Område: Häst Om Hållbara Hästar

Veterinärpanelens 5 viktiga råd för ökad hästhälsa
Hästvälfärd är ordet på allas läppar och många hästägare vill bli ännu bättre på att anpassa förutsättningarna för ett bra hästliv, parallellt med träning och tävling. Men hur kan det gå till?

Forskningsprojekt för morgondagens hållbara hästar
En genomtänkt och ansvarsfull avel är grunden till morgondagens hållbara hästar. SLU-forskaren Åsa Gelinder Viklund är en av dem som i år fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning, för att i sitt projekt titta närmare på hur uppfödare kan förbättra aveln.

Föder upp mästerskapshästar i flock på kuperad mark
I somras kom den hittills största framgången för Marita Strauch på Stall Bergsjöholm. Då togs nämligen hennes uppfödning, SWB-valacken Bergsjöholms Valbonne, ut till det svenska laget på EM i dressyr. Här berättar hon om sin filosofi kring avel och hållbara hästar.

Tips om hur du bygger din egen naturbana
På Ridskolan Strömsholm, Flyinge och Grevlundagården finns anlagda Agria naturbanor. Men du kan givetvis bygga din alldeles egen naturbana, utifrån dina förutsättningar. Här tipsar vi om möjliga "byggstenar"!

Variation och planering viktigt i ett hållbart träningsupplägg
År 2021 utsågs Maria Grane till Årets tränare på den årliga Ryttargalan, en fin utmärkelse och ett kvitto på att allt det jobb hon lägger ner på sina elever varje vecka ger resultat. Här delar Maria, som även är Agriaombud, med sig av sina bästa tips om hur du tränar din häst på ett hållbart sätt.

Vad man ska tänka på för att få ett hållbart föl?
De viktigaste faktorerna för att få ett hållbart föl, är under den första tiden utfodring och utevistelse – det är de två saker som man som uppfödare kan påverka. Karl-Henrik Heimdahl, avelsexpert och veterinär på Agria Djurförsäkring, berättar mer.

Sporthästar med och utan skor – så går forskningsstudien till
I samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har Agria Djurförsäkring initierat en forskningsstudie om hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. Här berättar professor Lars Roepstorff mer om syftet med studien, samt hur den kommer att genomföras.

Jens Fredricson: ”Du kan läsa av mycket redan i boxen”
Att kontinuerligt analysera och utvärdera sin häst är A och O för att kunna förebygga skador och andra hälsoproblem. Här bjuder Agrias profilryttare Jens Fredricson, tillika stallmästare på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm, på konkreta råd.

Är din häst lycklig?
Vet du om din häst är lycklig? Det pratas mycket om hållbara hästar, men då menar vi oftast fysisk hållbarhet. Hästens psykiska välmående är mer sällan på agendan om det inte handlar om oönskade beteenden. Men frågan är vad som egentligen gör hästen lycklig? Här tipsar vi om vad du ska hålla koll på.

Alla hästar vill gå i hage - med Ingvar Fredricson
Rörelse är en naturlig del av hästens liv, och en viktig förutsättning för att en häst ska utvecklas och klara av arbete där belastningen på skelettet och ligamenten är hög. Hästar behöver röra sig fritt i hage under flera timmar varje dag. Den här artikeln är ett smakprov på ett kapitel ur vår nya bok "Hållbar ridning för hållbara hästar".