Det kan finnas flera olika faktorer till varför hästar får magsår, men det är ganska vanligt förekommande idag. Ett grundproblem är att hästarnas mag- och tarmsystem är uppbyggt för att äta under många av dygnets timmar, och idag hålls hästar oftast i en miljö där mattiderna egentligen inte räcker till - hästarna äter inte så många timmar som de behöver.
- Hästars magsäckar mår inte bra av att vara tomma, de behöver ha något i magen i stort sett hela tiden. Det handlar även om VAD hästarna får för mat - hästar är grovfoderomvandlare, deras magsäckar är anpassade för att ta hand om tuggat hö eller gräs. Ju mer kraftfoder vi ger dem, desto större är risken att vi ändrar på funktionaliteten i magsäcken vilket kan göra att de reagerar med magsår, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.
Miljön kan påverka
Även miljöfaktorer kan spela in när det gäller magsår. Hästar är gjorda för att vara ute och leta mat, att röra på sig mycket. För människor är stress en stor faktor bakom magsår och magkatarr, och man kan även se att tävlingshästar - som lever i en mer stressig miljö - har mer problem med magsår än vad hobbyhästar har. Magsår uppstår sällan hos hästar på lösdrift, eftersom de kan tillgodose sitt matbehov när de vill under dygnet.
Symptom på magsår hos häst
Det är inte helt enkelt att lista ut att en häst har magsår, eftersom symptomen kan vara diffusa. Hästar med magproblem kan visa det genom att de är lite småsura, inte riktigt på hugget utan verkar besvärade. Vissa hästar blir lösa i magen i perioder, andra kan visa på magproblem genom att krubbita.
- Vissa hästar börjar äta sitt kraftfoder med god aptit men efter att de har ätit en stund så slutar de och visar att de är irriterade eller har ont i buken, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Symptom som kan visa på magsår
- Nedstämdhet
- Kolik
- Diarré
- Svårfödd, tappar i vikt
- Matt och glanslös päls
Hur konstateras magsår?
Det enda sättet att verkligen få det bekräftat att hästen lider av magsår är genom att göra en gastroskopi, när man går ner med en slang med kamera genom näsan på hästen, ner i magsäcken.
- Det görs ganska ofta idag, det är en rutinundersökning. Hästen måste ha fastat i tolv timmar, så det är en undersökning som behöver förberedas. Men det görs ofta på hästar med diffusa symptom, berättar Karl-Henrik Heimdahl.
Undersökningen kan visa en irriterad slemhinna i magsäcken, något som skulle kunna likställas med människans magkatarr. Om det har utvecklats till magsår kan det handla om allt från små ytliga sår till rejäla sår, i olika delar av magsäcken.
Behandling av magsår
Det finns idag ett par olika preparat för behandling av magsår, men de flesta innehåller samma ämne som dämpar magsyran. Det är en ganska dyr behandling, och många hästar kan läka sina magsår utan medicin, genom att de får bättre foderrutiner eller släpps ut på bete eller lösdrift.
Undvik återfall - förebyggande tips
För att undvika att hästen får magsår, eller att problemen kommer tillbaka, är det viktigt att se över fodringsrutiner och stallmiljö.
- Ge hästen grovfoder (hö/hösilage/ensilage) fler gånger per dygn, gärna i mindre portioner. Om hästen klarar av det, ge den gärna fri tillgång på grovfoder.
- Minska mängden kraftfoder.
- Se över miljön - kanske klarar din häst inte av att åka på tävling eller träning för ofta, eller transporteras av annan anledning. Försök göra stallmiljön så lugn som möjligt för din häst.