Bakomliggande faktorer
Det finns flera orsaker till varför en hund är ljudkänslig eller blir ljudrädd. Ofta råder en kombination av flera faktorer:
- En orsak är att känslighet för ljud är nedärvt, vissa raser är predisponerade och vissa avelslinjer är mer drabbade än andra.
- En annan vanlig orsak är smärta, både i form av öronåkommor men även generell smärta.
- Sjukdomar kan även vara en påverkande faktor.
Ofta är katalysatorn för rädsleutvecklingen att hunden är med om en överexponering av höga och skrämmande ljud och därmed förknippar ljuden med just obehag. Det är väldigt vanligt att ljudkänsliga hundar blir ljudrädda om man inte sätter in adekvat beteendeträning i tid.
Obehandlad ljudrädsla “smittar” av sig
En hund som varit rädd för gevärsskott kan snabbt utveckla rädsla för liknande ljud, som ett soptunnelock eller en bildörr som slår igen, till en plötslig hostning, ljudet av klapprande hovar eller en duns om ett träd faller i skogen. För obehandlad ljudrädsla smittar, då hunden börjar generalisera andra ljud än just gevärsskott som farliga. Så om du har en ljudrädd hund, vänta inte med att söka adekvat hjälp av hundbeteendeutredare och/eller etolog, så att din hund ljudrädsla inte skenar.
Symptom på ljudrädsla
Ljudrädda hundar kan uppvisa sitt obehag genom att:
- visa ovilja till att gå ut
- titta uppåt mot taket eller skyn ofta
- “klippa” med öronen, försöka stänga till dem
- vara överdrivet vaksamma
- lätt rycka till för “minsta lilla”
- undvika situationer, platser eller sammanhang de förknippar med ljud
- få svårt för att åka bil
- ha en hopkrupen kroppshållning vid befarade ljud eller i största allmänhet
- flämta (hässja = korta stötiga flämtningar)
- stirra mot ljudkällan eller förväntad ljudkälla
- ha stora pupiller när de upplever ljud
- vanka av och an och ha svårt att komma till ro
- darra, spänna sig
- skälla, morra mot ljuden
- bli onaturligt stilla/passiva
- försöka fly, gömma sig
- dra i kopplet på promenaden, vilja skynda sig hem
Rädslan går att träna bort i vissa fall
Oftast kan ljudkänslighet, ljudrädsla och även fobisk ljudrädsla tränas bort. Men det krävs väl strukturerad och systematisk beteendeträning, inte exponeringsträning (där man bara utsätter hunden för ljudet på låg volym och gradvis ökar) då det oftast förvärrar läget.
Du behöver hjälp av en etolog och/eller hundbeteendeutredare för att hjälpa din hund med sina farhågor. En individanpassad plan som tar hänsyn till hundens bakomliggande orsaker till rädslan och påverkande faktorer är av vikt. Frivillighet i träningen är a och o. Detta är ingenting man gör själv och återbesök och coachning mellan passen är av vikt.
Akta dig för one-trial-learning
En hund som inte är ljudrädd men lever lite i en skyddad verkstad, kan lätt utveckla ljudrädsla vid en enda negativ erfarenhet av ett ljud (så kallad one-trial-learning). Man brukar säga att första intrycket varar, och så är det verkligen med hundar och ljud. Så se till att din hunds första intryck av en mängd olika ljud, i flera olika sammanhang, är kontrollerade, positiva och förberedda. Plötsliga ljud som överrumplar dig och din hund är farligare än strategisk träning med syfte att proaktivt “vaccinera” hunden mot ljudrädsla.
Tips på proaktiv träning mot ljudrädsla
Om din hund inte utvecklat ljudrädsla finns det proaktiv träning du kan prova för att minska risken för att rädslan utvecklas. Det handlar om att skapa goda associationer till olika ljud i flera miljöer. Du kan presentera ljud för hunden i samband med positiva händelser.
Skapa exempelvis en cirkelträning där hunden går från station 1,2,3 och 4. Vid varje station övar ni på något trevligt din hund uppskattar. I bakgrunden spelar du upp olika ljudfiler; barn som skrattar, tungt regn, rallybilar som tävlar, fyrverkerier, ankor som kvackar, åska. Du vill variera ljuden och inte bara öva på svåra, höga ljud.Och sänk gärna när du spelar upp ljud du anar att din hund kan reagera negativt på. En god variation i typ av ljud och volym, är en viktig riktlinje som säkerställer att din hund inte bara upplever träningen som belastande.
Målet är att stärka självförtroendet kring ljud och samtidigt utmana toleransen lite lagom. Du vill aldrig utföra träningen kring ljud din hund skräms av.
Datadriven hundträning
När du proaktivt försöker mota ljudrädslan i grind vill du säkerställa att träningen tar er i mål.
Som vid all bedömning av olika träningsmetodermetoder så bör man se från gång till gång att träningen går åt rätt håll. Så filma gärna din cirkelträning och håll utkik efter tecken på att din hund är glad, engagerad i träningen, lyssnar till ljuden men väljer bort dem, är avslappnad och lugn efter er träning. Håll även utkik efter motsatsen, som att din hund störs av ljuden, avbryter sin övning, flåsar, blir långsam och stel i sina rörelser exempelvis. Om så är det läge att förenkla och träna under lättare ljud.
Se upp för förgiftade signaler
Om du råkar träna över tröskeln för hundens tolerans av ljud och rädsla triggas finns risken att hunden inte bara upplever att ljudet är läskigt, utan även andra stimuli omkring er, eller till och med du.
Till exempel: Du ska ge hunden mat. Du knackar ihop två kastruller kort innan du ställer ner maten. Hunden reagerar men tar sin mat efter en liten stund. Dagen efter vägrar hunden att gå in i köket. Då går träningen åt fel håll och man bör avbryta denna träning omedelbart. Av denna orsak är allt annat än systematisk beteendeträning som utvärderas regelbundet, aktuellt för hundar med utvecklad ljudrädsla.
Nyår nalkas
En hund som inte har några bekymmer med fyrverkerier eller smällare, bör ändå skyddas under nyårsnatten. En enda överexponering kan befästa en ljudrädsla hos hunden som tar oerhört lång tid att träna bort. Det man absolut inte ska göra är att ta med hunden ut för att titta på fyrverkerierna. Det är som att be om problem. Så ta det säkra före det osäkra, stanna inne och stötta din hund vid behov, utan medlidanden men med medkänsla.
Läs gärna: Nyårstips för dig med hund
Sök hjälp i tid
Nära inpå nyår hinner du inte träna bort en ljudrädsla, det tar och bör ta tid. För sann beteendeträning, som drar upp problemets rot, ska gå i snigeltakt. Så se till att klara er igenom nyårsnatten och sök direkt efter nyår upp rätt person (etolog och/eller hundbeteendeutredare med spetskompetens inom ljudrädsla) att hjälpa dig inför kommande nyår.