Islandshästen är generellt en frisk och stark ras, som är byggd för att bära mycket vikt.

– På Island har de ju genom århundranden, kanske årtusenden, varit tvungna att vara friska och starka. De hästar som inte var det, de klarade sig inte i det vilda. När man sedan ska anpassa den här hästen till ett liv där den kanske har fri tillgång till foder och helt annorlunda förutsättningar, med väldigt lite rörelse jämfört med när de strövar fritt på Island, så blir det svårt. Islandshästar är oerhört lättfödda, säger Anne Fornstedt.

Hon är Agriaombudet som även är internationell domare, tränare, ridlärare och tidigare landslagsryttare på islandshäst. Hon menar att det finns en okunskap om vad som är en islandshäst i bra hull.

– Många tror att hästen är kraftig och rejäl när den egentligen är fet. De säger att den är viktbärande, men i själva verket är det snarare tvärtom för hästen går och bär på en stor del fett och är alldeles för tung.

”Hästen hamnar i kläm”

Islandshästar lockar många med sitt trevliga lynne, på gott och ont. Många ryttare som skaffar en islandshäst har kanske inte så stor erfarenhet.

– Om man är oerfaren så skulle man aldrig komma på idén att köpa sig en stor och känslig halvblodshäst. Men en snäll islandshäst kan man köpa även om man inte har så mycket kunskap. Då hamnar hästen i kläm – man vet inte alltid hur man ska fodra den, rida den och sköta den. Många kanske inte heller tar hjälp som man skulle önska.

Det tror Anne är en av anledningarna till att många islandshästar idag är överviktiga.

– Islandshästar behöver oftast inte så mycket mat som man kanske tror. Man tänker att det bara är att ställa ut en bal i hagen och så får hästarna sköta sig själva under dagen. Men då står de bara där och äter, och när det blir maj och gräset börjar komma så är hästarna redan feta. Inte konstigt att de drabbas av fång då.

Fång är vanligaste diagnosen

Fång (läs mer om sjukdomen här) toppar idag listan över de vanligaste diagnoserna bland islandshästar hos Agrias liv- och användbarhetskunder. Detta till skillnad från när det gäller hela beståndet med samtliga raser, då kommer fång betydligt längre ner på listan.

– Jag tycker det är förfärligt att fång är så vanligt hos islandshästar och tror att majoriteten av fallen hade kunnat förhindras om hästarna inte var överviktiga. Personligen ser jag det som ett stort problem, att hästarna får för mycket mat och rör på sig för lite, det är faktiskt något man kan göra någonting åt. Jag kan tycka att det är lika mycket vanvård att övergöda en häst som att svälta den, säger Anne Fornstedt.

Behöver "bukfylla"

Hästarna behöver ha något att sysselsätta sig med när de inte kan äta hö hela dagarna. Att komplettera med halm eller trädgrenar så att hästen har något att göra kan vara en idé. Har du en lättfödd häst är tipset att leta upp ett magert hö – kraftigt hö passar bättre för unghästar och dräktiga ston.

Hos Anne Fornstedt, som även driver ridskola med islandshästar, står en del av verksamhetens hästar på fri tillgång.

– Men då ger vi dem ett sent skördat hö och de går ju även mycket som ridskolehästar. Jag kan nästan tycka att det är bra om hästarna inte har något extra hull nu fram i april, för då kan de faktiskt gå på bete under sommaren. Dock inte det fetaste betet.

Viktigt att kunna ta hjälp

Som i allt hästägande handlar det om kunskap, har man inte kunskapen själv behöver man ta hjälp.

– Islandshästen har blivit så himla poppis och jag förstår det, det är en trevlig häst som passar många. Men att de är så lättskötta och snälla blir också till deras nackdel ibland, många som köper en sådan häst har för lite kunskap. Det är ett stort ansvar att äga en egen häst, avslutar Anne Fornstedt.

Fakta om sjukdomen fång