Shivering hos häst – vad är det?
Shivering är en kronisk sjukdom med karaktäristiska symtom som i början kan vara lätt för en hästägare att missa. Symtomen börjar ofta smygande hos den unga hästen, vid cirka fyra till sju års ålder, och ökar därefter ofta i grad eller blir mer uppenbara efter till exempel en skada eller hälta. Orsaken är ännu inte helt känd, men det finns en del tips på hur man kan göra livet lättare för hästar med shivering.
Symtom
Hästar med shivering lider oftast av spontant uppkomna muskelryckningar, som särskilt märks i bakdelen i vissa situationer – till exempel när hästen backar/ryggar eller när man lyfter hoven.
Även om det är vanligast med symtom från bakbenen kan ryckningarna också förekomma i framdelen och i huvudet. Sjukdomen drabbar främst stora hästar med en mankhöjd på minst 173 centimeter, och är vanligare hos tunga raser.
- Bakdelen: Okontrollerade ryckningar när hästen kliver bakåt, vid lyft av hoven, krampaktig spänning och uppdragning av ett ben, sned svanshållning eller snabba svansrörelser.
- Framdelen: Krampliknande sträckning av benet vid lyft framåt, ryckningar i armbågsmuskulaturen.
- Huvud: Okontrollerade muskelryckningar i ansikte, öron, läppar och ögonlock.
Orsaker till shivering
Shivering har varit känt sedan 1800-talet, men orsaken är fortfarande inte helt känd. Det finns olika teorier och studier som säger att hormonella störningar och/eller muskulära, neurologiska och neuromuskulära problem kan vara orsaken till shivering.
En genetisk benägenhet, trauman samt psykisk och fysisk stress finns också bland tänkbara orsaker. Studier har visat att en bristfällig signalöverföring från centrala nervsystemet till muskelcellerna kan vara orsak till muskelryckningarna. En annan studie fann att nedbrytning av nervceller i lillhjärnan är orsaken till den ofullständiga signalöverföringen.
Behandling av shivering
Om en häst lider av okontrollerade muskelryckningar är det viktigt att veterinären först undersöker hästen för att utesluta andra sjukdomar – som till exempel kissing spines, tuppspatt, knäskador eller muskelsjukdomar med liknande symtom.
Det finns inget botemedel mot shivering, men med olika behandlingsmetoder kan man lindra förekomsten av ryckningar och kramper.
Rörelse kan minska symtomen
Hästar med shivering bör inte stå still under långa perioder, utan ska ha möjlighet till mycket rörelse. Stillastående främjar muskelkramper och spänningar i kroppen. De behöver mycket utrymme för att kunna lägga sig ner och vända sig på ett avslappnat sätt, många hästar med shivering trivs bättre på lösdrift eller i en större box. Det är även viktigt att försöka ha en lugn miljö så att hästen inte hamnar i stressiga situationer.
Prata med din hovslagare
Hästar med shivering har svårt att stå länge på tre ben. Inför ett hovslagarbesök kan det vara bra att rida eller leda hästen, så att musklerna blir avslappnade och uppvärmda. Det är viktigt att informera hovslagaren om att hästen lider av shivering så att hen kan anpassa sig efter din häst.
Anpassa träningen efter hästen
Hästar som lider av shivering kan, beroende på sjukdomens omfattning, ridas utan problem och även tränas och tävlas. Regelbunden och anpassad träning är viktig för att bibehålla och bygga upp musklerna – intensiteten i muskelryckningarna kan minskas om hästen har stark muskulatur.
Hur hårt hästen kan tränas beror på hur påverkad den är av sin shivering. Symtomen kan också förvärras om hästen har andra problem, som till exempel en bakbenshälta.