– Generellt sett klarar en häst av värme bättre än vi människor. Genom att ha svettkörtlar på hela kroppen kan hästar värmereglera betydligt effektivare än exempelvis hundar som bara kan svettas genom tassarna och genom att hässja. Det betyder inte att de inte påverkas alls av värmen, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria.
Förbered ridpasset
För att förbereda hästen inför ett träningspass eller en tävling i varma temperaturer bör den få komma in från hagen eller betet en bra stund innan. Framför allt om tävlingen är på eftermiddag eller kväll bör hästen stå i ett svalt stall under dagen.
– Ditt eget träningspass kan du påverka genom att undvika att rida under de varmaste timmarna. Försök i stället att hitta en lucka tidigt på morgonen eller sent på kvällen.
Kortare och tajmade ridpass kan underlätta vid höga temperaturer. Generellt bör ryttaren tänka på att minska tiden för ridpasset om temperaturen överstiger 25 grader. Om man ska tävla mitt på dagen är ett tips att rida hästen tidigt på morgonen och sedan ge den en kortare uppvärmning innan start.
Bör man konditionsträna i hetta?
Det är kanske inte direkt lämpligt att konditionsträna i stekhet sol, men mycket beror på vad hästen är van vid och i vilken kondition den är. I många delar av världen tränas hästar i höga temperaturer, men också i hög luftfuktighet, som är en viktig faktor.
– I Sverige har vi värme under kortare perioder och hästarna är därför inte acklimatiserade på samma sätt som i länder där klimatet är varmare och fuktigare. Ju högre luftfuktighet desto lägre blir toleransnivån mot lufttemperaturen, säger Anette Graf.
Tänk på att insekter som bromsar och flugor är mer aktiva under sommardagarna och kan skapa irritation om hästen blir svettig och varm. Förbered hästen med repellerande insektssprej.
Efter ridpasset
Efter ett ridpass i hög värme gäller det att låta hästen svalka sig ordentligt i stallet eller i skuggan, men också att erbjuda vatten.
– Tänk på att en snabb dusch inte kyler ner hästen nämnvärt utan tvärtom kan bidra till att värmeregleringen inte fungerar optimalt. Det är viktigt att hitta skugga, alternativt att det finns ett svalt stall med box där den kan stå inne en stund. Behöver hästen kylas ner ordentligt, exempelvis efter ett travlopp eller en terrängritt, krävs rikligt med kallt vatten och eventuellt att kylningen upprepas i omgångar tills hästen har kommit ner i normaltemperatur, säger Anette Graf.
Även utrustning och materialens funktion kan ändras vid höga temperaturer. Ökad värmeproduktion under exempelvis benskydd gör att senor kan ha svårt att reglera värmen, vilket kan öka risken för senskador. Det finns också en ökad risk för skav och hudinfektioner under sadel, träns, benlindor och skydd. Ta därför av utrustning så fort som möjligt efter ridpasset.
Var noga med vattnet
Hästar som inte har fått i sig tillräckligt med vatten kan få sämre aptit och minskad törst. Här gäller det att fresta hästen med uppblött foder, smaksatt vatten eller varför inte erbjuda färskt gräs, som innehåller mycket vatten och är smakligt.
Låt din häst dricka så fort som möjligt efter att du ridit färdigt. En arbetande häst kan förlora mycket vätska, cirka 15 liter per timme under hårt arbete. Hästarna måste alltid ha tillgång till vatten, men frågan är hur mycket din häst dricker? En normalstor vattenhink rymmer 20 liter, ibland kan det vara idé att ha två hinkar om man inte hinner fylla på. Samma gäller i hagen där två baljor med fräscht vatten snabbt kan gå åt.
– Vissa hästar dricker sämre än andra, genom att smaksätta vatten med äppeljuice eller lägga i äppel- eller morotsbitar kan du göra vattnet mer lockande.
Svettning ger saltförlust
Eftersom hästens svett innehåller mycket salt behöver detta ersättas. Se därför till att hästen har tillgång till en saltsten i både box och hage, men det räcker inte för den arbetande hästen. Då kan den behöva extra tillskott av salt i vattnet eller i blötlagt foder.
För en hårt arbetande häst krävs en saltgiva på 50–60 gram per dag de dagar den tränas hårt, medan en dubblerad dos kan vara aktuell sommartid. Läs mer på Hästsverige.se.
Färdiga elektrolytlösningar finns att välja som fodertillskott och kan hjälpa till för snabbare återhämtning efter ansträngning eller lång transport. Vanligt fodersalt räcker dock långt eftersom det främst är natrium och klorid som förloras när hästen svettas.
Att transportera hästen i värme
Undvik att transportera hästen under de varmaste timmarna. Planera resan med luckor för paus, återhämtning och möjlighet att dricka vatten. Uppblött foder eller mash kan erbjudas för att få i hästen vätska.
Tänk också på att välja eventuella transportskydd med omsorg och fundera över om det verkligen behövs benskydd och täcke? De bidrar till att hästen får svårare att kontrollera kroppstemperaturen.
Håll koll på innetemperaturen i transporten eller hästlastbilen genom exempelvis en trådlös termometer, som kan avläsas inifrån bilen under resans gång. Temperaturen bör inte överskrida 30 grader, men var även extra uppmärksam om temperaturen stiger över 25 grader under längre tid.
Risk för uttorkning
En häst som tappat vätska kissar mindre mängd och mindre frekvent, träcken kan dessutom få torrare träckbollar. Vätskebrist kan leda till förstoppning och nedsatt prestation.
Visar hästen tecken på klinisk uttorkning? Då tappar huden sin elasticitet och slemhinnorna blir klibbiga. Testa med att greppa ett hudveck på halsen, huden ska ögonblickligen slätas ut igen. Om vecket går tillbaka långsamt, eller ännu värre stannar kvar, bör veterinär kontaktas.