Område: Häst Om Kolik

Två hästar i vinterhage med snö.

Flest hästar drabbas av kolik i januari och februari

Tusentals hästar drabbas varje år av kolik och allra flest insjuknar under januari, det visar Agrias skadestatistik. Men det finns åtgärder som kan minska risken för att din häst drabbas. Här delar veterinär Anette Graf med sig av tips till alla hästägare.

Tips för jullediga hästar

Julen kan innebära att hästägaren har mer tid åt sin häst, men julfirande kan också betyda att de vardagliga rutinerna förändras. Här får du några tips att tänka på inför vintervilan.

Närbild på häst som äter hö.

Foderstrupsförstoppning hos häst – symtom och orsaker

Foderstrupsförstoppning uppstår då fodermaterial ”bakas samman” och fastnar i matstrupen. Hästen visar ofta irritation och allmän oro, slår med huvudet, spärrar upp käkarna och kastar sig runt i boxen, symtom som kan misstas för kolik. Foderblandad saliv kan komma ur både näsborrar och mun och en svullnad kan kännas på halsen.

Två hästar betar bredvid varandra i gräshage.

Planera inför betessläppet för att undvika kolik

Sommarbetet närmar sig och för de flesta hästar och hästägare väntar en härlig tid. Men för att hästen ska klara av omställningen till att äta gräs hela dagarna krävs planering. Här kommer tips för att undvika att din häst drabbas av kolik – något som enligt Agrias skadestatistik är väldigt vanligt vid betessläpp.

Föl ligger ner i gräshage.

Kolik hos föl – se upp för förstoppning och spolmask

Det finns många faror som lurar för det nyfödda fölet. I Agrias skadestatistik är kolik den näst vanligaste diagnosen hos föl som söker veterinärvård, men de flesta fall av kolik kan undvikas genom rätt kunskap och uppmärksamma uppfödare. Anette Graf, veterinär på Agria, berättar hur fölkolik kan förebyggas.

Kolik hos häst

Kolik är ett samlingsbegrepp för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen. Det finns även andra orsaker – till exempel problem i njurarna, urinvägarna eller könsorganen – som kan ge kolikliknande symptom.

Lyssna på buken vid misstanke om kolik.

Varför får hästar kolik?

Kolik är ett samlingsnamn för ”ont i magen” hos häst och kan ha flera olika orsaker. Här förklarar hästveterinären Johanna Habbe hur du upptäcker tecken på begynnande tarmsjukdom.

Varför ska du välja Agria Djurförsäkring?

Vi är ett kundägt specialistbolag med stor kunskap om hästar – på Agria har vi skapat trygghet för hästar och hästägare ända sedan 1890.

Hästflock på bete.

Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete

För hästar kan det vara riskfyllt att släppas direkt på grönbete från vinterns stallutfodring. Frågan är hur övergången från stall till bete ska se ut för att minska risken för sjukdomar som kolik och fång? Detta har undersökts i en färsk studie, som genomfördes med hjälp av medel från Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond.

Islandshäststo tillsammans med sitt föl.

Här är vanligaste diagnoserna hos islandshästföl

De flesta islandshästföl födds friska och pigga, men det händer att de har medfödda problem eller råkar ut för skador under det första levnadsåret. De tre vanligaste diagnoserna hos islandshästföl är kolik, traumatiska skador och bockhov, detta enligt skadestatistik från Agria Djurförsäkring.

1 / 2