Område: Häst Om Sommarbete

Hästveterinär Christa von Limburg-Stirum, avmaskar en häst.

När ska jag avmaska hästen?

Avmaskning ska ske strategiskt och vid behov. Det är viktigt att ha ett kontrollerat avmaskningsprogram anpassat till rådande hästpopulation. Här kan du läsa om, när och hur du avmaskar din häst.

Hästflock på sommarbete.

Alsikeklöver giftigt för häst

På en hel del beten och ängar finns växter som är giftiga. Alsikeklövern är en växt som kan ge lever- och hudskador hos hästar. Här kan du läsa mer om vilka symtom alsikeklöver kan ge, hur du hanterar det på betet eller i hästens foder.

Vit ponny betar i sommarhage.

Fång hos häst

Fång hos häst är en vanlig sjukdom, där inflammation av hovens lamellager leder till stor smärta. Forskning visar att så mycket som 85 procent av de hästar som drabbas av fång också har underliggande metaboliska sjukdomar som ekvint metabolt syndrom (EMS).

Två hästar på bete i sommarhage.

Så undviker du sommarens faror för hästen

För att få en riktigt skön sommar tillsammans med din häst gäller det att vara förberedd och ha koll på de vanligaste sommarfarorna. Här listar veterinär Linda Dunbäck viktiga råd för att förebygga att hästen drabbas av sjukdom eller skada.

Hästar i sommarhage.

Sommarens faror för hästar

Sommaren är en ljuvlig tid för hästar och hästägare. Men sommaren är också årstiden då många hästar får uppsöka veterinär för förgiftning, sårskador och bett. Agria Djurförsäkring har listat några av sommarens faror för häst och hur de kan undvikas.

Hästar i hage som nosar på varandra.

Undvik tvister om betet – sätt reglerna på pränt

Under sommarmånaderna har många sina hästar inackorderade på bete och en hel del stallägare hyr ut hagplatser till betande djur. Men vad bör ingå i hyran och vad gäller juridiskt om en häst antingen skadar sig eller orsakar en skada?

Agrias profilryttare Jens Fredricson.

Jens om igångsättning efter betet: ”Viktigt med liksidighet”

Det börjar bli hög tid att sätta igång hästarna efter sommarbetet. Hur säkerställer man att det görs hållbart, säkert och i lagom takt? Vi frågar Agrias profilryttare Jens Fredricson – som inte bara är världsmästare i laghoppning, han är även stallmästare på Flyinge och Strömsholm.

Sommar - en skadedrabbad tid för hästen

Gröna hagar, betande hästar och ljusa varma kvällar - sommaren är ofta en välkommen tid. Men det är också en skadedrabbad säsong, då antalet traumatiska skador för häst ökar med över 30 procent jämfört med resten av året.

Håll koll på hästen på betet

Var vaksam på hur din häst mår – även när den är på bete. Här ger Agria Djurförsäkring några tips om hur du enkelt kontrollerar att din häst mår bra.

Häst i sommarhage

Carl Hedin tipsar - sätt igång hästen efter sommaren

Sommaren börjar lida mot sitt slut och för många hästar är det dags att återgå till vardagen och träning igen. Men hur ska man tänka när det är dags att sätta igång hästen efter sommarbetet? Vi fick en pratstund med dressyrryttaren Carl Hedin som gav oss sina bästa tips.

1 / 2