Tips för att undvika regnskållor

  • Under perioder med ihållande regn är det viktigt att hästen får torka ordentligt.
  • Byt eller ta av täcket inomhus och låt hästen torka innan ett nytt täcke läggs på. Att stänga in fukt är inte bra, täcken som är fuktiga på insidan kan förvärra problemet.
  • Håll ströbäddar rena och torra.
  • Låt varje häst ha sina egna ryktsaker. 

Streptotrikos, eller till vardags regnskållor, orsakas av bakterien Dermatophilus congolensis som trivs i fuktig miljö. Andra bakterier kan också orsaka hudinfektioner – gemensamt är att risken för bakteriell hudinfektion ökar om hästens hud är fuktig, till exempel efter att ha gått ute länge i regn utan täcke eller om hästen har fått in fukt under täcket eller benskydden. Då kan mikroskador uppstå i huden där bakterier kan växa till sig.

Symtom

När en häst drabbas av regnskållor uppstår sårskorpor (kallas också krustor) på kroppen – vanligtvis på övre delen av kroppen, men även på skenben och i karleder. Det kan vara svårt att upptäcka regnskållorna på avstånd, men om man stryker handen över hästens päls kan de kännas. En del hästar får skållor som gör ont när man rör dem.

Det börjar oftast med fasta upphöjningar i huden, som sedan utvecklas till ytliga varblåsor som till slut spricker. Då bildas det hårlösa kratrar i huden.

Även om det är ovanligt så kan vissa hästar med omfattande och kraftiga hudförändringar vara allmänpåverkade och visa minskad foderlust, viktminskning och förstorade lymfknutor.

Ringorm, en mer smittsam sjukdom och zoonos (som kan smitta till människa), kan ge liknande symtom som regnskållor. Det är därför bra att kontakta veterinär för att fastställa diagnosen.

Läs mer om symtom på ringorm hos häst

Så smittar det

Bakterien sprids när krustorna blöts upp och så kallade zoosporer frigörs. Dessa kan överföras till andra hästar via direktkontakt, men även indirekt med fuktdroppar i luften eller via ryktborstar, klippmaskin eller annan utrustning. Undvik därför att dela utrusning mellan hästar. Handhygienen är extra viktig när man hanterar smittade hästar.

Behandling

Obehandlade, lindriga fall av regnskållor läker av sig självt på två till tre månader. Det viktigaste är att hålla huden så torr som möjligt. Om krustorna sitter på benen är det viktigt att hålla eventuella benskydd eller lindor rena och torra – sätt aldrig på fuktiga benskydd eller schabrak. Det är bra att se till att ströbädden i boxen hålls torr och ren.

Det kan vara bra att tvätta det drabbade hudområdet försiktigt med mild desinfekterande lösning som får ligga kvar på huden i minst 15 minuter. Därefter kan man försiktigt pilla bort de sårskorpor som sitter löst – men inte riva loss dem då det kan orsaka ökad inflammatorisk reaktion. Om det finns många och hårda krustor kan det vara bra med en mjukgörande behandling med salicylsyrevaselin innan tvätten. Tvätten upprepas varje eller varannan dag tills infektionen läkt.

Efter tvätten behöver pälsen torka ordentligt. Är hästen mycket långhårig kan den behöva klippas eller delvis klippas på de partier som är infekterade.

Tänk på att använda handdesinfektion före och efter du tvättat hästens sårskorpor, för att undvika smittspridning. I sällsynta fall har infektion hos människa rapporterats, men detta kan lätt förebyggas genom god handhygien.

Källa: SVA