Område: Häst Om Veterinär

Träna din häst för lyckad veterinärbehandling
För en trygg och lyckad undersökning är det viktigt att hästen förbereds inför veterinärbesök. Hetlevrade och oroliga hästar är dessutom en arbetsmiljörisk för behandlande veterinär, så för hästägare gäller det att öva med hästen inför besöket.

Veterinärpanelens 5 viktiga råd för ökad hästhälsa
Hästvälfärd är ordet på allas läppar och många hästägare vill bli ännu bättre på att anpassa förutsättningarna för ett bra hästliv, parallellt med träning och tävling. Men hur kan det gå till?

Henrik von Eckermann: ”Vill ha gott om tid för varje häst”
Att Agrias profilryttare Henrik von Eckermann – världsetta, OS-, VM- och EM-guldmedaljör samt nybliven dubbel världscupmästare – spenderar mycket tid i sadeln förvånar nog ingen. Men han lägger minst lika mycket tid i stallet, för att lära känna sina hästar utan och innan och vara lyhörd för deras behov.

Kolik hos häst
Kolik är ett samlingsbegrepp för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen. Det finns även andra orsaker – till exempel problem i njurarna, urinvägarna eller könsorganen – som kan ge kolikliknande symptom.

Lika stor sorg att förlora en häst som en nära människa
Att förlora sin fyrbenta vän medför djup sorg och svåra beslut. Hela 72 procent av hästägarna upplevde en fruktansvärd sorg som är jämförbar med att förlora en nära människa. Det visar en undersökning som Agria genomfört, där 2 500 hästägare har delat med sig av erfarenheter och känslor när hästen galopperar vidare till de evigt gröna ängarna.

Så undviker du sommarens faror för hästen
För att få en riktigt skön sommar tillsammans med din häst gäller det att vara förberedd och ha koll på de vanligaste sommarfarorna. Här listar veterinär Linda Dunbäck viktiga råd för att förebygga att hästen drabbas av sjukdom eller skada.

Anpassar du hästen efter miljön, eller tvärtom?
Det finns en del ”sanningar” som hästägare bör fundera över för att anpassa miljön efter hästens behov. Anette Graf, hästveterinär på Agria, ifrågasätter dessutom varför vissa delar av hästmiljön är reglerade till centimeternivå medan andra går helt under radarn.

PPID (Cushings syndrom) drabbar inte bara äldre hästar
Hästar som drabbats av den hormonella sjukdomen PPID, tidigare kallad Cushings syndrom, har ofta vinterpäls året om och svårt att reglera sin kroppstemperatur. Men det går att medicinera och prognosen är god för många hästar – här kan du läsa mer om sjukdomen.

Varför ska du välja Agria Djurförsäkring?
Vi är ett kundägt specialistbolag med stor kunskap om hästar – på Agria har vi skapat trygghet för hästar och hästägare ända sedan 1890.

Så kollar du hästens andning, temp, puls och slemhinnor
En häst som är smärtpåverkad eller mår dåligt har ofta feber, ansträngd andning, förhöjd puls eller förändringar i slemhinnorna. I klippet visar och förklarar veterinär Christa von Limburg-Stirum vad du som hästägare bör hålla koll på.