Hästar kan drabbas av pälsätande löss (Bovicola equi) och blodsugande löss (Haematopinus asini) men i Sverige är de pälsätande lössen betydligt mer förekommande.
Symtom på att hästen drabbats av pälsätande löss
- Hästen börjar tappa päls.
- Får hårlösa partier på kroppen.
- Hästen kan klia sig men vissa hästar är symtomlösa och upplever inte att det kliar.
Var på hästen brukar lössen finnas?
Lössen kan finnas över hela kroppen men finns ofta på hals, bog och i botten av mankammen. Lössen finns oftast i pannlugg, man, svansroten och på ryggen. Det är framför allt under höst och vinter som hästar drabbas av löss.
Vilka hästar drabbas av pälsätande löss?
Hästar med längre päls, unga, gamla eller hästar med nedsatt allmäntillstånd drabbas oftare. Men hästar i alla åldrar kan drabbas.
Hur ser pälsätande löss ut?
Pälsätanden löss är rödbruna, ett par millimeter långa och syns med blotta ögat. Precis som namnet anger suger den inte blod utan äter av hårremmen, så att hästen ser ruggig och ”maläten” ut. Blodsugande löss är gulbruna och något större, cirka 3 millimeter långa.
Så behandlas en häst med löss
Behandlingen sker genom att applicera ett lusdödande medel (schampo, sprej eller pour-on), men rådgör med din veterinär innan du påbörjar behandlingen. Upprepa behandlingen minst en gång med två veckors mellanrum. Hästar med lång päls kan behöva klippas innan behandling och det är i första hand de ställen som är drabbade som behöver klippas.
Sanera och rengör för att undvika återinfektion
Stallplats, utrustning såsom täcken, borstar, schabrak och alla andra föremål som varit i kontakt med hästen måste rengöras noggrant för att undvika återinfektion.
Hur smittar löss mellan hästar?
Pälsätande löss (Bovicola equi) smittar främst med direktkontakt mellan drabbade hästar och utrustning. Pälsätarna smittar inte människor men människor kan föra dem med sig, genom exempelvis håret. Det är därför bra att vara noga med att tvätta händerna och byta kläder. Men även att använda mössa, scarf eller liknande för att förhindra att de förs vidare genom håret och smittar fler hästar.
När behöver jag kontakta veterinär?
Om de hårlösa fläckarna inte skulle vara orsakade av löss och bero på något annat är det viktigt att en veterinär får undersöka hästen och utreda vad de beror på.
Undvik att sprida smitta
Hästar kan drabbas av olika smittsamma sjukdomar - då gäller det att agera snabbt för att minska spridning av smittan.
Skydda stallet mot smittspridning