När man tränar med sin hund får man en bättre kontakt, hundens behov tillgodoses när den arbetar med sin kropp och får mental stimulans.
Agility
Agility är en fartig och rolig sport för både hund och förare. Den kom till Sverige i mitten på 80-talet och har sedan dess blivit en populär sport. Den bygger på ett nära samarbete mellan hund och förare. Föraren ska visa hunden vägen genom en bana av hopphinder, tunnlar, slalompinnar och balansbrädor – och snabbt går det!
För den som vill går det att tävla i Agility, både individuellt och i lag. Hundarna är indelade i storleksklasserna, extra small, small, medium, large och extra large.
Tävla i agility - Svenska Agilityklubben
Lydnad
Inom lydnad bedöms hundens prestation i de olika momenten. Föraren ska med mycket små hjälper tala om för hunden vad den ska göra och för det krävs mycket träning. Tävlingsmomenten består bland annat av: platsliggning, inkallning, fritt följ och läggande under gång. I lydnad tävlar man i fyra olika klasser (I, II, III och Elit) och svårighetsgraden ökas successivt.
Lydnad är en kvalitetstävlan där du vinner första, andra eller tredjepris, beroende på hur mycket poäng du och din hund har fått - oavsett vilken placering ni hamnar på jämfört med de andra deltagarna. Om du har fått ett förstapris i en klass får du gå vidare och tävla i nästa klass om du vill, eller stanna och ta tre förstapris i samma klass och därmed få titeln LP.
Läs om lydnad och lydnadsträning hos Svenska Brukshundklubben
Rallylydnad
Den populära hundsporten och aktiveringsformen går ut på att du tillsammans med din hund tar dig igenom en bana med olika skyltar. På varje skylt står ett moment som hunden ska genomföra. Det kan vara sitt, ligg, gå slalom eller passera en leksak utan att hunden ska plocka upp den. Ledorden inom sporten är ”glädje” och ”samarbete”. Det går att anpassa svårighetsgraden och alla hundar kan börja träna Rallylydnad. Om man vill tävla så finns det fyra olika klasser, från nybörjare till mästarklass. Mer information om moment, skyltar och regler vid tävling kan du läsa hos Brukshundsklubben.
Läs om rallylydnad hos Svenska Brukshundklubben
Freestyle
Freestyle kan beskrivas som ett lydnadsprogram till musik. Det är fortfarande en ganska liten sport i Sverige, men i USA är Freestyle en mycket populär uppvisningssport!
Tanken bakom sporten är att hund och förare ska träna med glädje och samspel. Ett program kan innehålla både vanliga lydnadsmoment och mer fantasifulla rörelser. Föraren väljer musik och gör koreografin helt själv och ett färdigt program kan ta ungefär 5-10 minuter att genomföra. Programmet bedöms sedan av tre domare enligt ett bedömningsprotokoll.
Nosework
Hundsporten som har blivit riktigt populär de senaste åren har sina rötter i USA, grundtanken var att hitta en bra aktiveringsform för hundar på hundstallar. Det är en sport som passar alla hundar! Det går att anpassa efter individ och ras. Hunden behöver använda sitt främsta sinne för att lyckas – nosen. Det går ut på att man lär sin hund att leta efter olika dofter. På tävling är det hydrolat (vattenlösligt ämne) från dofterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel som används. Det går att tävla i fyra olika klasser där hunden ska genomföra momenten; behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök.
Flyball
Har du en hund som älskar bollar? Då är detta kanske sporten för er! Det är en otroligt fartfylld och publikvänlig sport.
Flyball är en lagtävling som utförs i stafettform, med två banor som går parallellt med varandra. Den första hunden springer iväg, hoppar över fyra hinder och fram till en låda som står i slutet av banan. Lådan innehåller en boll och för att bollen skall skjutas upp ur lådan måste hunden trycka med sina tassar på en platta. Hunden ska sedan fånga bollen och springa tillbaka samma väg över hindren och över mållinjen för att släppa iväg nästa hund. Föraren får inte följa med hunden ut på banan utan måste styra hunden med rösten.
Lure Coursing
Lure Coursing är en sport främst för Vinthundar. Det är en simulerad harjakt kan man säga, där en vit plastpåse ska föreställa haren. Banan är oftast förlagd till ett stort öppet fält som är mer eller mindre kuperad. Hundarna släpps två och två av sina förare och springer sedan efter plastharen som dras in med en bilmotor. Plastharen sitter i en lina som är utlagd i en bana på fältet. Linan spänns mellan trissor som gör att ”haren” kan springa i snäva kurvor och zick-zack över fältet.
Två domare bedömer sedan hundarnas entusiasm, rörlighet, följsamhet, snabbhet och uthållighet. En bana är vanligtvis mellan 600-800 meter lång och en entusiastisk vinthund tar ofta ut sig ordentligt på denna sträcka, eftersom de springer med en enorm kraft.
Utställning
Skönhetstävling eller inte? Utställning är en bedömningssport där en domare bedömer ett avelsresultat. De avgör inte om din hund är bra att använda i avel eller inte - det är helt enkelt hunden som står framför domaren som bedöms med ett kvalitetspris.
Först och främst bedöms hundens anatomi, det vill säga hur den är byggd, rastypiska detaljer och tillgänglighet. Det spelar också ganska stor roll hur hunden presenteras. Hunden ska vara ren och borstad, trimmad eller klippt om det krävs för just din ras. Hunden ska också kunna stå still vid tandvisningen och trava fint i koppel för att kunna visa upp sina rörelser.
Hundarna bedöms först i sin egen ras och den som blir BIR (bäst i rasen) får tävla vidare i gruppen om BIG (bäst i gruppen). De hundar som blivit BIG tävlar sedan om BIS (best in show), utställningens vackraste hund, det vill säga den hund som bäst motsvarar respektive rasstandard.
Författare
Artikeln är skriven av Fanny Modig som är instruktör, hundpsykolog och kommunikatör. Hon har de senaste åren hållit kurser inom vardagslydnad, valpträning, aktivering samt arbetat med problemutredningar. På hennes blogg Leva med hundar skriver hon om sina egna erfarenheter och konkreta tips kring hundträning. Hon har även spelat in podcasten Hundpodden med Kicki & Fanny under fem säsonger. Fanny utbildade sig till instruktör och hundpsykolog på Hundens Hus i Stockholm och hon har en examen i Arbetslivskommunikation från Stockholms universitet.