Det är aldrig lätt att ta beslut om att avsluta ett djurs liv, att behöva avliva sin häst är oftast förknippat med sorg. Alternativet att istället hoppas på att det hela ska lösa sig av sig själv är dock sämre för både dig och din häst. Att dö en naturlig död kan i många fall vara mer plågsamt än en planerad avlivning.

Metoder för avlivning

De metoder som får användas idag är antingen sådana som dödar hästen omedelbart, eller som gör hästen medvetslös och att hästen sedan dör i det tillståndet.

Mekanisk avlivning med bultpistol

Vanligast är att avliva genom mekanisk avlivning med bultpistol. Därefter avblodas hästen när man kontrollerat att den är bedövad.

Denna metod används på slakterier, men kan också användas hemma eller där du vill att hästen ska avlivas. Det är viktigt att den som håller i hästen är lugn så att inte hästen blir stressad, det är inte ovanligt att någon annan än ägaren håller i grimskaftet.

Hästen kan till exempel äta ur en hink samtidigt. Om hästen är orolig kan den behöva lugnande medel för att bultpistol ska kunna användas. Lugnande preparat får dock bara ges av en veterinär. 

Det kan se dramatiskt ut när hästen faller ihop, men hästen blir snabbt medvetslös och känner inget från det att skottet träffar skallen. När hästen är bedövad tömmer man den på blod, vilket gör att det rinner ut en hel del blod på marken. När kroppen töms på blod stannar hjärtat och hästen dör.

Medicinsk avlivning med avlivningsvätska

Det går även att låta en veterinär ge hästen en injektion med medicinskt preparat som först slår ut hjärnan. Hästen blir medvetslös och sedan stannar hjärtat.  

Vid denna metod sätter veterinären en kanyl i en ven på hästens hals och injicerar avlivningsvätskan. Hästen lägger sig snart ner, tar några andetag och slutar sedan att andas. Därefter slutar hjärtat att slå och alla reflexer försvinner.

Vissa hästar kan istället kasta sig innan de faller till marken, det är därför viktigt att ingen står för nära hästen när den har fått avlivningsvätskan.

Vid en medicinsk avlivning behöver inte hästen avblodas. 

Var kan man avliva hästen?

Trotjänaravlivning innebär att man lämnar hästen på klinik eller djursjukhus eller att den avlivas hemma. De allra flesta gör det hemma, det viktigaste är att alltid anlita en van yrkesperson och att en planerad avlivning sker på en plats där hästen är lugn.

Många väljer att avliva hemma – men tänk på att alltid anlita en van yrkesperson

Hästägare kan också välja att avliva hästen på en klinik. Då är det veterinären som ansvarar för och utför avlivningen. På kliniker erbjuds nästan alltid omhändertagande av kroppen.

Om hästen avlivas hemma, med hjälp av veterinär, djurambulans eller nödslaktservice, så sköter oftast Svensk Lantbrukstjänst AB hämtning av kroppen för destruktion – vilket innebär att hästkroppen omvandlas till material som kan skapa energi (energiåtervinning).

Avliva hästen på slakteri

Det enda avlivningsalternativet som inte kostar hästägaren något är att avliva hästen på ett slakteri. Det ställs då flera krav – hästen måste kunna transporteras till slakteriet, ha ett godkänt originalpass, den får inte bära på någon smittsam sjukdom eller vara under medicinering.

Hästen kan bara skickas till ett slakteri om den inte fått medicin som innebär livslång slaktkarens. Det finns ett tiotal slakterier runt om i Sverige som tar emot hästar för slakt. Varje år slaktas cirka 1000 hästar på svenska slakterier. 

Läs mer om hur det går till att avliva hästen på ett slakteri.

När hästen är avlivad

För att begrava hästen hemma krävs särskilt tillstånd från din kommun. Du kan också få hästen kremerad och behålla askan. 

När hästen är avlivad är det sista steget för dig som hästägare att ta kontakt med hästens avelsförbund, för att registrera att hästen är död och makulera passet så att det inte kan användas till någon annan häst.

När en häst inte längre har ett liv som är värdigt att leva är det varje hästägares ansvar att besluta om att låta hästen somna in. Det är vi skyldiga våra hästar efter all den glädje de gett oss.

Information från Jordbruksverket

  • Du som har djur är skyldig att låta avliva svårt sjuka och skadade djur så snabbt som möjligt, om de inte går att behandla. Om djuret dessutom har svårt att gå eller röra på sig ska det avlivas på plats, utan att först flyttas.
  • Djuret får inte utsättas för onödigt lidande eller obehag under avlivningen. Därför måste den som avlivar djuret göra det på ett sätt som antingen omedelbart dödar djuret eller som gör det medvetslöst först.

Källa: HästSverige