Område: Häst Om stoppahältan

Kvinna skrittar brun häst på grusväg.

Veterinärpanelens 5 viktiga råd för ökad hästhälsa

Hästvälfärd är ordet på allas läppar och många hästägare vill bli ännu bättre på att anpassa förutsättningarna för ett bra hästliv, parallellt med träning och tävling. Men hur kan det gå till?

Missa inte Agrias aktiviteter under Falsterbo Horse Show

Agria är som alltid på plats under Falsterbo Horse Show 2024, som i år hålls den 6–14 juli. Det bjuds på massor av aktiviteter både i Antons hage och i montern – bland annat är du välkommen på frukostseminarium om hållbar träning med toppryttaren Carl Hedin och veterinär Anette Graf.

Häst longeras i grimma.

Ny forskning ska ge säkrare hältdiagnostik vid longering

Om en häst är halt är det en beprövad metod att longera hästen för att försöka utreda var hältan sitter. Men det böjda spåret är inte alltid till fördel – i stället kan det ge ett rörelsemönster som bäddar för feltolkning. Forskaren Emma Persson Sjödin får nu bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning för att förbättra hältdiagnostiken.

Häst som hoppar över ett hinder med blågula bommar.

”Att proffsen skulle plocka av skorna fanns inte på kartan”

Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har Agria startat en forskningsstudie om hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. En av initiativtagarna är veterinär Staffan Lidbeck, här ger han oss bakgrunden till projektet och bjuder på insikter så här långt.

Anette Graf, hästveterinär på Agria.

“För mig handlar Hästkontraktet om eftertanke”

Anette Graf jobbar som veterinär hos Agria – hon är dessutom ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA, en internationell organisation för hästveterinärer. Med anledning av projektet Hästkontraktet ger hon sin syn på hästvälfärdsdiskussionen både i Sverige och i Europa.

Linda Kjellberg, huvudlärare i hästkunskap på Ridskolan Strömsholm.

”Vi behöver säkerställa att hästen kan känna sig trygg”

I samarbete med bland annat riksanläggningarna har Agria tagit fram Hästkontraktet, tio punkter som varje hästägare bör kunna ge som ett symboliskt löfte till sin häst. Linda Kjellberg är huvudlärare i hästkunskap på riksanläggningen Strömsholm. Här ger hon sin syn på hästvälfärd.

Häst som hoppar utan skor.

Sporthästar med och utan skor – så går forskningsstudien till

I samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har Agria Djurförsäkring initierat en forskningsstudie om hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. Här berättar professor Lars Roepstorff mer om syftet med studien, samt hur den kommer att genomföras.

Hältor drabbar våra ridhästar

Hältor från leder och senor – ridhästens vanligaste diagnos

Att våra hästar lätt drabbas av hältor i olika grad vet de flesta vid det här laget. Nu bekräftar ny statistik att hältor från leder och senor är ridhästens vanligaste diagnos. Då det främst är ridning som utlöser dessa skador kan det kännas mörkt. Men det finns faktiskt en hel del som vi kan göra för att vända trenden, med ett bra grundarbete och varierad träning får hästen bättre förutsättningar att undvika skador.

"Mycket inom hästbranschen är inte vetenskapligt bevisat"

Marie Rhodin är forskare och universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och hon driver, med hjälp av medel från Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond, flera projekt inom ortopedi och klinisk biomekanik på häst. Det är ett jobb som kräver tålamod, men som hela tiden har hästarnas välfärd i fokus.

Två hästar med ryttare på uteritt.

Planera hästens aktiva vila

Hur ofta ger du din häst en planerad, aktiv vila? Att planera in tid för regelbunden återhämtning efter ansträngning är ett sätt att öka hästens hållbarhet och undvika många typer av hältor och andra skador. Här tipsar vi om att varje häst bör ha ett eget upplägg där träning varvas med återhämtning.

1 / 3