Vatten och staket
Dåliga staket med slaka band eller rep kan leda till att hästarna fastnar och i värsta fall får rejäla skador av band och rep som inte går av. Se till att ha sträckta band med fungerande el, som kontrolleras dagligen. Använd gärna skarvar som släpper om en häst skulle fastna i bandet och kom ihåg att vattna vid jordspettet om det är torrt ute. Med bra staket och fungerande el håller sig de flesta hästar på rätt sida om staketet.
Stillastående vatten bör hägnas in så att hästarna inte frestas att dricka av vattnet. Algförgiftning är relativt ovanligt hos hästar, men händer ibland när hästarna har tillgång till stillastående vatten. Symptomen är försämrat allmäntillstånd och lös avföring. Kontakta veterinär om du misstänker algförgiftning.
Sol och insekter
Hästar med opigmenterade mular kan bränna sig i den starka sommarsolen. Lösningen är densamma som för oss människor – smörj med solskydd för att undvika brännskador och eksem.
Vissa raser är mer känsliga för knott, vilket gör att de kliar sönder sig och i värsta fall kan få variga sår som kliar i solen. Ett eksemtäcke som klär in hela hästen brukar vara den bästa metoden att hålla en eksemhäst symptomfri under sommaren. Ett annat alternativ är att ta in hästarna när knotten är som mest ihärdiga.
Under de varmaste sommarveckorna brukar bitande flugor som broms och hästflugor dyka upp och irritera hästarna. Vissa hästar är så irriterade av dem att de springer i timtal. Se till så att hästarna har gott om skugga under varma dagar och använd ett effektivt medel eller bromsfällor som håller de bitande insekterna på avstånd. Ett annat alternativ är att låta hästarna vara inne i stallet under de hetaste timmarna när bromsen är som mest aktiv.
Ögoninflammation och fästingar
Många hästar drabbas av rinnande ögon under sommaren. Flugor som irriterar och stark sol kan snabbt ge ögoninflammation som behöver behandlas. Om hästen kisar eller har en trögflytande vätska från ögat bör veterinär kontaktas för att sätta in behandling. Ibland räcker det med receptfria ögondroppar, men ibland behövs annan behandling. Använd gärna en flugluva eller liknande för att undvika att ögonen blir irriterade.
Fästingar kan överföra anaplasma till häst. Symptomen är hög feber, tjocka ben, vinglig gång och stor allmänpåverkan. Kontakta veterinär om hästen uppvisar sådana symptom. De flesta hästar tillfrisknar snabbt när de kommer under behandling. Ta för vana att söka igenom hästen noga och ta bort fästingar omgående. Ju längre fästingen sitter på hästen, desto större risk att den överför eventuell smitta.
Rensa hagen från giftiga växter
Hästar väljer normalt bort giftiga växter, men på ett magert bete kan de frestas att äta till exempel stånds och gröna ekollon som kan orsaka förgiftning och njurskador. Rensa bort stånds regelbundet och bränn växten. Hägna in ekar och ta en extra titt på klöverns färg – om blommorna är både vita och rosa kan det vara alsikeklöver, som ger upphov till allergiska reaktioner så som blåsor, svullna ben och påverkan på levern. Symptomen är att hästarna blir allmänpåverkade och hängiga. Behandlingen sker med dropp på klinik.
Idegran växer inte vilt i Sverige, men är en populär trädgårdsväxt som är mycket giftig och tyvärr smaklig för hästarna. Hästar som äter idegran riskerar att bli allvarligt sjuka och dö av förgiftningen. Kontakta veterinär omgående om du misstänker att hästen ätit idegran.