Kolik drabbar hästar oftare än andra husdjur. Det har lanserats många teorier om orsakerna till detta – och det handlar om en mängd samverkande faktorer.

Orsaker till kolik

Möjliga orsaker: Foderbyte, foderkvalitet, långa transporter, fått i sig sand

Själva ordet kolik betyder från början ”tarmkramp”. Oavsett orsaken till koliken är symptomen ofta likartade och för veterinären kan det vara svårt att snabbt avgöra vilken typ av kolik det handlar om. Även om de flesta koliker inte är livshotande är det mycket viktigt att ta symptomen på allvar - hästens tillstånd kan snabbt försämras när det rör sig om kolik.

Förstoppningskolik

Förstoppning kan uppstå när hästen utsätts för plötsliga foderbyten, långa transporter, får oregelbunden motion, dricker för dåligt eller utfodras för sällan. Hästar som är stillastående under en längre tid, som under boxvila, löper större risk för förstoppning. Parasitskador kan också leda till nedsatt tarmfunktion och förstoppningar.

Symptomen är ofta nedsatt aptit och allmän oro, och besvären kan vara långvariga. Oftast är förstoppningen lokaliserad till grovtarmen. 

Gaskolik

Gaskolik innebär att tarmarna är fyllda av större mängder gas. En störning av tarmfloran kan orsaka en överväxt av vissa bakterier och leda till en ökad gasproduktion. Detta tillstånd orsakas inte sällan av foderbyte eller när hästen ätit för mycket gräs. Det är därför vanligt med gaskolik i samband med att hästen släpps på bete. 

Sandkolik

Sandkolik är vanligast i södra Sverige, där hästar som går på hårt avbetade sandjordsbeten lätt får i sig sand och lera. Ibland kan det handla om ganska ansenliga mängder sand, som lägger sig i tarmarna och så småningom ger upphov till varierande grader av kolik eller diarré.

Tarmomvridning/tarmvred

Tarmfellägen, tarmomvridning, tarmvred eller så kallad tarmknut, ger plötsliga och mycket häftiga symptom. Tillståndet kräver oftast operation. Detsamma gäller tarminkarceration, det vill säga då tarmen klämts in i någon organspringa i buken. Tarmvagination (tarmen går in i sig själv) ger samma typ av kolikbesvär som ovanstående.

De första åtgärderna vid ett misstänkt kolikanfall 

Försök att så snart som möjligt få en klar bild över hästens symptom. Iaktta hästen en stund så att du kan redogöra för hästens beteende - hur yttrar sig anfallet? Matvägrar hästen? Står den bara och skrapar – eller lägger den sig ned så fort den släpps lös? Reser den sig igen, och i så fall hur snart? Tittar den mot buken? Kastar den sig hejdlöst i boxen? Har den slagit sönder sig själv eller boxinredningen?

  • Kolla hästens temp. Om möjligt, ta också pulsen på hästen.
  • Lyssna efter tarmljud. Lägg örat mot bukväggen vid hästens flank och lyssna efter ”kurrande” eller andra ljud som tyder på aktivitet i tarmsystemet. Sådana ljud tyder på bibehållen matsmältningsfunktion, vilket är positivt.
  • Kontrollera slemhinnorna. Har slemhinnan i ögon och mun normal färg? Jämför med en frisk häst.
  • Kontrollera avföringen. Har hästen bajsat, hur mycket och vilken färg, konsistens och lukt har avföringen? Skiljer den sig från hästens normala avföring? Har hästen kissat?

Vad gör jag med hästen?

Det är viktigt att du studerar hästen enligt ovanstående. Vid kontakt med veterinär är det här ofta det första de vill veta. Veterinären får då ett bra underlag för att gradera symptomen, och kan därefter lättare avgöra om och hur snabbt veterinärbehandling ska sättas in. Ofta kan veterinären efter en klar symptombeskrivning per telefon ge hästägaren instruktioner om hur hästen ska hanteras tills veterinären är på plats.

