Henrik von Eckermanns internationella hoppkarriär tog fart när han jobbade som beridare i ett stall med hundratals hästar. När han sedan tog ytterligare ett kliv upp i absoluta världstoppen, och dessutom blev sin egen, gjorde Henrik ett aktivt val – i hans stall finns numera bara åtta hästar som alla har kommit en bra bit upp i klasserna. Hästar som Henrik von Eckermann spenderar större delen av sin vakna tid med.
– Jag är lite av ett kontrollfreak, jag vill ha koll på allting och vill inte släppa någonting. Om jag känner att det är något som inte funkar med en häst vill jag kunna ta mig den tiden i lugn och ro, utan att känna någon stress att jag har tio andra hästar som står och väntar.
Har alltid varit noggrann
Noggrannheten är något han alltid har haft med sig.
– Jag har alltid velat göra allt till 110 procent, om det så var att städa mitt rum hemma. Så det är väl sådan jag är som person, konstaterar han.
All den tid som spenderas i stallet och i sadeln gör också att Henrik tidigt uppfattar minsta lilla förändring i hästarnas beteende, mående och fysik.
– Jag är väldigt känslig för oliksidighet i hästarna. Det är något som jag inte gillar, för jag är av den tron att har hästen en oliksidighet så är det någonting som stör den. Då finns risk för att det skapar en överbelastning någonstans, och de flesta skador som uppstår hos hopphästar kommer från just överbelastning.
– Jag vill känna hur hästen travar och galopperar i båda varven, att den är liksidig – jag vet precis hur de ska kännas men jag vill också se hur hästarna skrittar, travar och galopperar på lina, så jag longerar dem en gång i veckan. Man får mycket information när man ser hästen från sidan.
Bygger upp en "databas"
Förutom ojämnheter så tittar Henrik efter detaljer som förändras från vecka till vecka under longeringen.
– Det är därför jag gör det så ofta, det blir som en databas med information om exakt hur hästen rör sig – vad är normalt och vad avviker. En häst kanske trycker sig lite inåt i ena varvet, jämfört med det andra varvet. En annan häst är lite piggare eller tröttare ena veckan, då kan jag fundera på varför den är det.
– Listan är väldigt lång på saker man kan se. Jag vill se hur hästen beter sig, jämfört med den känslan jag får när jag rider. Allt för att samla så mycket information som möjligt, för att på så sätt kunna förutspå saker som kan vara på väg eller saker som har blivit bättre.
Så vad gör världsettan när han tycker att en häst beter sig lite annorlunda?
– Det första jag hämtar är nog visitertången och känner på hovarna, säger han och fortsätter:
– Jag har min veterinär som jag har jobbat tillsammans med under många år, som jag har väldigt stort förtroende för. Jag har ju varit med ett tag nu så jag har fått ganska mycket erfarenhet av att försöka komma fram till vad som stör hästen. Jag filmar alltid min häst, både på hårt och mjukt underlag eftersom det direkt kan indikera vilken typ av problem man har, och skickar klippet till min veterinär.
Lyhörd för hästens signaler
Henrik von Eckermann nämner vikten av att kunna diskutera hur hästen känns med någon man litar på.
– Jag tror att det är väldigt viktigt att man har en veterinär man kan bolla saker med, detaljer som man som ryttare känner i ridningen – vi vill ju hjälpa hästarna innan en eventuell skada uppkommer. Där tror jag att den här lyhördheten är så oerhört viktig, att hela tiden lyssna på hästen, säger han och fortsätter:
– Jag skulle aldrig kunna rida runt och prata i telefon eller lyssna på musik med hörlurar när jag rider, då skulle jag totalt tappa kontakten med min häst. Det handlar inte heller om att man måste sitta och rida hästen sju dagar i veckan, utan mer om att titta på hästen varje dag, känna på den och se hästens beteende.
Att vara lyhörd för sin häst har också med säkerhet att göra, att man känner sin häst på bästa möjliga sätt.
– ”Där borta kommer en traktor och min häst tycker inte om traktorer.” Det är så viktigt att alltid ligga ett steg före, konstaterar Henrik.
Utöver veterinären har hovslagaren en stor roll i Henrik von Eckermanns team.
– Hovslagaren är en väldigt viktig person. Trots att de har två olika jobb är det ett måste att min hovslagare och min veterinär kan samarbeta med varandra. Du kommer aldrig att få en helt frisk häst utan bra hovar.
Världsmästarens tips
- Titta på din häst. Ridpasset är bara en liten del av den tid du spenderar med hästen – genom att observera hästens beteende i stallgången, boxen och hagen kan du lära dig mycket.
- Stressa inte. Försök att fokusera på hästen när du är i stallet.
- Lär känna din häst. Ju bättre du känner hästen, desto lättare kan du upptäcka när något är fel.
- Ta hjälp. Skaffa en veterinär, hovslagare och andra som du litar på och bilda ditt eget ”team”.