Så här tar du träckprov på häst:
Se SVA:s film om hur du tar träckprov
- Ta två till tre träckbollar från boxen och förpacka i dubbla plastpåsar, märk påsen med hästens namn. Pressa ut luften ur påsen med träck innan den försluts. Lägg något absorberande mellan påsarna om träcken är lös.
- Om flera hästar som har varit på samma bete provtas packas deras prover individuellt i påsar.
- Lägg proverna i en provpåse (vadderat kuvert) eller i ett paket tillsammans med en remiss.
- Proven bör helst skickas samma dag, anlita ett ackrediterat laboratorium. (Träckprov kan vid behov förvaras i kylskåp över ett veckoslut innan de skickas in.)
När ska man ta träckprov?
Skaffa dig en uppfattning om parasitförekomsten i flocken genom att ta träckprov, låt provet analyseras för äggförekomst och odla för stor blodmask på våren i april-maj innan hästarna släpps på bete. Rådgör med veterinär kring hur och när hästarna bör avmaskas för att förhindra att smitta byggs upp i gräshagarna. Har man gjort detta på våren räcker det att göra en uppföljande äggräkning i september-oktober.
När ska jag avmaska hästen?
En generell rekommendation är att du bör avmaska hästen om den utsöndrar mer än 200 EPG (ägg per gram), alternativt har stor blodmask eller bandmask vid genomfört träckprov. Detta för att förhindra att smitta byggs upp i gräshagarna.
Behöver du avmaskningsmedel till din häst?
Boka tid för receptförskrivning av avmaskningsmedel i Agria-appen, om träckprovet visar att behov av avmaskning finns.
Symtom på parasitangrepp
- Återkommande kolikanfall.
- Hästen är tunn över revbenen men har stor, utspänd buk.
- Raggig, glanslös hårrem.
- Diarré och hämmad tillväxt hos föl.
Stor blodmask gör mest skada
Stor blodmask är parasiten som kan orsaka stora skador på tarmens blodkärl och leda till kolikanfall även vid låg förekomst. Bandmask och den lilla blodmasken kan också associeras med kolik. En vuxen, frisk häst lider sällan av sin parasitbörda. Däremot har föl och unghästar generellt sett ett högre smittryck, framför allt löper de risk att få problem med spolmask. Dessa åldersgrupper behöver man därför avmaska enligt rekommenderat avmaskningsprotokoll för att de ska växa normalt och inte bli sjuka.
Under vintern är aktiviteten hos tarmparasiterna låg och ägg som kommer ut med träck utvecklas inte till larver, därför finns det oftast ingen anledning att ta träckprov på den vuxna till synes friska hästen under den perioden.
Vanliga inälvsparasiter hos häst
Hästar har alltid tarmparasiter, men en mindre mängd stör normalt sett inte djurens hälsa. Hästen förvärvar med tiden en viss immunitet mot parasiterna och deras skadeverkningar. Därför kan föl och unghästar få allvarligare skador än vuxna djur. Även gamla hästar eller individer med nedsatt immunförsvar kan vara känsligare. Vissa tarmparasiter är mer patogena och orsakar större skada än andra.
Vanligaste inälvsparasiterna hos häst
Provta alla hästar i en flock för att få en helhetsbild
Genom att provta alla hästar i en flock får man en bra helhetsbild av besättningen. Dessutom får du en god uppfattning om hur betesrutinerna fungerar. För att hålla smittrycket på en låg nivå är det viktigt med bra och genomtänkt hagskötsel, samt strikta rutiner för nya hästar. Att mocka beteshagen 2 gånger per vecka har visat sig vara ett mycket effektivt sätt att hålla nere parasittrycket.
15 % på kollamasken
Nu får du som Agriakund 15 procents rabatt på kollamaskens provtagningskit – som ger koll på djurens parasitstatus. Finns för häst, smådjur, får/get, nötkreatur och kameldjur. Använd rabattkoden du hittar under Erbjudanden på Mitt Agria.
Tips för att minska parasittrycket
- Skilj på vinter- och sommarhagar.
- Se till att ha stora hagar för att undvika att hästen äter nära träckhögarna.
- Avmaska alltid nya hästar i samband med ankomst till nytt stall eller till nytt bete.
- Mocka hagarna, det håller nere smittrycket.
- Ta träckprov, inklusive analys för stor blodmask, på våren.
- Bokför provtagningsdatum, resultat, datum för avmaskningar och vilket medel som använts för varje individ, för att bilda dig en uppfattning om läget. För dagbok över hästarna så att du vet smittläget och vem som avmaskades när.
- Fodra grovfoder ur tråg i stället för att lägga maten direkt på marken utomhus.
- Låt beteshagarna vila något år från hästar. Du kan exempelvis så någon gröda, skörda och sedan så betesvall på nytt.
- Växelbeta med annat djurslag, till exempel får eller nöt.
- Ta en grovfoderskörd på marken innan du släpper ut hästarna där.