Om hästen visar lättare koliksmärtor kan det ofta vara lämpligt att flytta den till en större box och ta bort allt foder. Hästen kan också under uppsikt släppas lös i ett ridhus eller longeras en kort stund. Det är högst olämpligt att köra, rida eller på annat sätt utsätta hästen för krävande motion, då detta kan trötta ut hästen och öka riskerna vid en eventuell narkos.

När ska jag tillkalla veterinär?

Om hästen visar tecken på smärta bör alltid veterinär kontaktas.

Om hästen visar tecken på smärta eller beter sig oroligt ska man alltid kontakta veterinär för en bedömning av symptomen. Om hästens tillstånd hastigt skulle förvärras har veterinären då en god bild av det inledande förloppet.

Det är särskilt akut när en häst kastar sig omkull, rullar över rygg, svettas eller har en puls som överstiger 60 slag per minut

De flesta av landets större hästsjukhus kan utföra operativa ingrepp i bukhålan. Prognosen för tillfrisknande beror helt på orsaken och hur allvarligt skadad tarmen är. Tiden är också en avgörande faktor.

Kan man förebygga kolik?

Att hästarna utfodras regelbundet med bra grovfoder eller har tillgång till bete, flera gånger per dag, gör att de har förutsättningar för en bra tarmflora. Det är även viktigt med fri tillgång till färskt vatten, inte bara i boxen utan även i hagen. 

Vid foderbyte bör det ske långsamt, så att hästen hinner vänja sig vid det nya fodret under en längre tid. Detsamma gäller när gräset kommer på våren, att hästarna får chans att vänja tarmarnas bakterier. 

Under vintern dricker många hästar för lite vatten, vilket kan leda till förstoppningskolik. Det kan vara bra att ge extra salt om hästen dricker dåligt - en saltsten räcker oftast inte, utan salt i blöt betfor är en bättre lösning.

Regelbunden motion och daglig utevistelse är viktigt för att hästen inte ska drabbas av kolik - ska hästen vila måste foderstaten ses över så att hästen inte får lika mycket foder under en viloperiod, då det kan leda till kolik.  

Eftervård för kolikhäst

En häst som piggnat till efter ett kolikanfall bör ta det lugnt under några dagar, motioneras lätt och sakta vänja magen vid foder igen. I början bör hästen endast få små portioner av grovfoder, utspritt på flera fodertillfällen under dagen. 

Hur snabbt hästen blir bra beror även på orsaken till koliken. För det mesta går ett kolikanfall över på några timmar och hästen kan brukas som vanligt så snart den är tillbaka på normal fodergiva igen.

Om hästen drabbats av ett mer ihållande kolikanfall och behövt opereras blir konvalescensen längre.

De flesta hästar som drabbas av kolik tillfrisknar. Genom att fundera över vad som kan ha orsakat koliken och åtgärda eventuella brister i utfodring, avmaskning och handhavande av hästen, har man goda chanser att förhindra att hästen drabbas igen.

En del hästar får återkommande kolikanfall, trots att man gjort allt för att förebygga det. Dessa hästar bör utredas ingående, för att om möjligt hitta orsaken till problemet. Tyvärr hittar man ofta orsaken först vid obduktion av hästen.

Andra orsaker till koliksymptom

  • Diarréer och akuta tarminflammationer kan ge koliksymtom. Snabba foderbyten, antibiotikabehandling, tarmparasiter och coronavirus är några kända orsaker.
  • Bukhinneinflammation (peritonit) kan uppstå i samband med alla ovanstående typer av kolik, men diagnosticeras också utan känd orsak.
  • Exempel på övriga orsaker till buksmärtor: tumörsjukdomar, livmodersomvridning hos dräktiga ston, pungbråck eller omvridning av testikel hos hingst, njursten, njursvikt, hepatit och traumatiskt bukbråck.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse