Så bygger du en trygg relation, fylld självvald kontakt och naturligt samspel. Här hittar du fem vägar till en fin kontakt med din hund – byggda på respekt, trygghet och belöningar, givetvis.

  1. Frivillig kontakt - Så får du din hund att söka upp dig självmant

    Kontakt är som bäst när den är frivillig. Din hund ska vilja vända sig till dig, inte känna att den måste. Jag har sett otaliga mattar och hussar öva kontakt stående stelt framför sin hund, tysta, med en godis i handen, inväntandes kontakt som sedan lika stelt belönas. Inget är så ointimt. Och kontakt är just intimt – det ska vara tryggt, mjukt och flödande. Så skippa det där stela och bjud in din hund till ett naturligt kontaktsökande. Visa öppen värme, och din hund kommer bjuda dig på detsamma.

    Exempel på träning: Bygg kontakten genom att förstärka stunder då din hund spontant väljer dig. Ge en godis, bjud på ett varmt leende, sätt igång en hissnande lek, gosa och ta i din hund med mer än dina händer – få med hela ditt hjärta. Gör dig och er sammankoppling till en värdefull och trygg plats att söka sig till. När hunden märker att "när jag kollar på matte eller husse, då händer något fint" – då motiveras hunden till kontakt av sig själv.
    Och viktigast av allt: kräv inte kontakt. Fråga, bjud in, motivera till det – men tvinga inte. Det är i frivilligheten magin bor.
  2. Bygg kontakt genom lek – inte krav

    Det finns så mycket glädje i kontakt! En busig blick är starten på en endorfin- och dopaminkick. Leken är ett kraftfullt verktyg för att bygga band, släppa på krav och skapa gemenskap. Gör små kontaktövningar till en lek – en inkallning du avslutar med en katt och råtta lek, en spontan belöningsdans när din hund tittar upp på dig.

    Ju mer ni leker tillsammans, desto starkare blir er kontakt. Den blir något ni delar – inte något du styr.

    Exempel på träning: Lek fram kontakten i din hund. Skin upp, luta dig bak, dra in ett snabbt andetag, sträck på dig kvickt och titta på din hund med hyss i blicken. Möter din hund din blick – låt överförtjust och rusa iväg så hunden får jaga dig. När vovven kommit ikapp kan ni leka, gosa, eller så ger du en godbit. Vänta sedan på att din hund tittar på dig med samma förtjusning som du nyss visade. Då börjar nästa äventyr. Ge och ta, byt roller och busa fram en härlig kontakt.
  3. Träna kontakt med hunden där ni är idag – inte där du vill vara

    Vi människor är ofta snabba med att ha mål: "Min hund ska kunna gå lös" eller "Jag vill ha bättre kontakt i hundmöten". Och det är inget fel i det – men vi behöver börja i rätt ände.

    Fråga dig: Hur ser er kontakt ut just nu? Söker din hund upp dig spontant? Kikar den ibland på dig även när inget särskilt händer? Det är där vi börjar. Små ögonkast, en viftande svans, en nos som buffar på din hand – allt det är guldkorn. Belöna dem! Ju mer vi bekräftar den kontakt som redan finns, desto mer kommer den att växa.

    Så ha din målbild i sikte, men fokusera på delsteg dit. Från att belöna spontan kontakt som sker naturligt, kan du exempelvis börja vänta in samma sak i svårare miljöer eller kring störningar du smart lägger in i träningen.

    Exempel på träning: Börja hemma när hunden är pigg och glad. Lattja kravlöst fram ögonkontakt, följsamhet, närvaro – och belöna det. Öka långsamt svårighetsgraden, ett trappsteg i taget. Lägg ut föremål som kan pocka på uppmärksamheten. Låt hunden undersöka dem, men i samma sekund din hund vänder blicken mot dig: beröm och belöna – kreativt och kul! Träna i en park, eller låt en familjemedlem agera störningsmoment genom att bara vara närvarande och lite lagom intressant. Och om ni tappar kontakten – gör ingen stor grej av det. Backa i trappan och nöta på steget där ni senast hade framgång. Att tappa fokus är aldrig ett misslyckande – bara information om vad din hund behöver mer träning på.
  4. Träna upp hundens förmåga innan du behöver den

    Det är lätt att vilja få till kontakt i svåra lägen – mitt i ett hundmöte, när katten springer förbi eller när grannen knackar på dörren. När det inte fungerar försöker vi ofta avleda: bli roligare, locka hunden att byta fokus. Men det fungerar sällan – och förstärker ofta bara hundens ointresse för oss i just de svåra lägena.

    För kontakt är som en muskel – den behöver stärkas och byggas upp över tid. Och vi gör rätt i att börja med lätta vikter, det vill säga i trygga och enkla miljöer.

    Exempel på träning: Vill du exempelvis ha en kontaktsökande hund andra hundar kan du exempelvis
    1) le, berömma, leka och belöna spontan kontakt i neutrala lägen
    2) besök platser rika på hunddofter och göra detsamma, vänta in din hunds naturliga kontakt och belöna med härligheter
    3) öva hemma, med ljudet av hundar som leker på i bakgrunden
    4) öva kring hundar din hund känner
    5) öva på avstånd från en hundrastgård med lekande hundar i.
    Varje steg repeteras tills din hund är säker, trygg och motiverad till kontakt - innan du avancerar.
  5. Skapa djupare kontakt med din hund genom samhörighet

    Skippa den traditionella synen på kontakt mellan hund och människa som enbart ögonkontakt. Glöm inte fysisk kroppskontakt, och känslan av samhörighet och gemenskap. Skippa den traditionella synen på kontakt som enbart ögonkontakt. Glöm inte fysisk närhet, kroppskontakt, och känslan av gemenskap. Det är sann sammankoppling – som på sikt kommer att gynna hundens vilja till ögonkontakt.

    Exempel på träning: För att boosta känsla av samhörighet - sätt dig i fönstret eller på farstutrappan med din hund och speja tillsammans. Titta dit din hund tittar. Se om din hund följer din blick när du snabbt tittar åt ett annat håll, sticker ut hakan, låtsas sniffar i vinden. Följer hunden ditt initiativ? Ge och ta - titta lika ofta dit din hund tittar som du försöker få hen att följa din blick. Att speja tillsammans är sammanlänkade, en viktig syssla som hundar helst gör med sina närmaste.

    För att öka fysisk kontakt - lägg då och då handen mjukt på din hunds kropp (utan att klappa), som en lätt beröring. Säg ett milt “hej”, luta dig bak och le. Låt din hund göra vad hen vill av det. Hundar nospuffar gärna till sina nära och kära - ett sätt att skapa kontakt, koppla samman flocken, utan krav, bara en påminnelse om gemenskap. Gör som hundar gör - så skapar du en kontakt de verkligen förstår sig på.

Kontakten är ett kvitto på er relation

En bra kontakt bygger på en god relation - inte lydnad. Det handlar om ömsesidighet, respekt och förtroende. När din hund känner sig trygg med dig, lyssnad på och sedd – då växer kontakten fram naturligt. Och den kontakten – den är vacker, stark och bär er genom livet tillsammans. Så våga vara nyfiken på kontakt bortom stela övningar och lockrop. Lyssna på din hund. Och fira varje liten blick som säger: ”Jag ser dig”, “Vi ser varandra”.