Risken för smitta är speciellt stor vintertid, när hästarna har tät vinterpäls och tvättas relativt sällan. Hästar kan under lång tid vara smittobärare utan att ringorm bryter ut på dem själva.
Vad är ringorm?
Ringorm är en hudsjukdom som orsakas av en sorts mögelsvampar; dermatofyter. Vanligast förekommande dematofyten som orsakar ringorm hos häst är Trichophyton och Microsporum.
Symtom på ringorm hos häst
Symtomen på ringorm kan se olika ut beroende på vilket stadie som sjukdomen upptäcks i. Mindre svullnad i huden och krustor som bildas brukar vara de första symtomen. När krustorna sedan trillar av blir symtomen synligare med hårlösa och torra runda partier av varierande storlek. Ibland förekommer även förtjockad hud.
Drabbade områden är vanligtvis huvud, hals och bål. Men områdena som drabbas kan variera beroende på vilka kroppsdelar som kommit i direktkontakt med smittade hästar eller med smitta från lånad utrustning.
Häst som drabbats av ringorm. Foto: Carin Wrange
Behandling av häst med ringorm
Ringorm läker ofta ut av sig själv även utan behandling. Men veterinär kan skriva ut svampdödande medel för att påskynda läkningen och för att minska smittorisken av ringorm.
Hästar som genomgått infektion blir ofta immuna livet ut om det inte kommer en typ av ringorm (stam) som ligger långt ifrån tidigare infektion. Det är därför unga hästar, men också äldre eller hästar med nedsatt immunförsvar, lättare får ringormsinfektioner.
Sanering och rengöring
Parallellt med behandling mot ringorm är det minst lika viktigt att även stallet och all utrustning rengörs. På grund av den stora smittrisken är det viktigt att vara noggrann och göra rent allt från stallinredning till borstar.
Isolering av stallet
Finns det minsta misstanke om att en eller flera hästar har smittats eller konstaterats med ringorm ska de isoleras direkt för att undvika smittspridning.
Läs SVA:s rekommendationer gällande ringorm
Hur smittar ringorm mellan hästar?
Ringorm är en av de mest smittsamma hudsjukdomarna hos häst. Ringorm smittar direkt mellan hästar men även indirekt via utrustning, inredning kläder, miljö och ryttare. Sjukdomen är så smittsam eftersom svampsporerna som bildas i samband med infektionen kan överleva på utrustning eller i stallets miljö månader till år och infektera fler hästar långt senare. Ringorm kan även infektera andra djurslag och människa.
Källa:
SVA – Statens veterinärmedicinska anstalt.