkrad metod för detta. Det hunden tränas till är att markera när ett anfall är på gång eller när det brutit ut. Hunden hämtar då en medicinväska/dosa eller larmar via trygghetslarmet.
- Litteraturstudie - Kent Svartberg har gjort en litteraturstudie för att kartlägga de alarmerande servicehundarna.
Ledarhund
Ledarhunden finns till för den som är synskadad och ska leda sin ägare förbi hinder, visa trappor och kanter. Hunden ska vara lyhörd för sin ägare i trängda lägen. Man tränar hunden till att känna igen vissa sträckor samtidigt som också ägaren givetvis är väl orienterad i sin omgivning. Både hund och ägare har ett unikt samarbete och hjälps åt i vardagen. Myndigheten för delaktighet ansvarar för den statliga ledarhundsverksamheten.
När hund och ägare samarbetar för att hjälpa en annan person
Ovan har vi beskrivit den typen av tjänstehund som arbetar enbart för sin ägare. Nu går vi in på den andra grenen av sociala tjänstehundar. Denna modell av tjänstehund lyder under den internationella terminologin som IAHAIO (International Association of Human-Animal Interaction Organizations) har tagit fram. Eftersom detta handlar om att en hund och en ägare samarbetar för att hjälpa en annan person som vanligtvis kallas för tredje person eller klient/deltagare så blir detta en slags insats.
Hundunderstödda insatser
Det övergripande momentet där hund och ägare arbetar i team kallas för hundunderstödda insatser. Det kan vara en läkare som arbetar med sin hund med en patient, en lärare som arbetar tillsammans med sin hund med en elev eller en stödpedagog som arbetar tillsammans med sin hund med en person i en daglig verksamhet. Genomgående är det personer som i sin profession arbetar med sin hund för att hjälpa en deltagare. Insatsen är målinriktad och strukturerat utformad. Man kallar ofta hundföraren och tjänstehunden för hundteam. Under detta övergripande ord – hundunderstödda insatser så finns det olika modeller som bygger delvis på hundteamets utbildningsnivå samt målgruppen som hundteamet arbetar med. Övergripande för alla tjänstehundar är att de börjar med ett lämplighetstest vars syfte är att undersöka om hunden trivs med att arbeta som social tjänstehund.
Hundunderstödd aktivitet
Detta är mer eller mindre informella möten som har ett mål och syfte med sin aktivitet men aktiviteten behöver inte nödvändigtvis dokumenteras eller utvärderas. Det brukar vara enklare besök för att öka motivationen, stödja eller skapa bättre livskvalitet för en deltagare. Hunden och föraren brukar kunna kallas för besökshundsteam. Besökshundsteamet kan arbeta egentligen med alla målgrupper, i vissa fall kan även ett extra lämplighetstest utföras för att hundteamet ska kunna arbeta med barn i yngre ålder.
Hundunderstödd terapi
Hundunderstödd terapi är en direkt målinriktad, strukturerad terapeutisk insats som utförs av exempelvis, hälsopersonal som sjuksköterskor, psykologer eller socionomer. Hundunderstödd terapi fokuserar på att stärka fysiska, kognitiva och psykosociala funktioner hos människan både i grupp och individuellt. Insatsen ska dokumenteras och utvärderas.
Hundunderstödd utbildning/pedagogik
Hundunderstödd utbildning eller pedagogik är en direkt målinriktad insats som utförs av lärare, specialpedagog eller annan utbildad pedagogisk personal. Insatsen fokuserar på att hjälpa barnen att nå kunskapsmålen i skolan, utveckla social kompetens och kognitiva funktioner. Insatsen ska dokumenteras och utvärderas.
Hundunderstödd coaching/samtal
Hundunderstödd coaching eller samtal är en direkt målinriktad insats som utförs av en coach eller terapeut. Insatsen fokuserar på deltagarens personliga utveckling, social kompetens, insikt och funktion individuellt och i grupp. Insatsen ska dokumenteras och utvärderas.
Gemensamt för alla hundunderstödda insatser är att hundförare måste vara utbildad och kompetent inom det område den ska arbeta inom. Hundföraren måste också vara utbildad i att läsa av hundens signaler och veta hur man ska träna och föra sin hund inom den målgrupp denne arbetar inom.