Område: Häst Om Forskningsfonden

Forskare får anslag för att förbättra hästvälfärd genom attitydförändringar
De senaste årens avslöjanden inom ridsporten visar på ett behov av att förändra attityder. Ett forskningsprojekt, finansierat av Agria forskningsfond genom Stiftelsen Hästforskning, ska utbilda framtidens tränare och hästägare i hästars kognitiva förmågor och individuella behov. Målet är att skapa en mer etisk och vetenskapligt förankrad hantering och träning av hästar – för ökad djurvälfärd.

Ny hästforskning 2025: Resistens, smärta, hästvälfärd & ägarkunskap
Fem nya forskningsprojekt startar 2025 och fokuserar på förebyggande insatser, förbättrad diagnostik och resistenskartläggning. Fördelningen sker via Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond bidrar i år med två miljoner kronor.

Hästforskare hoppas på svar om EHV-1
I ett forskningsprojekt som fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning ska SLU-forskaren Susanna Sternberg Lewerin titta närmare på den allvarliga EHV-1-infektionen. Tillsammans med kollegor ska hon kartlägga förekomsten av viruset hos svenska och norska hästar – förhoppningen är att få fram svar som kan hjälpa hästnäringen inför framtida utbrott.

Ny forskning ska ge säkrare hältdiagnostik vid longering
Om en häst är halt är det en beprövad metod att longera hästen för att försöka utreda var hältan sitter. Men det böjda spåret är inte alltid till fördel – i stället kan det ge ett rörelsemönster som bäddar för feltolkning. Forskaren Emma Persson Sjödin får nu bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning för att förbättra hältdiagnostiken.

Forskningsprojekt för morgondagens hållbara hästar
En genomtänkt och ansvarsfull avel är grunden till morgondagens hållbara hästar. SLU-forskaren Åsa Gelinder Viklund är en av dem som i år fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning, för att i sitt projekt titta närmare på hur uppfödare kan förbättra aveln.

Ny hästforskning 2024: Hållbar avel, EHV-1 och hältdiagnostik
Sedan 1938 stödjer Agria forskning om hästars hälsa, genom att avsätta en del av premieintäkten. Agria forskningsfonds bidrag till Stiftelsen Hästforskning blir i år två miljoner kronor – som långsiktigt ska främja förbättrad djurhälsa och hästvälfärd.

Forskning: Är halta unghästar halta, eller inte?
Marie Rhodin, en av Sveriges främsta forskare inom ortopedi och klinisk biomekanik på häst, levererar det ena spännande forskningsresultatet efter det andra. Eftersom just hältor är den vanligaste diagnosen bland hästar stödjer Agria flera av projekten i samarbete med Stiftelsen Hästforskning.

Diabetesmedicin för människa ger hopp till hästar med fång
Snart sommar, sol och grönt gräs i hagen. Underbart, tycker alla utom de hästägare som oroar sig för fång. Men nu kan en forskargrupp vid SLU, med professor Johan Bröjer i spetsen, ha hittat lösningen på problemet. Ett läkemedel som används till människor med typ 2-diabetes fungerar nämligen också till hästar. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning som Agria årligen bidrar till.

Barfota ökar prestationen – men är inte för alla hästar
Tillsammans med ett forskarteam vid SLU valde professor Anna Jansson att fördjupa sig i hur prestationsförmågan hos travhästar påverkades av att tävla utan skor. Forskarna undersökte även vad som kännetecknar hoven när hästen kan gå barfota jämfört med när den behöver skos. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning, som Agria årligen bidrar till.

Ny hästforskning 2023: Astma, arbetskläder och spolmask
Tillsammans med Agria Djurförsäkring beviljar Stiftelsen Hästforskning nu medel till tre nya spännande forskningsprojekt inför 2023. Agrias bidrag står för 2 miljoner svenska kronor. Projekten kommer att fördjupa sig i att mäta det tunga stalljobbet med hjälp av smarta arbetskläder, om nya biomarkörer kan underlätta diagnosen av astma, samt undersöka om spolmasklarver kan orsaka sänkt prestation hos unga travhästar.