Stallvett

I stallet finns det många situationer och ställen att göra sig illa på, vilket inte är så konstigt när vi placerar stora och starka djur i relativt små utrymmen inomhus. Det är viktigt att se sig om i stallet med hästens ögon för att kunna upptäcka vad den kan skada sig på.

  • Alla redskap ska vändas inåt väggen så att spetsarna på till exempel en grep inte kan skada en häst som går förbi eller kommit lös i stallet. I största möjliga utsträckning ska redskapen förvaras i ett stängt utrymme, dit hästarna inte kan komma. Skottkärror bör inte alls förvaras i stallet.
  • När du går genom en dörr med en häst måste den vara helt öppen och får inte slå eller blåsa igen när hästen passerar. Förutom att det gör ont att få dörren på sig är det sannolikt att hästen blir rädd och springer på dig eller att du tappar den. Har du dubbeldörrar är det bättre att öppna båda om det är trångt, än att chansa på att hästen kommer igenom.
  • Var även vaksam på dörrhandtag. Om hästen fastnar i dem med sadel, stigläder eller täcken får den lätt panik och kan i värsta fall dra med sig hela dörren. Detsamma gäller boxdörrar med sprint – de bör kompletteras med en kloss så hästen kan passera utan att riva sig eller fastna i täcke.
  • Boxdörrar som öppnas utåt på gångjärn ska alltid stängas, även om det inte är någon häst i boxen. Om en häst i gången går emot dörren med bakdelen (t.ex. när man flyttar den åt sidan) kan den lätt studsa upp och skrämma hästen.
  • Bind aldrig hästen i ett föremål som inte är fast – t.ex. en dörr, ett staket eller en grind. Det finns allt för många exempel på hästar som backat, ryckt till och i panik skenat iväg med en hel dörr eller ett staket efter sig.
  • När du har hästen i gången ska den sättas fast i kedjor på båda sidor. Hästar som är ovana att stå uppbundna, eller har varit med om en olycka, kan få panik om de går bakåt och upptäcker att kedjorna stramar. Därför ska alla uppbindningsanordningar ha panikhake. Ett tips för att vänja hästen är att på ett eller annat sätt få uppbindningen att inte vara så stum, utan lite elastisk trots ett starkt motstånd. En del kedjor kan till exempel förlängas med starka gummiband längst ut. Det får dock absolut inte finnas någon risk att de kan gå av!
  • Lämna aldrig grimmor hängande i uppbindningskedjor. Det är lätt hänt att en häst (eller människa) trampar in i grimman och fastnar.
  • Ha inte hästen lös i stallgången. Även om den normalt står stilla kan det hända att den blir lockad av en öppen dörr och kommer lös. Stallgolv är många gånger hala och är inte bra att springa på för en lös och upphetsad häst.
  • Om du ska gå förbi en häst i gången med en annan häst måste du vara säker på att de känner varandra och inte sparkar. I annat fall in måste hästen i gången flyttas in i en box.
  • Ha så få lösa föremål som möjligt i stallgången – hinkar, rykthinkar, sadlar, träns m.m. Det är väldigt lätt att en häst trampar i eller på dem och blir rädd eller fastnar.
  • Förvarna hästen om att du är på väg in i boxen genom att prata med den. Väl inne i boxen måste du se till att alltid ha en flyktväg. Hästen får aldrig kunna stänga in dig i ett hörn. Utför så få obehagliga moment som möjligt i boxen (t.ex. behandlingar) – det är hästens hem och ska förknippas med något trevligt och avslappnande.
  • När du tar av täcken ska alla gjordar och benremmar spännas upp först. Därefter öppnar du spännet vid bringan och tar av täcket. Det samma gäller när du tar på täcket – stäng spännet vid bringan först och sedan övriga remmar och gjordar. Om hästen kommer lös innan du är färdig kan den inte trassla in sig i stängda remmar, även om den kanske kommer att snava på täcket.

Leda hästen

  • När du leder hästen ska du aldrig vira grimskaftet runt fingrar, hand eller handled. Hästen kan när som helst rycka till och springa iväg och då dras grimskaftet åt och du sitter fast. Lägg heller aldrig grimskaftet över axlarna. En nog så snäll häst kan bli rädd och sno runt dig så att du får grimskaftet om halsen. Det har förekommit att människor blivit strypta på det sättet! Tänk också på att undvika grimskaft i nylon, så att du inte får brännskador.
  • När hästen ska släppas i en hage ska du alltid gå in i hagen och vända – inte släppa hästen i grindöppningen och låta den rusa iväg. Risken är stor att den gör ett glädjesprång och av misstag sparkar dig.
  • Tänk på att många hästar är rädda för elen och kan vara lite ängsliga när de ska gå genom grindöppningen. Ha en medhjälpare som kan fösa undan andra hästar och öppna och stänga grinden.
  • Om du ska leda flera hästar måste de vara mycket lydiga, känna varandra väl och vara nära i rang. Gå i höjd med bogarna och se till att hästarna går jämsides så att inte den ena hästen kommer lite efter och på så vis kan bli sparkad. Håll god ordning på grimskaften så de inte trasslar in sig i varandra.
  • När du ska vända en häst är det viktigt att göra det på rätt sätt så att hästen inte trampar dig på hälarna eller springer över dig. Vänd den alltid från dig. Om du befinner dig på hästens vänstra sida ska du vända den åt höger, så att du är på dess utsida.

Lastning och transport av häst

När det handlar om lastning finns det naturligtvis mycket man måste tänka på. Några grundregler är:

  • Bind aldrig fast en häst i transporten innan bom och lucka är stängda. Om hästen börjar backa finns det stor risk att den råkar i panik och kastar sig ut. Det samma gäller när hästen ska lastas ur. Den måste alltid vara lös innan man fäller ner bom och lucka.
  • Placera hönätet så att hästen inte fastnar i det med hovarna om den står och skrapar. Om den blir rädd inne i transporten finns det stor risk att för olyckor.
  • Bommen måste vara väl avpassad i höjd så att hästen inte kan få över ett framben eller komma under med huvudet.
  • Stå aldrig rakt bakom luckan när du öppnar och fäller ner den. Om hästen kastar sig ut kan du få både lucka och häst över dig. Stå alltid på sidan! Om du transporterar en häst utan bom bakom är det extra viktigt hur du gör.