Så gör du för att undvika smitta i stallet
Ladda ner vår checklista för att undvika smitta här
- Undvik att vistas i stall eller ridhus där smittor finns.
- Om du vistas i stall där smitta finns – byt kläder, skor och sprita händerna innan du går in i ett nytt stall.
- Låt varje häst ha en egen uppsättning borstar och utrustning.
- Undvik att dela hinkar med andra hästar.
- Var uppmärksam på hästens allmäntillstånd. Verkar den loj eller annorlunda, ta tempen och låt hästen ta det lugnt några dagar.
- Ha ett karantänstall för nyanlända hästar där de kan stå under minst tre veckor, gärna längre, innan de stallas in.
- Undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar.
- Kontrollera nytillkomna hästars temperatur varje dag och ge akt på eventuella sjukdomstecken.
Att välkomna en ny häst till stallet innebär alltid en risk för att även få in smitta. Importerade hästar utgör en ännu större risk. De har ofta transporterats långt, en så lång resa kan göra hästen nedsatt så att den blir mer mottaglig för infektioner. Under resan har hästen ofta träffat många andra hästar, vilket innebär större smittorisk.
Isolera nykomlingar i minst tre veckor
På grund av risken för smittspridning är det viktigt att låta en ny häst stå isolerad från de övriga hästarna i stallet i minst tre veckor. Det ska vara ett stall, en box eller en lösdrift som är helt skild från de övriga hästarna. Ta även tempen på nykomlingen varje dag och håll koll på temperaturkurvan.
Säkerställ att det finns separata redskap, att hästarna inte kan ha direktkontakt och att de personer som behöver vara i isoleringsstallet tvättar händerna och byter kläder innan de kommer till de andra stallen.
Händerna ska tvättas med ljummet vatten och tvål, samt spritas efter tvätt. Vänta tills händerna har torkat från tvätten innan du applicerar handsprit. Tänk alltid på att du som människa kan ta med smitta från den isolerade hästen till andra stall på dina kläder och/eller skor.
Var aktsam på tävlingsplatser
Även tävlingar, utställningar eller andra ställen där många hästar blandas innebär en risk. För att minska den risken kan du välja att bara åka till ställen där arrangören kräver en hästägarförsäkran. Du bör även tänka på att hålla din häst så isolerad från andra hästar som möjligt på tävlingsplatsen.
Följ alltid rådande regler
De vanligaste symtomen på de sjukdomar vi vill undvika – och som är väldigt smittsamma – är feber, hosta eller andra luftvägssymtom. Därför finns det ganska stränga regler som gäller om en häst i ett stall får luftvägssymtom och/eller feber av oklar anledning.
Då får inga hästar från det stallet åka ut på träning eller tävling, eller komma till andra stall, på 21 dagar. Detta för att minimera risken att sprida eventuell smitta vidare. Dessutom måste du enligt lag kontakta veterinär om du misstänker en smittsam hästsjukdom, bland annat för provtagning. Vissa sjukdomar, exempelvis kvarka, kan kräva längre tids isolering/karantän.
Visst kan det kännas tråkigt att missa en tävling, men samma regler gäller för alla stall. Och syftet är att du och din häst inte ska behöva riskera att träffa hästar som kan föra med sig smitta.
Så gör du för att stoppa smitta i stallet
Ladda ner vår checklista vid smittsam sjukdom här
- Kontakta veterinär.
- Informera om smittan – exempelvis genom att sätta upp en skylt på stalldörren. Glöm inte hovslagare, tränare och andra externa besökare.
- Isolera sjuka hästar, om möjligt i eget karantänstall.
- Använd speciella skyddskläder, skor och annan utrustning (grepar, skottkärror etcetera) när du sköter sjuka hästar.
- Det är viktigt med god hygien, tvätta händerna och använd handsprit före och efter besök i karantänsstallet, men också när du hanterar till synes friska hästar.
- Utrustning som kläder och skor behöver tvättas och desinficeras om du har varit bland sjuka hästar.
- Åk inte på tävling eller träning om det finns sjuka hästar i stallet, det gäller även om sjuka hästar har flyttats.
- Rådgör med din veterinär om när risken för smittspridning är över.
Tips till personal vid förflyttning mellan stall
Om det är svårt att byta om mellan olika stall kan du ha specifika skor eller gummistövlar som bara används i isoleringen, samt en gummirock eller engångsrockar med långa ärmar som man tar på sig utanpå kläderna.
Kom också ihåg att skydda håret med exempelvis en buff, i och med att det kan vara svårt att tvätta håret mellan olika stallar. Hantera alltid de isolerade hästarna sist. Risken för smitta minskar i och med att du inte går direkt mellan isoleringen och en annan stalldel, utan gör annat emellan.