Kolik är ett samlingsnamn som beskriver smärtsymtom från buken, något som drabbar tusentals hästar i alla åldrar och av alla raser. Bara i Agrias bestånd får över 4 500 hästar kolik varje år. De flesta fall inträffar i januari och februari då kylan och fruset vatten i hagen är en vanlig orsak.

– Vår statistik visar tydligt att risken för kolik ökar under vintermånaderna. Även om det så klart är viktigt med anpassad foderstat, tillgång till vatten och bra utfodringsrutiner året om så är det extra utmanande för oss hästägare under den här tiden. Till exempel att hästen dricker och rör på sig tillräckligt mycket, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria.

Tillgång till friskt och frostfritt vatten

Under vinterhalvåret är det vanligt att hästen dricker mindre, vilket kan leda till kolik. En häst i vila har ett underhållsbehov på cirka fem liter vatten per 100 kilo kroppsvikt varje dag.

Att säkra tillgången till vatten i hagar och kalla stall kan vara en utmaning under vintern. Utomhus kan ett isolerat eller uppvärmt vattenkar användas, inne i boxen är det en fördel med vattenhink för att se hur mycket hästen får i sig. Vattenkoppar och hinkar ska vara rena och vattnet bör bytas varje dag.

– Hästar dricker mer om de har tillgång till friskt och tempererat vatten. Helst ska hästen ha fri tillgång. Minskat vattenintag är en stor bidragande orsak till kolik, säger Anette Graf.

Uppmuntra hästarna till rörelse

Att utfodra hästen ofta, med grovfoder av bra kvalitet och rätt näringsinnehåll, är grundregeln för att hästens mag- och tarmsystem ska fungera. Använd höhäckar eller liknande för att undvika att hästen äter direkt från lerig mark, då minskar risken för sandkolik samtidigt som du undviker onödigt spill. Om hästen ska vila och därmed motioneras mindre än vanligt är det viktigt att anpassa foderstaten.

– Placera gärna utfodringsplatser och vattenkar en bit ifrån varandra i hagen. På så sätt stimuleras hästarna till att röra mer på sig, säger Anette Graf.

Tips för att förebygga kolik

  • Rengör vattenkoppar och hinkar dagligen.
  • Använder du vattenhink i boxen ser du lättare hur mycket hästen dricker.
  • Med ett isolerat eller uppvärmt vattenkar i hagen får hästen tillgång till vatten hela dygnet.
  • Få hästen att dricka mer – till exempel genom att ge uppblött betfor/mash eller smaksätt vattnet med äppeljuice/morotsbitar.
  • Fodra med grovfoder lite men ofta, om det är möjligt så undvik längre matuppehåll än fyra till max sex timmar.
  • Ändra foderstat gradvis över minst 14 dagar.
  • Daglig utevistelse och motion är viktigt. Om hästen ska vila, se till att anpassa foderstaten.
  • Håll koll på avföringens mängd och konsistens.
  • Ha ett anpassat avmaskningsprogram.
  • Se regelbundet över hästens tandstatus.

Läs mer på Kolikkollen