Kännedomen och intresset för klickerträning beror främst på amerikanskan Karen Pryor som har skrivit många böcker om just den här träningsmetoden, tidigare användes det främst vid delfinträning. Klickerträningen kan alltså inte ses som någon ny uppfinning, utan har varit känd sedan 30-talet.
Hur går klickerträning till?
Klickerträning innebär att man använder någon form av belöningssignal när man tränar sin hund, det kan vara ett ord exempelvis ”yes” eller ett klickljud från en klicker. Belöningssignalen talar om för hunden att det blev rätt och belöningen är på väg. En klicker är en liten dosa med en knapp på, när man trycker ner knappen avger den ett klickljud. De finns i lite olika varianter och ljudstyrka.
Klicka och belöna när hunden gör rätt
Innan du börjar träna behöver du lära din hund att belöningssignalen ”klick” betyder att belöningen är på väg, det kallas att klicka in hunden. Har du en matglad hund är det enkelt att arbeta med hundgodis, tänkt på att använda riktigt små bitar då man klickar många gånger under ett pass.
När du lär din hund att ”klick” betyder belöning behöver hunden inte prestera något. Börja i en lugn miljö, ha din hund framför dig och belöningen redo. Klicka och ge hunden en godisbit direkt efteråt. När du har upprepat det ett par gånger börjar hunden förstå att klickljudet betyder godis. När hunden har gjort den kopplingen är ni redo att börja träna.
Börja klicka för något hunden redan kan
Ett bra första steg är att klicka för något hunden redan kan, till exempel ”sitt” eller ”ligg”. Då får du träna dig själv att klicka i rätt ögonblick, precis när hunden gör det du vill. När det fungerar bra kan du gå vidare och lära din hund ett helt nytt beteende.
Användbart i många olika situationer
Klickerträning är väldigt användbart och man kan använda det på flera olika sätt exempelvis lära sin hund vardagslydnadsmoment, tricks eller träna hundmöten. Det fungerar bäst på nära håll där hunden hör signalen. När du har lärt din hund ett moment kan du sätta signal på det, exempelvis ”vacker tass”. När din hund klarar av att göra det när du ber den behöver du inte förstärka genom att klicka, då räcker det att belöna hunden som vanligt.
Hjälpa till eller klura själv?
Det finns många olika sätt att lära sin hund nya saker, ett sätt är att hjälpa hunden i rätt riktning genom att exempelvis locka med en godisbit. När hunden är på rätt väg klickar du och belönar, därifrån kan du sedan stegvis lära hunden det beteende du vill.
Man kan också använda klickerträning och låta hunden klura själv och testa sig fram självständigt vad det är man vill att den ska göra. Det är samma princip som innan där man klickar och belönar hunden när den är på rätt spår men låter den testa sig fram själv.
Fördelar med klickerträning
- Tydligt – klickljudet låter likadant varje gång, vilket även skapar trygghet.
- Underlättar tajmingen – det är svårt att hinna belöna sin hund i exakt rätt ögonblick, med hjälp av klicker blir det enklare.
- Stärker hundens självförtroende – när hunden testar sig fram och lyckas!
- Väldigt roligt– hundträning är inte alltid enkel men när du och din hund börjar få kläm på konceptet kommer ni att ha riktigt kul tillsammans.
- Stärker relationen – när ni tränar bygger ni ett språk och ett sätt att kommunicera.
- Alla hundar kan tränas med klicker – från valp till senior!
Bra att tänka på
- Korta pass – ta många pauser
- Godisbelöning i små bitar
- Träna dig själv att klicka i rätt ögonblick
- Ha en plan innan du drar igång
- Använd klicker vid ny inlärning – när hunden kan beteendet på signal behöver du inte klicka längre, då räcker det att belöna som vanligt.
Innan du börjar träna är det viktigt att vara påläst så att det blir rätt från början, sök information online läs på i böcker eller gå en kurs på temat.
Stort lycka till!