CEM orsakas av bakterien Taylorella equigentitalis och har förekommit i Europa sedan 1977, men har påvisats hos häst över hela världen. Sjukdomen var i princip utrotad mellan åren 1984-1994 då det fanns ett mer omfattande kontrollprogram. Provtagningskrav för seminhingstar finns reglerat av Jordbruksverket. 

Flera utbrott av sjukdomen har konstaterats i Danmark och Tyskland, men enbart ett fåtal i Sverige och då främst hos raserna islandshäst och fjordhäst. Sedan året 2020 har fallen ökat markant i Danmark vilket lett till ökad smittrisk i Sverige.

CEM är en anmälningspliktig sjukdom och där smittspårning är nödvändig så även de hästar som varit i kontakt med den infekterade hästen, exempelvis vistats i samma hage eller som har undersökts på seminstationen samma dag, bör provtas

Hur smittar CEM?

CEM kan smitta via direkt eller indirekt kontakt och är mycket smittsam.

Direkt:

  • Vid betäckning
  • Via kroppskontakt med infekterade hästar

Indirekt:

  • Insemination med infekterad sperma
  • Förorenad utrustning som instrument och redskap
  • Bristande hygien vid undersökning av könsorganen på ston och hingstar
  • Smittad stallinredning

Symtom på smittsam livmoderinflammation

Smittade ston kan utveckla en akut livmoderinflammation (endometrit). Symtomen uppkommer vanligen mellan 2-10 dagar efter infektionstillfället.

  • Hos ston kan man se flytningar från slidan. Flytningarna kan variera från kraftiga till näst intill obefintliga.
  • Infekterade ston har ofta förkortade brunstintervall.
  • CEM ger sämre dräktighetsresultat

Infekterade hingstar och valacker är symptomfria, men kan bära smittan kroniskt under lång tid.

Läs mer om andra anledningar till att stoet inte blir dräktig via länken nedan:

Maxa stoets chanser att bli dräktig

Hur ställs diagnosen CEM?

Smittsam livmoderinflammation kan inte konstateras av enbart klinisk undersökning. För att säkert ställa diagnosen krävs att veterinären tar ett bakterieprov som skickas för CEM-analys på SVA. Provet behöver specificeras att det ska testas för CEM då ett vanligt bakterieprov inte ger utslag för CEM-bakterien. Det finns tydliga regler för hur provet ska tas, förvaras  och transporteras till labbet

Hur går provtagningen till?

Provet utförs av veterinär och färdiga provtagningskit för hingst eller sto finns att beställas från SVA. Om provet konstateras positivt behöver hästen behandlas för att sedan kontrolleras genom provtagning på nytt. CEM är en anmälningspliktig sjukdom och smittspårning samt kontakthästar bör provtas.

Provtagning efter behandling

Hingstar:

  • Provtagning tidigast två veckor efter behandling
  • Fem provtagningsomgångar med minst tre dagars mellanrum

Ston:

  • Provtagning tidigast två veckor efter behandling
  • Tre provtagningsomgångar med minst tre dagars mellanrum

Alla prover behöver vara negativa för att hingsten eller stoet ska kunna friskförklaras och åter användas i avel. Hästen ska även hållas isolerad från andra hästar tills friskförklaring givits.

Hur behandlas CEM?

Följ alltid din veterinärs rekommendationer i första hand!

Behandlingsplanen består av mekanisk rengöring och desinfektion av könsorgan samt lokal eller allmänbehandling med antibiotika. Även stall och utrustning ska rengöras noggrannt.

Hingstar:

  1. Tvätta könsorganet noggrant med mild tvållösning, följt av klorhexidinlösning som sedan sköljs av, i fem dagar.
  2. Lokal antibiotikabehandling, som smörjs på penis och yttre könsdelar i fem dagar.

Ston:

  1. Tvätta könsorganet noggrant med en mild tvållösning, följt av klorhexidinlösning som sedan sköljs av, i fem dagar.
  2. Lokal antibiotikabehandling runt klitorisområdet i fem dagar.
  3. Allmän antibiotikabehandling (utifrån resistenstest) i fem dagar.
  4. Ston som har flytningar ska också behandlas intrauterint med fördel under brunst. Detta innebär att livmodern sköljs och behandlas med läkemedel.

Infekterade hästar ska hållas kontaktisolerade under behandlingstiden och tills samtliga efterföljande provtagningar är negativa för CEM.

Hur kan CEM förebyggas?

Vaccin saknas i dagsläget. Rekommendationen är att hålla en god hygien och en hög desinfektionsgrad vid hantering av ston, hingstar och inte minst instrument och verktyg som används vid undersökningar. Rengör stallar noga. Överväg att provta importerade hästar som tänkt användas i avel. Provta även ston med förkortade brunstintervall eller flytningar. Om ston har flytningar tas vanligen ett bakterieprov, men måste testas specifikt för CEM.

Se www.sva.se för vidare instruktioner om profylax, stallrengöring och desinfektion.

Hur ser prognosen ut?

Om hästar går obehandlade kan de vara smittsamma mycket länge. Hästar som har smittats av bakterien blir bara delvis immuna av behandling och kan återinfekteras. Rekommendationen är att testa så många individer som möjligt, både ston och hingstar för att få en bättre överblick av smittans utbredning.

Sjukdomen är anmälningspliktig och föremål för särskilda föreskrifter utfärdade av Jordbruksverket.