Område: Häst Om Hästsjukdomar
Fång hos häst
Fång hos häst är en vanlig sjukdom, där inflammation av hovens lamellager leder till stor smärta. Forskning visar att så mycket som 85 procent av de hästar som drabbas av fång också har underliggande metaboliska sjukdomar som ekvint metabolt syndrom (EMS).
Kronisk luftrörsinflammation (RAO) hos häst
Kronisk luftrörsinflammation (RAO – recurrent airway obstruction) hos häst, tidigare även kallat COPD eller kvickdrag, har vissa likheter med människans astma och påverkar hästens prestationsförmåga. Här kan du läsa om vanliga symtom och vad du kan göra för en häst som drabbats. Ekvin astma och kronisk bronkit är andra benämningar som används för samma sjukdom.
Se upp för ekollon i hästhagarna
Hästar ratar i många fall växter som är giftiga, det gäller även ekollon. Men vissa individer får smak för de bittra ekollonen och en sådan häst kan sätta i sig stora mängder – trots tillgång till bete eller stråfoder.
Sjukdomar och skador häst
Hästens sjukdomar och skador - här listar vi vanliga och ovanliga hästsjukdomar, och skador som hästen kan drabbas av. Få även reda på vad du kan göra för att förebygga en skada eller sjukdom, och vad du själv kan göra om din häst blir drabbad.
Nytt hästvirus sprids vintertid
Vintersäsongen 2017 identifierade SVA för första gången ett smittsamt tarmvirus som spreds mellan hästar, en typ av coronavirus. Viruset hittades då på tre hästgårdar där flera hästar visade tecken på febertoppar och ont i magen.
Anmälningspliktiga sjukdomar på häst
En del smittsamma sjukdomar hos djur måste enligt lag omedelbart anmälas när man upptäcker eller misstänker dem. Här hittar du en lista över anmälningspliktiga sjukdomar.
Vad är Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS)?
WFFS är en defekt som påverkar kroppens vävnader och bl.a. gör att huden lossar från kroppen hos drabbade föl. Fölen måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. WFFS är ett recessivt anlag vilket innebär att en individ kan vara bärare av ett anlag utan att det märks på individen själv. Det finns tillgängliga gentester för att avgöra om en individ är bärare av anlaget.
Kunskapssajten HästSverige fyller ett år
HästSverige är en webbportal inom hästkunskap som innehåller aktuell och korrekt hästkunskap baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu firar HästSverige ett år.
Ny kunskapssajt sätter hästen i centrum
Aktuell och korrekt hästkunskap baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet, presenterad på tre olika nivåer för att passa alla. Agria tillsammans med organisationer och myndigheter inom hästvärlden lanserar nu HästSverige, webbportalen som ska höja kunskapsnivån hos landets hästägare.
Frågor och svar om hästens sjukdomar
Här finns svar på frågor om fång, spatt, kolik och andra sjukdomar eller skador hos häst. Läs veterinärens svar på frågor ställda av hästägare.