Område: Häst Om Föl
Kolik hos föl – se upp för förstoppning och spolmask
Det finns många faror som lurar för det nyfödda fölet. I Agrias skadestatistik är kolik den näst vanligaste diagnosen hos föl som söker veterinärvård, men de flesta fall av kolik kan undvikas genom rätt kunskap och uppmärksamma uppfödare. Anette Graf, veterinär på Agria, berättar hur fölkolik kan förebyggas.
Tiden avgörande när föl har felaktig benställning
När det efterlängtade fölet äntligen är här gäller det att vara uppmärksam på fölets ben och hovar. Felaktig benställning är, tillsammans med bockhov, en av de vanligaste diagnoserna i Agrias skadestatistik för föl.
Vissla fick tvillingar: ”Tacksam för foster- och fölförsäkringen”
Förra året fick ardennerstoet Vissla, trots noggrann övervakning, tvillingar hemma hos Ulf och Annika Axelson på gården utanför Falköping. En tuff tid följde för den ena fölungen. ”Hon är nog norra Europas dyraste ardennerföl”, konstaterar Ulf.
Föder upp mästerskapshästar i flock på kuperad mark
I somras kom den hittills största framgången för Marita Strauch på Stall Bergsjöholm. Då togs nämligen hennes uppfödning, SWB-valacken Bergsjöholms Valbonne, ut till det svenska laget på EM i dressyr. Här berättar hon om sin filosofi kring avel och hållbara hästar.
Agrias fölskola med Aja
Går ditt sto i väntans tider? Se Agrias fölskola med Aja Blomberg Andersson, uppfödare och stationschef på Ågårds hingsstation. I fyra avsnitt berättar hon "allt" om vad du bör tänka på inför, under och efter fölningen.
Tvillingfölen överraskade alla
När Linda Nyström kom in i boxen efter att hennes sto nyligen fölat, insåg hon snabbt att det var ännu ett föl på väg ut. Stoet Mysan chockade alla med att föda tvillingar, och även om det har varit långa månader med veckor på djursjukhus, så är det två pigga individer som nu travar runt hemma på gården.
Så avlar du hållbart: ”Stoet är A och O”
Hos Agriaombudet Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri har det pågått noggrant planerad avel i fyra generationer, och det har fötts mängder av föl som har blivit riktiga stjärnor. Men vad ska man tänka på när man planerar för hållbar avel? Här delar Tobias med sig av sina bästa tips.
Här är vanligaste diagnoserna hos islandshästföl
De flesta islandshästföl födds friska och pigga, men det händer att de har medfödda problem eller råkar ut för skador under det första levnadsåret. De tre vanligaste diagnoserna hos islandshästföl är kolik, traumatiska skador och bockhov, detta enligt skadestatistik från Agria Djurförsäkring.
Uppfödarens bästa tips till dig med ett dräktigt sto
Efter många år i hästvärlden har Agriaombudet Monica Björkdahl en svårslagen erfarenhet och ett enormt kontaktnät – livet som ridlärare, ridskolechef, tävlingsryttare och uppfödare har gett en stabil grund att stå på. Här delar Monica med sig av sina bästa tips till dig vars sto väntar föl.
Fölsäsongen är här - råd från veterinären
Våren är på ingång, och snart finns det föl med spring i benen i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför - och efter - fölningen.