Botulism orsakas av ett nervgift, botulinumtoxin, som är extremt giftigt för hästar även i mycket små mängder. Nervgiftet bildas av bakterien Clostridium botulinum, som finns i jord, när den får växa i syrefattig miljö. Förgiftning kan ske genom att hästen äter kontaminerat hösilage.
Bakterien kan till exempel förekomma om jord eller döda djur kommit in i inplastningen av hösilaget. Då har bakterien goda möjligheter att växa till sig i den syrefria miljön.
Botulinumtoxinet påverkar hästens nerver och gör den förlamad, vilket till slut drabbar lungor och andningsmuskulatur. Bland ovaccinerade hästar är dödligheten mycket hög.
Symtom på botulism
De vanligaste symtomen på botulism är:
- Trötthet och dålig aptit.
- Muskeldarrning, svårigheter att röra sig.
- Svårigheter att äta och svälja.
- Muskelförsvagning, vilket gör att hästen till slut inte kan resa sig eller andas och därför dör av kvävning.
Det behövs endast små mängder av nervgiftet för att hästen ska bli sjuk. Symtomen kan uppträda redan några timmar efter att hästen har fått i sig bakterien. Om en häst i stallet drabbas är sannolikheten stor att övriga hästar insjuknar.
Hästar som drabbas av botulism kan överleva, men det är dessvärre sällsynt och det kan ta lång tid innan de är helt återställda.
Att fodra med hösilage
En hösilagebal bör inte vara öppnad längre än 3 till 5 dagar – i synnerhet inte under den varma årstiden. Då upphör konserveringen och fodret blir dåligt.
Det är mycket viktigt att vara noga med hygienen och kvaliteten på fodret. Om du hittar mögel, kadaverdelar eller om balen luktar konstigt bör hela balen kasseras. Det är också viktigt att oöppnade hösilagebalar förvaras så att risken för att det blir hål i plasten minimeras.
Om det går hål i plasten innan balen öppnas startar genast en jäsnings- och förruttnelseprocess som gör att fodret inte går att använda.
När det gäller bakterien Clostridium botulinum och dess toxin går det inte att avgöra förekomst genom doften eller på hur fodret ser ut.
Vaccination
Grundvaccinationen mot botulism består av tre sprutor som ska ges med en månads mellanrum. Fullt skydd får hästen två veckor efter den tredje grundvaccineringen – därför är det bra är att vaccinera i god tid innan du börjar fodra med hösilage eller ensilage. Efter grundvaccineringen behövs en omvaccinering varje år.